Buitenlandse echtscheiding Nederland | Hoe kan je je scheiding inschrijven

Buitenlandse echtscheiding Nederland | Hoe kan je je scheiding inschrijven

Buitenlandse echtscheiding Nederland; hoe kan je deze scheiding inschrijven. Je kan dit doen als je in Nederland woont en als je wilt dat Nederland de scheiding erkent. En moet je de scheiding nog regelen? Dat kan ook zonder naar Nederland te komen. Wil je weten hoe? Kijk dan ook even op deze pagina: scheiden en buitenland.

Buitenlandse echtscheiding registreren in de BRP

I lived with my ex husband in Holland for a few months. He moved to the USA to divorce and I stayed in Holland. We are both American and wanted the law of the US to apply. Then the divorce was finalized in Texas in November. I now want to ensure the Dutch government recognizes that we are divorced. How do I go about officially recording my divorce decree from the USA here in the Netherlands?

Als je echtscheiding in het buitenland heeft plaatsgevonden kan je deze laten registreren in de gemeente waar je woont. BRP is de basisregistratie personen, voorheen GBA.

Nodig bij de registratie

Als je een buitenlandse echtscheiding wilt inschrijven, heb je de volgende stukken nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Een origineel buitenlands document. Controleer goed of je echtscheidingsakte een legalisatie of apostille nodig heeft of moet worden vertaald. Akten die in het Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, worden in de meeste gevallen geaccepteerd. Bij twijfel kan je gemeente naar een Nederlandse vertaling vragen.
  • Is de scheiding uitgesproken in een EU-land (behalve Denemarken)? Dan heb je ook een ‘Brussel II bis Certificaat’ nodig. Dit document is meestal te verkrijgen bij de instantie die de echtscheiding heeft uitgesproken. Een legalisatie van, of apostille op, het echtscheidingsdocument is dan niet meer nodig.

Voorwaarden voor registratie buitenlandse scheiding

  • De scheiding moet ‘rechtsgeldig’ zijn in het land waar het heeft plaatsgevonden . Het document moet dus zijn opgemaakt volgens de plaatselijke voorschriften, door een bevoegde instantie.
  • Een buitenlands document heeft niet automatisch rechtsgeldigheid in Nederland. Documenten uit bepaalde landen moeten voorzien zijn van een legalisatie of apostille. Kijk voor de eisen aan de taal waarin de akte is opgesteld bij vertalingen van buitenlandse documenten.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de inschrijving.

Hoe lang duurt het?

De registratie is per gemeente en per geval verschillend. Meestal duurt het ongeveer 4 weken.  Als er een nader onderzoek nodig is, kan het langer duren.

Andere situaties

Behalve de vraag Hoe kan je een buitenlandse echtscheiding in Nederland registreren? Zijn er meer mogelijkheden als je het hebt over scheiden en buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situatie;

  • ben je in het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden
  • zijn jullie in Nederland getrouwd en in het buitenland gescheiden
  • ben je in het buitenland getrouwd en gescheiden en woon je in Nederland

In het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden?

Je kan de beschikking van de echtscheiding alleen laten inschrijven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je bent getrouwd. Als je in het buitenland bent getrouwd moet je de echtscheiding in Den Haag inschrijven. Je hebt daarvoor de beschikking van de rechtbank nodig. De advocaat die de scheiding heeft geregeld zorgt voor de inschrijving. De inschrijving moet binnen 6 maanden gebeuren. Hierna kan de echtscheidingsbeschikking niet meer worden ingeschreven en vervalt deze. Na de inschrijving in Den Haag zorgt de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag er voor dat er een bericht naar je woongemeente wordt gestuurd.

Ben je in Nederland getrouwd, in het buitenland gescheiden en woon je in Nederland?

Dan moet je eerst een aantekening laten plaatsen op de huwelijksakte in de gemeente waar je getrouwd bent. Deze gemeente stuurt dan naar je woongemeente een mededeling dat het huwelijk is ontbonden en dan wordt je echtscheiding verwerkt in de basisregistratie personen (BRP), voorheen GBA.

Ben je in het buitenland getrouwd en gescheiden en woon je in Nederland?

Je hebt een buitenlands huwelijk gesloten en bent ook gescheiden in het buitenland? Dan moet je je buitenlandse echtscheidingsakte laten registreren bij de burgerlijke stand van Den Haag. De gemeente Den Haag stuurt dan een mededeling dat je huwelijk is ontbonden naar je de gemeente waar je woont. De gemeente verwerkt de scheiding dan in de basisregistratie personen (BRP).

