Hoeveel alimentatie is normaal? Betaal of ontvang je alimentatie? Dan heb je ieder jaar te maken met indexering van alimentatie. Dit betekent dat het alimentatiebedrag ieder jaar iets omhoog gaat. De overheid stelt ieder jaar het percentage vast waarmee ze de alimentaties verhogen. Net zoiets dus als het indexcijfer voor de lonen.
Wil je weten hoeveel jouw nieuwe alimentatiebedrag is? Bereken het dan heel eenvoudig met deze link: alimentatieverhoging berekenen
Het verhogen van de alimentatie is een gevolg van de jaarlijkse indexering. De minister van Justitie en Veiligheid stelt elk jaar het percentage vast. Met dat percentage verhoogt de minister alle alimentatiebedragen op 1 januari van het nieuwe jaar automatisch. Deze verhoging geldt voor alle alimentatiebedragen, behalve die waarbij indexering expliciet is uitgesloten.
Het nieuwe bedrag doorgeven aan je ex
Wij hebben een makkelijke service voor je. Hiermee kan je het nieuwe alimentatiebedrag doorgeven aan je ex. Klik op deze link: alimentatiebedrag doorgeven. Dan voer je je huidige alimentatiebedrag in. Het nieuwe alimentatiebedrag wordt direct berekend. Als je de adresgegevens van je ex doorgeeft, sturen wij je ex een officiële brief. In deze brief leggen we uit dat met ingang van 1 januari van het komende jaar omhoog gaat. En dat dit een gevolg is van de jaarlijkse indexering. Ook leggen we uit dat dit percentage is vastgesteld door de minister van Justitie en Veiligheid. En dat dit een verplichte wijziging betreft. We geven je ex-partner aan om met ingang van 1 januari het nieuwe alimentatiebedrag te gaan betalen.
Het percentage gaat soms niet omhoog
Je kan samen afspreken dat de wettelijke indexering wordt uitgesloten. Dit moet je dan opnemen in het convenant of op andere wijze schriftelijk vastleggen. Dit is soms handig als je bijvoorbeeld een vast inkomen hebt dat niet meegaat met de loonstijgingen. Het uitsluiten van de indexering van de alimentatie kan je ook voor een bepaalde periode afspreken. Je kan ook kiezen voor een andere vorm van automatische aanpassing. Bijvoorbeeld voor een koppeling aan het inkomen van degene die moet betalen. Kortom, er zijn veel variaties mogelijk. Maar standaard is de jaarlijkse indexering die wordt vastgesteld door het Ministerie.
Uitzonderingen op de regel
Op de automatische indexering zijn een aantal uitzonderingen:
- je kan samen (schriftelijk) afspreken de wettelijke indexering uit te sluiten.
- aan de rechter kan je vragen de indexering uit te sluiten (handig als de alimentatieplichtige een vast inkomen heeft).
- de indexering kan je ook tijdelijk uitsluiten, bijvoorbeeld voor een jaar.
- je kan ervoor kiezen om een andere vorm van automatische aanpassing af te spreken, bijvoorbeeld een koppeling aan het inkomen van de alimentatieplichtige.
Indexering van alimentatie| Hoeveel alimentatie is normaal?
Wil je meer info over alimentatie en echtscheiding? Neem dan even contact met ons op via ons contactformulier.