Brexit of scheiding – het eind van een relatie

Brexit of scheiding – het eind van een relatie

Je hebt het jaren goed met elkaar. Er is liefde, affectie, de taken zijn goed verdeeld, met de kinderen loopt ook alles soepel. Maar dan… zo maar uit het niets, zegt je partner dat het genoeg is geweest. Hij/zij wil eruit stappen. Je weet niet waar je het moet zoeken, zo overdonderd ben je.

Natuurlijk komt die aankondiging niet zomaar uit de lucht vallen. Je partner heeft daar lang over lopen dubben, heeft getwijfeld, er met anderen over gepraat… om uiteindelijk tot deze conclusie te komen. Uitstappen! Je zet alles in om die conclusie om te buigen, bidden, smeken, huilen, boos worden, het helpt niet. Het einde van de relatie is in zicht. Exit.

Exit <> Brexit

Deze dagen speelt in Groot-Brittannië de Brexit-kwestie. Premier May is met haar deal voor het vertrek uit de EU weggestemd in het Lagerhuis. Met een hele forse meerderheid, ook door leden van haar eigen partij, de Conservatieven. Het land is in rep en roer, want wat moet er nu gebeuren?

Het standpunt van de EU is onwrikbaar, hoe mevrouw May ook heeft gebeden en gesmeekt de laatste weken. Iedere regeringsleider van de EU heeft ze bezocht, maar niemand stak haar een helpende hand toe. De deal die in het Lagerhuis werd weggestemd was het best haalbare voor Groot-Brittannië, claimt ze. Hoe het verdergaat? Koffiedik kijken…

Een scheiding en de Brexit hebben wel een paar overeenkomsten. Einde van een liefdesrelatie, einde van een politieke relatie, allebei de eindes brengen een hoop ellende met zich mee. Emotioneel, financieel, juridisch, sociaal en wellicht ook psychisch.

Liefdesrelatie <> politieke relatie

Het beëindigen van een relatie doet altijd pijn. Je kijkt terug op de mooie jaren en vraagt je af hoe het zover heeft kunnen komen. Het ging toch goed samen? Toch heb je kennelijk signalen gemist. Of je deed ze af als gemor in de marge. Niet helemaal serieus te nemen.

Zo deden de EU-landen al heel lang wat narrig als Groot-Brittannië aangaf niet meer zo happy te zijn in de EU. Het kostte te veel geld, vonden de Britten (voor het gemak werden de reusachtige subsidies die terugkwamen, even vergeten) en met al die migranten waar de andere landen niets tegen leken te doen… Ze wilden allemaal het Kanaal over, leek het wel. Logisch, een klein mondje Engels spreekt menig migrant wel. De uitslag van het Brexit-referendum kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dát hadden de andere EU-landen niet verwacht.

Emoties

De emoties rond een echtscheiding zijn wel duidelijk. Ook bij de Brexit spelen emoties een rol. Groot-Brittannië “hoort erbij”, wij zijn toch samen West-Europa, wij houden zo van die gekke Engelsen met hun vreemde gewoontes, wij hebben hele oude, hechte banden, door de eeuwen heen…

Juridisch

Als de Brexit toch een keer gaat gebeuren – harde Brexit of toch nog een (goede) deal – staan er heel veel juridische zaken op zijn kop. Net als in een scheiding moet er zo veel worden geregeld… Vergunningen, regelgeving op allerlei gebied, contracten waarop het Europees recht van toepassing is, wetshandhaving, het is een schier eindeloos project om dat allemaal in goede banen te leiden.

Tijdens een scheiding loop je ook tegen juridische zaken aan. Wie wordt voogd van de kinderen, de mogelijke erfenis(sen), eigendomsverdeling… met een mediator erbij worden die zaken doorgaans goed geregeld, een echtscheiding moet immers geen vechtscheiding worden. Dat geldt eveneens voor een Brexit. Alles in goede harmonie, graag. SOS, Stichting Oprecht Scheiden heeft een makkelijk te volgen stappenplan opgesteld om alles in goede banen te leiden.

Sociaal

Op sociaal vlak hakt een scheiding er vaak flink in. Vrienden kiezen, bewust of onbewust, partij en blijken later niet meer zo bereikbaar te zijn. In de buurt wordt meelevend naar je gekeken en met je gepraat en bij het schoolhek schijnt ook iedereen te weten wat er aan de hand is. Een scheiding gaat soms dwars door familierelaties heen.

De Brexit richt op sociaal vlak een ravage aan. Niet zozeer dat internationale vriendschappen verloren gaan, die kunnen wel tegen een stootje. Maar alle Engelsen die elders in Europa wonen – en dat zijn er nogal wat – en alle Europeanen die in Groot Brittannië wonen… hoe gaat dat uitpakken? Wat zijn hun rechten straks nog waard? Mogen ze wel blijven zitten waar ze zitten, of worden ze het land uitgezet? Kunnen Europeanen nog in Groot-Brittannië werken, straks, en omgekeerd? Krijgen ze nog een uitkering, geldt het National Health System nog voor ze of moeten ze zich duur particulier verzekeren? Hoe zit het met pensioenopbouw, aan beide kanten?

Psychisch

Hoewel de bevolking niet en masse naar de psycholoog zal moeten, zijn er zeker mensen die ten gevolge van de Britse afscheiding dusdanig in de knel komen te zitten op sociaal en juridisch vlak, dat ze psychische hulp nodig hebben.

Bij een echtscheiding is de psychische nood vaak veel groter. De emoties raken alle aspecten van de scheiding, ook als die wordt begeleid door een mediator. Gelukkig hebben we in ons land recht op psychische hulp. En daar wordt veel gebruik van gemaakt. Zo wordt zo veel mogelijk schade op termijn voorkomen.

Stichting oprecht scheiden

Je echtscheiding zelf goed voorbereiden kan bij SOS. Mijn naam is Normand Jones en ik ben voorzitter van de Stichting Oprecht Scheiden. In bijna 20 jaar werken als echtscheiding mediator heb ik gemerkt dat mensen in een scheidingssituatie vaak het gevoel hebben controle over hun eigen leven te verliezen. Samen met mijn vrouw heb ik daarom stichting oprecht scheiden opgericht. Via deze stichting willen we zoveel mogelijke mensen begeleiden om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. We werken volgens het principe van de zes aspecten van een echtscheiding zoals opgenomen in ons gratis te downloaden e-boek.

Met ons team begeleiden we jullie volledige echtscheiding. We reageren zo snel mogelijk op vragen en doen altijd ons best om je zo volledig mogelijk te voorzien van een antwoord. We regelen je scheiding van A tot Z en laten je weten op welk moment je de volgende stap moet nemen. We zorgen er voor dat je niets vergeet. Je geeft zelf het tempo aan. Je scheiding kan dus een week of 6 duren, maar ook een jaar, of langer. Net wat je zelf het prettigst vindt. Zo hopen we je in de gelegenheid te stellen om langzaam maar zeker controle over je eigen leven te herpakken.

Begin hier met je nieuwe levenheb je nog vragen bel ons:

0900-588 88 88 of stuur een bericht naar info@oprechtscheiden.nl

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen