Nieuwe wet partneralimentatie per 1-1-2020 | wat betekent dit voor jou?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Nieuwe wet partneralimentatie per 1-1-2020 | wat betekent dit voor jou?

De nieuwe wet partneralimentatie gaat in op 1 januari 2020. Wat houdt dit in voor jouw alimentatie? Ben je al gescheiden? Of moet de echtscheiding nog worden geregeld? Volgens de nieuwe wet wordt de duur van de partneralimentatie na echtscheiding ingekort. De maximale termijn is nu 12 jaar en dit wordt teruggebracht naar maximaal 5 jaar.

Wij staan op het punt van scheiden. Inmiddels het 2e gesprek gehad over de convenanten. Nu blijkt dat ik €100,- partner alimentatie moet betalen voor een periode van 12 jaar. Heeft het voor mij zin om uitstel in overweging te nemen? Er zijn nog GEEN stukken getekend op dit moment.
Graag verneem ik van u hoe dit nu eigenlijk zit.

De Telegraaf kwam vandaag met een filmpje: Veel echtscheidingen te verwachten in 2020. Maar voordat je het filmpje kijkt, lees hieronder eerst maar even of de nieuwe wet ook voor jou geldt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  1. Nieuwe regel geldt alleen voor nieuwe scheidingen
  2. Heb je al partneralimentatie afspraken?
  3. Wil je weten hoeveel jouw alimentatie moet zijn?
  4. Een stukje geschiedenis van de nieuwe wet partneralimentatie
  5. Wat houden de nieuwe regels in?
  6. Zijn er ook uitzonderingen op de nieuwe wet partneralimentatie?
  7. Nieuwe wet partneralimentatie per 1-1-2020 | wat betekent dit voor jou?

Nieuwe regel geldt alleen voor nieuwe scheidingen

De nieuwe wet gaat naar alle waarschijnlijkheid in op 1-1-2020 en geldt dan alleen voor nieuwe scheidingen. Als er voordat de wet in werking treedt al een verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank dan blijven de huidige maximale termijnen gelden.

Heb je al partneralimentatie afspraken?

De nieuwe wet partneralimentatie gaat gelden voor partneralimentaties die NA 1-1-2020 worden vastgesteld. Dat betekent dat als je nu al partneralimentatieafspraken hebt, deze gewoon zo blijven. De nieuwe wet zal dus niets veranderen aan de huidige situatie. Alleen als je NA 1-1-2020 gaat scheiden zullen de nieuwe regels op jouw van toepassing kunnen zijn. Het wetsvoorstel ziet op de inkorting van de duur van de partneralimentatie per 1 januari 2020 en is alleen van toepassing op nieuwe alimentatieafspraken.

Ik zit midden in een scheiding. Mijn (bijna)-ex en ik zijn al een tijdje bezig met de echtscheiding en het einde is nog niet in zicht. Is het handig om het te rekken tot volgend jaar januari? Herman

Wil je weten hoeveel jouw alimentatie moet zijn?

Als je nog geen alimentatieafspraken hebt, is het mogelijk om een alimentatieberekening te laten maken. Alles over kosten en mogelijkheden van alimentatie hebben we op een rijtje staan op deze pagina: alles over alimentatie. En wil je juist gelijk een alimentatieberekening laten maken? Ga dan naar deze pagina: alimentatieberekening maken. Wil je dat we het voor jou persoonlijk even uitzoeken? Neem dan even contact met ons op. We checken het gratis voor je na.

Een stukje geschiedenis van de nieuwe wet partneralimentatie

De Tweede Kamer wil de maximale termijn voor partneralimentatie terugbrengen van twaalf naar vijf jaar. Het  initiatiefvoorstel is ingediend door Tweede Kamerleden Van Oosten (VVD), Kuiken (PvdA) en Groothuizen (D66).  Het voorstel is op 11 december 2018 aangenomen door de Tweede Kamer. Vóór zijn: SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK, 50PLUS, D66, VVD, CDA, PVV en FvD. En tégen zijn: ChristenUnie en SGP. Dit voorstel beperkt de duur van de partneralimentatie. De duur van de partneralimentatie wordt vanaf 1-1-2020 de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Daarop zijn twee wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen. Ook de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel inmiddels goedgekeurd.

geldWat houden de nieuwe regels in?

De duur van de partneralimentatie wordt dus de helft van de duur van je huwelijk. Met een maximum van 5 jaar.  Alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder die langer dan 15 jaar zijn getrouwd, hebben recht op 10 jaar alimentatie. Deze extra maatregel vervalt na zeven jaren. Bij huwelijken met kinderen, die de leeftijd van 12 jaar nog niet hebben bereikt, wordt de duur van de partneralimentatie maximaal 12 jaar.

Zijn er ook uitzonderingen op de nieuwe wet partneralimentatie?

Op de nieuwe wet partneralimentatie zijn 2 uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen. In uitzonderlijke situaties is er een mogelijkheid een langere termijn dan vijf jaar toe te wijzen (hardheidsclausule). In het voorstel is een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen opgenomen en is voorzien in overgangsrecht. Wil je de nieuwe wet er zelf op naslaan? Dat kan met deze link: partneralimentatie wetsvoorstel.

Nieuwe wet partneralimentatie per 1-1-2020 | wat betekent dit voor jou?

Wil je weten hoe jouw situatie er uit ziet? Weet je niet zeker of de nieuwe wet ook voor jou geldt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zoeken het even voor je uit. Met deze link ga je naar onze contactpagina.

Meer informatie:

Partneralimentatie van 12 jaar naar 5 jaar? | Hoe zit het nou precies

Amber

Door

Amber

op 16 June 2019

Wanneer is bekend wanneer de nieuwe wet echtscheiding echt in werking treedt

Normand Jones, mediator en coach

Door

Normand Jones, mediator en coach

op 17 June 2019

Beste Amber, De nieuwe wet partneralimentatie zal ingaan op 1 januari 2020. De nieuwe wet geldt echter niet voor al bestaande scheidingen. Het is alleen geldig voor scheidingen die na de datum van 1-1-2020 ingediend worden bij de rechtbank.

Amber

Door

Amber

op 16 June 2019

Wanneer treedt de nieuwe wet partneralimentatie daadwerkelijk in werking?

Normand Jones, mediator en coach

Door

Normand Jones, mediator en coach

op 17 June 2019

Beste Amber, De nieuwe wet gaat in op 1-1-2020 en geldt dan voor nieuwe scheidingen. Dat wil zeggen: scheidingen die na 1-1-2020 worden ingediend bij de rechtbank.

Reactie plaatsen

Gelijk starten met je scheiding?

We gebruiken cookies: