Psycholoog James Rijnders schrijft over echtscheiding; de teloorgang van de passie. Over innerlijke eenzaamheid, obsessieve passie, communicatie tussen man en vrouw, en over een oplossing met een kookwekker…. nieuwsgierig?
‘In Nederland leven een paar miljoen mensen waarvan de ouders gescheiden zijn. Een deel van hen is zelf ook gescheiden. Velen lopen rond met de nodige krassen en deuken op hun ziel. Toch gaat men op zoek naar de ideale partner via datingsites, relatie/bemiddeling bureaus en internetdating. Websites als Tinder, Second love.nl. en Lexa.nl, doen je fantaseren over ultieme romantiek, passie en seks. Nieuwe levenspartners worden gevonden in Rusland, Thailand, de Oekraïne, Taiwan en andere exotische oorden. Het verlangen naar verbondenheid, geborgenheid en intimiteit ligt klaarblijkelijk diep in onze genen verankerd.
Passie
Het begint met een alles overheersende, alles overstijgende, soms obsessieve passie tussen twee mensen die alleen maar oog hebben voor elkaar. Het voelt als een roes. De vlam van die passie kan zo hoog oplaaien dat deze kan leiden tot een relatie, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. De juwelen die eruit voort komen, vormen een bewijs van die passievolle en innige verbondenheid.
Passie heeft een houdbaarheidsdatum
Die vlam begint na verloop van tijd geleidelijk aan te doven. Uit relatie-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit na ongeveer 5 jaar plaats vindt. Intussen heb je elke centimeter huid van je partner verkend en ben je in een leven terecht gekomen van werk, vakanties, sporten en slapen. Sluipenderwijs dringt de relatieve “saaiheid” van het bestaan tot je door. De vraag worstelt zich naar boven hoe je je leven verder inhoud wil geven en of je partner nog steeds aan je wensen voldoet.
Van passie naar duurzaamheid
Het relatie-wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat de basis van elke duurzame relatie ligt in de wijze waarop je blijvend aandacht en interesse weet te tonen voor je partner. De manier waarop je met elkaar gesprekken voert is in belangrijke mate bepalend. Ik heb het niet over de hoeveelheid tijd die je besteed aan die gesprekken. Het gaat om de bereidheid om met elkaar te willen communiceren.
In concreto betekent dit dat je tijdens die korte of langere uitwisselingen van informatie, oog hebt voor elkaar zonder dat je wordt afgeleid door de tv of sociale media. Dat er op een actieve manier naar elkaar wordt geluisterd en de afstandsbediening of smartphone buiten bereik is. Willen luisteren is ruimte bieden aan het verhaal van je partner.
Mannen
Voor mannen die moe van hun werk thuis komen, is dit vaak een grote uitdaging omdat ze hun energie eerst weer moeten opladen aan een oplaadpaal zoals een computer, laptop of tv. Of ze gaan sporten, sleutelen of knutselen in schuur of garage. Dat is hun manier om het stress niveau te verlagen en op verhaal te komen. De misvatting bij mannen is dat gesprekjes met hun partner vaak urenlang moeten duren. Ze zijn er allergisch voor. Mannen denken oplossingsgericht en reageren over het algemeen met weerzin als emoties in het geding zijn.
Vrouwen
Voor vrouwen is het vaak van levensbelang om na een drukke dag, hun emoties te kunnen spuien. Ze willen erkenning van die gevoelens. De misvatting bij vrouwen is dat zodra de partner weer in beeld komt ze er meteen over moeten kunnen praten. Zo komen vrouwen van hun dagelijkse stress af. Omdat het qua tijdstip en interesse niet altijd samen gaat, begint de onvrede geleidelijk aan op te spelen. Onbegrip is al snel aan de orde.
De praktijk
De praktijk leert dat een of twee gesprekjes per week gedurende maximaal 5 minuten zo nodig met de kookwekker erbij, zowel voor mannen als vrouwen afdoende is om lopende issues uit te praten en de vlam van de passie brandend te houden. En, “brandende” zaken hoef je niet in een keer uit te praten. Neem daar meerdere gesprekken voor. Ervaring leert dat een goed gesprek en aandacht voor elkaar hebben uiteindelijk in bed eindigt. Geïnteresseerd zijn in elkaar werkt erotiserend!
De geleidelijke teloorgang van de passie
Wanneer die aandacht voor elkaar verslapt en de communicatie stokt, nemen de schermpjes het over. De stilte tussen geliefden wordt groter. Cynisme, ironie en sarcasme krijgen de overhand. Minachting, de gevaarlijkste onheilsbode, ligt op de loer om bewust het gedrag van je partner te kwetsen. Voorheen liefdevolle handelingen worden mechanisch en krijgen een minder bezield karakter. De innerlijke eenzaamheid en de eenzaamheid in de relatie, neemt toe. “De muren worden opgetrokken”. De seksuele relatie komt onder druk te staan en de behoefte aan intimiteit neemt geleidelijk aan af. Vreemd gaan is ineens een optie.
Opnieuw lonken de fantasieën en schijnrelaties van het internet en de schreeuw om werkelijk contact met een betekenisvolle partner. In een laatste poging om te redderen wordt een vakantie ingelast of een weekendje.nl. Maar de fantasieën winnen het uiteindelijk. De passie blijft weg en keert niet meer terug. De juwelen verliezen hun glans en kijken lijdzaam toe. De naderende echtscheiding is een feit geworden.’
Psycholoog James Rijnders
Wil je een keer een gesprek met James Rijnders? Vul dan dit contactformulier even in of bel ons via 0900-588 88 88.