Buitenlandse echtscheiding Nederland | Hoe scheiding inschrijven |Adres in Den Haag

  • Als je een buitenlandse echtscheiding in Nederland wilt registreren kan je dat doen bij de gemeente Den Haag. Het adres is:

Dienst Publiekszaken gemeente Den Haag
2e Lijn Specials/ Landelijke Taken
Postbus 12620
2500 DL Den Haag

voor meer info: zie de website van de gemeente Den Haag

Zie onze andere blogs voor meer informatie over scheiding van een buitenlandse partner.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones. In 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb ik Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Als lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN) sta ik als registermediator ingeschreven. Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coachNaast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht ScheidenIn mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom, samen met mijn collega, Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. En, om mensen tijdens het proces te begeleiden naar de meest ideale situtie bij het opbouwen van hun nieuwe toekomst. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Peter
Door

Peter

op 22 Nov 2016

ik ben in 1985 getrouwd en in 1998 gescheiden in Frankrijk , maar heb dit nooit doorgegeven aan Den-Haag , wil dat zeggen dat ik voor Nederlandse wet nog steeds getrouwd ben ? Ik ben nu sinds 2009 weer woonachtig in Nederland , maar bij de gemeente staat dat ik nooit gehuwd ben geweest , hoe kan dat ?

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 08 Oct 2018

Beste Peter, als je in het buitenland bent getrouwd en ook in het buitenland gescheiden, dan hoef je inderdaad niets door te geven aan Nederland. En als je dat ook niet hebt gedaan, weten ze in de administratie niet dat je gehuwd bent geweest.

F.H. Beelen
Door

F.H. Beelen

op 20 Mar 2017

Ik ben in Nederland met een buitenlandse getrouwd en in het buitenland via de rechter gescheiden. Alle documenten zijn vertaald en gelegaliseerd, hoe nu verder? Gewoon met de post naar het opgegeven adres opsturen en wordt de scheiding in de BRP in geschreven? Via de ambassade is er weinig informative te krijgen

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 08 Oct 2018

Als je in het buitenland bent getrouwd en ook in het buitenland bent gescheiden, hoef je dit niet in Nederland in te schrijven. Wil je toch inschrijven? Dan kan je even contact opnemen met de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag, Mailadres Landelijke Taken; lt@denhaag.nl en richt het dan aan mevrouw F. Ileri Voor meer informatie, zie ook de site van de https://www.denhaag.nl/nl/echtscheiding-en-ontbinding-geregistreerd-partnerschap-1/inschrijving-van-echtscheiding.htm" rel="nofollow">afdeling Landelijke Taken

Vincent
Door

Vincent

op 08 Jul 2021

Dit is mijn vraag ook, maar deze coach heeft de vraag niet goed gelezen!!Door F.H. Beelen op 20 Mar 2017 Ik ben in Nederland met een buitenlandse getrouwd en in het buitenland via de rechter gescheiden. Alle documenten zijn vertaald en gelegaliseerd, hoe nu verder?Hij is in NL getrouwd, maar eindelijk in het buitenland van haar afgekomen!!

Ans
Door

Ans

op 23 Oct 2018

Als je in het buitenland bent getrouwd en in het buitenland bent gescheiden en je hebt dit wel doorgegeven in Nederland. Wat is dan voor de Nederlandse wet de echtscheidings-datum. Registratie datum in Nederland of de scheidings-datum in het buitenland?

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 23 Oct 2018

Beste Ans,De scheidingsdatum in het buitenland is de datum van scheiden. Als het namelijk zo zou zijn dat de datum van registratie in Nederland de scheidingsdatum zou zijn, dan zou het betekenen dat je getrouwd blijft in een bepaald land totdat je in dat land doorgeeft dat je bent gescheiden. Dan zou je na je scheiding in alle landen moeten doorgeven dat je bent gescheiden. Gelukkig hoeft dat niet. Landen respecteren elkaars rechterlijke uitspraken. Er zijn ook speciale verdragen die dit soort internationale zaken regelen.

Eline
Door

Eline

op 21 Feb 2020

goedemorgen wat is nu precies de toegevoegde waarde om je buitenlandse echtscheiding in den haag te laten registeren? heeft dit voornamelijk nut als je ex schulden heeft opgebouwd en daardoor schuldeisers heeft?

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 21 Feb 2020

Het omzetten van de akte is niet verplicht. Het is een service om het je makkelijk te maken als je in de toekomst een afschrift nodig hebt.

Reactie plaatsen