Getrouwd na 1 januari 2018? | Regels voor verdeling bij echtscheiding

Getrouwd na 1 januari 2018? | Regels voor verdeling bij echtscheiding

Ben je getrouwd na 1 januari 2018? Dan gelden er nieuwe regels voor de verdeling bij je scheiding. Tot en met 31 december 2017 was het zo. Als je trouwde, was dat automatisch in gemeenschap van goederen. Tenzij je dit anders wilde regelen. Dus regelde je niets? Dan werd alles van jullie samen. Per 1 januari is de wet echter veranderd. En wat heeft dat voor gevolgen voor je echtscheiding? Een heldere en duidelijke uitleg:

Ik wil jullie graag bedanken voor het goede advies. De scheiding ging toch nog vrij soepel. Dikke 10 voor jullie! René, Den Bosch, 15 aug

Getrouwd na 1 januari 2018

Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan geldt een gemeenschap van goederen. Deze gemeenschap van goederen blijft dan ook bestaan na 1 januari 2018. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden gezamenlijk zijn. Maakt niet uit of deze vóór of tijdens het huwelijk zijn aangegaan of verkregen. Als je gaat scheiden is het uitgangspunt dat alle bezittingen en schulden worden verdeeld. Ieder voor de helft.

Uitzonderingen op de gemeenschap van goederen

Er is een aantal uitzonderingen op de gemeenschap van goederen. Een uitzondering is bijvoorbeeld een schenking of erfenis waarbij de schenker of erflater bepaalt dat dit niet in de gemeenschap van goederen valt. Dat noemen we een uitsluitingsclausule. Ook goederen die horen bij 1 van jullie beiden (ook wel genoemd, verknocht aan één van de echtgenoten), vallen buiten de gemeenschap. Een voorbeeld hiervan is een invaliditeitspensioen of de uitbetaling van smartengeld. Dit soort goederen of schulden vallen niet in de gemeenschap. En blijven dus bij een echtscheiding ook buiten de verdeling.

Koude uitsluiting

kale boom in koude sneeuwJe kan er ook voor kiezen om voor (of ook tijdens) het huwelijk de gemeenschap van goederen uit te sluiten. Dat wordt genoemd; koude uitsluiting. Je behoudt dan ieder je eigen bezittingen en schulden. Je kan ook kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Dit kan ook voor of tijdens het huwelijk geregeld worden. Je kiest dan voor een beperkte gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld alleen een gemeenschap van woonhuis en inboedel. Uitzonderingen op de gemeenschap van goederen moet je bij de notaris laten vastleggen in een akte van huwelijkse voorwaarden. Bij een scheiding zal de verdeling dan plaatsvinden zoals jullie dan eerder al hebben afgesproken bij de notaris.

Niet automatisch meer van jullie samen

Als je na 1 januari 2018 gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt de situatie een beetje anders. Er geldt nu een beperkte gemeenschap van goederen. En wat betekent dat dan? Het vermogen dat jij of je partner hebben verkregen vóór het huwelijk, valt nu niet meer in de gemeenschap van goederen. Het wordt niet van jullie samen maar blijft van jullie ieder apart. En als je gaat scheiden hoeft dit dus niet te worden verdeeld. Alleen alles wat je tijdens het huwelijk opbouwt wordt beschouwd als gezamenlijk en zal dus bij een scheiding moeten worden verdeeld. Het kan daarnaast nog wel zo zijn dat er tussen jullie vergoedingen moeten worden betaald bij de scheiding, bijvoorbeeld als er met privévermogen in een gemeenschappelijk goed is geïnvesteerd. Dat kan dus nog vrij ingewikkeld worden.

Toch alles samen?

Nu is het dus zo dat het niet meer automatisch is dat alles van jullie samen is als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Als je dat wél wilt, dan moet je dat zelf regelen. Je kan dan huwelijkse voorwaarden laten opstellen bij de notaris waarin je aangeeft dat je wél wilt dat alle schulden en bezittingen van jullie samen zijn. Dus als je van plan bent om te gaan trouwen, moet je eerst even goed nadenken wat je geregeld wilt hebben. Als je het nieuwe wettelijke systeem niet vindt passen bij jullie wensen, dan kan je huwelijkse voorwaarden laten maken. Wat ook belangrijk is, is dat je je voorhuwelijkse vermogen laat registreren. Ook investeringen met privévermogen in het gemeenschappelijk vermogen kan je beter laten vastleggen. Zo is het duidelijk hoe de verdeling er uit moet gaan zien bij een scheiding.

Schenking en erfenis

ingepakt kadootjeOok is het zo dat op grond van de nieuwe wet een schenking of erfenis automatisch buiten de gemeenschap van goederen valt. Dus ook hier geldt: als je wilt dat de schenking of erfenis voor jullie beiden is, dan moet de schenker of erflater dat uitdrukkelijk aangeven. Als het niet is aangegeven, dan valt de schenking niet in de gemeenschap van goederen. Als je dan in je huwelijkse voorwaarden afspreekt dat een schenking of erfenis wél binnen de gemeenschap van goederen valt, dan geldt dit toch niet, als de schenker of erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen. Dus: of de schenking of erfenis voor jullie beiden is, wordt ten eerste bepaald door de schenker of erflater. Als die er niets over meld is het belangrijk wat er in de huwelijkse voorwaarden staat. Als die er ook niet zijn valt de schenking of erfenis automatisch buiten de gemeenschap van goederen.

Getrouwd na 1 januari 2018? | Nieuwe regels voor verdeling bij echtscheiding

In grote lijnen kan je dus zeggen: getrouwd voor 1 januari? Dan is alles van jullie samen, tenzij jullie het anders regelen. Na 1 januari getrouwd? Dan is alleen van jullie samen datgene dat is opgebouwd tijdens het huwelijk, tenzij jullie dat anders regelen.

Advies over jouw scheiding?

Heb je vragen over jullie eigen scheiding? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op via ons contactformulier. Of kijk onderstaand filmpje even om te zien wat wij voor jullie kunnen doen. Meer informatie kan je ook vinden op onze pagina: gemeenschap van goederen bij echtscheiding.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen