Wat is indexering van alimentatie? | Indexcijfer 2019

Wat is indexering van alimentatie? | Indexcijfer 2019

Wat is indexering van alimentatie? Ieder jaar stelt het ministerie een percentage vast waarmee de alimentatiebedragen verhoogd mogen worden. Voor 2019 is dat percentage 2%. Dat betekent dat je alimentatiebedrag met ingang van 1 januari 2019 wordt verhoogd met 2 procent. Bereken hier gelijk wat dit voor jouw alimentatiebedrag betekent.

Wat is het indexcijfer voor 2019? 

Ieder jaar wordt alles duurder. De prijzen gaan omhoog en ook de lonen stijgen mee. De overheid heeft daarom besloten dat ook de alimentatiebedragen moeten meestijgen met het algemene prijsniveau. Zo wordt voorkomen dat een vastgesteld alimentatiebedrag na een paar jaar niet meer voldoende zou zijn. Voor 2019 is dat percentage 2%. Dit betekent dat je alimentatiebedrag met ingang van 1 januari 2019 wordt verhoogd met 2 procent.

Wordt mijn alimentatie komend jaar hoger?hand houdt plaatje met vraagteken vast

Alle alimentaties gaan omhoog met het percentage dat voor komend jaar is vastgesteld (behalve die waarbij uitdrukkelijk is overeengekomen dat er geen indexering is). Lees via deze link meer over jouw alimentatie

Hoe kan ik mijn ex laten weten dat de alimentatie hoger wordt?

Het is de bedoeling dat je ex uit zichzelf de hogere alimentatie over gaat maken. Je kan je ex natuurlijk even een tip geven ;-), maar als je denkt dat dit problemen gaat opleveren, hebben wij een makkelijke service voor je. Hoe werkt dat? Klik op deze link en voer je huidige alimentatiebedrag in. Dan wordt gelijk je nieuwe alimentatiebedrag voor 2019 berekend. Daarna kan je de gegevens van je ex invullen. Wij sturen dan een officiële brief waarin we uitleggen dat met ingang van januari 2019 het alimentatiebedrag met 2% omhoog gaat als gevolg van de jaarlijkse indexering. Ook leggen we uit dat dit percentage is vastgesteld door de minister. We verzoeken je ex-partner om met ingang van 1 januari 2019 het nieuwe alimentatiebedrag te gaan betalen.

button het hogere alimentatiebedrag weten

Voor wie geldt de indexering van de alimentatie?

De verhoging van de alimentatie is als uitgangspunt geldig voor alle soorten alimentatie. Voor partneralimentatie en ook voor kinderalimentatie. Heeft de rechter het alimentatiebedrag opgelegd? Of hebben jullie zelf een alimentatiebedrag afgesproken? In beide gevallen is de indexering geldig. Alleen als je schriftelijk in het convenant hebt opgenomen dat de indexering niet van toepassing is, wordt de alimentatie niet verhoogd.

Ik heb geen indexering afgesproken. Wat nu?

Dan is er nog niets aan de hand. De indexering van alimentatie is geldig, tenzij je het schriftelijk hebt uitgesloten. Dat betekent: heb je er niets over op papier gezet? Dan is de verhoging met het indexeringspercentage op jouw alimentatie gewoon van toepassing.

Kan ik de indexering van alimentatie uitsluiten?

Ja, dat is mogelijk. Als je liever niet wilt dat de alimentatie ieder jaar iets omhoog gaat, dan kan je in het echtscheidingsconvenant opnemen dat je de indexering uitsluit. Dus kort gezegd: leg je niets vast, dan geldt de indexering wél. De indexering uitsluiten is bijvoorbeeld handig als de alimentatieplichtige een vast inkomen heeft.

De uitzonderingen op de automatische indexering zijn:

  • je kan samen afspreken dat de wettelijke indexering wordt uitgesloten.
  • aan de rechter kan je vragen om de indexering uit te sluiten
  • een uitsluiting van bijvoorbeeld voor een jaar.
  • een andere vorm van automatische aanpassing, bijvoorbeeld een koppeling aan het inkomen.

Wij zijn de indexering van de alimentatie vergeten. Wat nu?

Als de indexering een aantal jaren niet is toegepast kan het zijn dat je een bedrag niet hebt ontvangen/betaald. Je kan hier dus alsnog aanspraak op maken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de indexering bent vergeten. Misschien was je niet op de hoogte of ben je het gewoon vergeten. Je kan het alsnog rechttrekken.

button het hogere alimentatiebedrag weten

Is er terugwerkende kracht mogelijk voor de hogere alimentatie?

Als jullie om de indexering van alimentatie niet hebben toegepast, maar wel hebben afgesproken in het convenant, dan kan dit met terugwerkende kracht tot 5 jaar worden toegepast. Je kan het bedrag dat je bent misgelopen door de indexering alsnog betaald krijgen. Je ex is dan verplicht om dit nog te betalen. En weigert je ex? Dan kan je het LBIO inschakelen. Indexeringen van langer dan 5 jaar geleden kan je niet meer terugvorderen.

Een rekenvoorbeeld

Zijn jullie de indexering vergeten? Dan kan dat best oplopen in 5 jaar. Check dit voorbeeld maar eens. Bij een afgesproken alimentatiebedrag van bijvoorbeeld € 650,- ziet dat er als volgt uit:

Jaar 2 indexpercentage 0,7 %
berekening: € 650,- + (650,-/100 x 0,7) = € 654,55
te weinig betaald: € 54,60
Jaar 3 indexpercentage 1,5 %
berekening € 654,55 + (654,55/100 x 1,5) = € 664,37
te weinig betaald: € 172,44
Jaar 4 indexpercentage 2,1 %
berekening € 664,37 +(664,37/100 x 2,1) = € 678,32
te weinig betaald: € 339,84
Jaar 5 indexpercentage 0,9 %
berekening € 678,32 + (678,32/100 x 0,9) = € 684,43
te weinig betaald: € 413,16
Jaar 6 indexpercentage 1,9 %
berekening € 684,43 + (684,43/100 x 1,9) = € 697,43
te weinig betaald: € 569,16

Het totaal nog uit te betalen alimentatiebedrag is dan: € 1.549,20

Wat is het indexeringspercentage van de afgelopen jaren?

In de afgelopen 5 jaren waren dit de indexeringspercentages:

  • 2014: 0,9%
  • 2015: 0,8%
  • 2016: 1,3%
  • 2017: 2,1%
  • 2018: 1,5% en het nieuwe percentage is:
  • 2019: 2.0%

Deze percentages zijn cumulatief. Dat betekent dat het percentage steeds over het alimentatiebedrag van het voorgaande jaar wordt berekend. Voor meer cijfers kan je ook de site van het Nibud nog eens bekijken.

Ik heb helemaal nog geen alimentatie afgesproken

Heb je nog helemaal geen alimentatie afgesproken met elkaar? Dan kunnen wij een alimentatieberekening voor je maken. Je weet dan precies wat een juist alimentatiebedrag is in jullie situatie.

Wat is indexering van alimentatie? | Indexcijfer 2019

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan even contact met ons op. Onder aan deze pagina staan onze contactgegevens. Of klik gewoon even op deze link, wel zo makkelijk ;-). Ik heb een vraag over indexering van alimentatie

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen