Wordt mijn alimentatie komend jaar hoger? | Indexering 2022

Wordt mijn alimentatie komend jaar hoger? Dat is een terechte vraag zo aan het einde van het jaar. Ieder jaar gaan de alimentatiebedragen omhoog. Dat heet indexering van alimentatie. We zullen hier precies uitleggen wat dat voor je alimentatiebedrag kan betekenen. En wil je jouw nieuwe alimentatiebedrag weten? Check dat hier gratis even.

Check hier gratis je nieuwe alimentatiebedrag na scheiden

grafiek met oplopende cijfers alimentatie

Wat is indexering bij echtscheiding?

Ieder jaar wordt alles ietsje duurder. Prijzen gaan omhoog en lonen stijgen mee. De overheid heeft daarom ooit besloten dat niet alleen de lonen ieder jaar een beetje aangepast moeten worden aan de prijsontwikkeling, maar ook de alimentatiebedragen. Zo wordt voorkomen dat een vastgesteld alimentatiebedrag na een paar jaar niet meer voldoende zou zijn.

wolken die percentageteken aangeven alimentatie

Wat is het indexeringspercentage van komend jaar?

Het nieuwe indexeringspercentage kan je checken met onderstaande link. Je kan dan heel gemakkelijk gelijk ook je persoonlijke nieuwe alimentatiebedrag bekijken. Kost niets.

percentage alimentatie staat op schoolbord geschreven

Voor wie is de verhoging van de alimentatie geldig?

De indexering van de alimentatie is in principe geldig voor alle soorten alimentatie. Dus voor partneralimentatie en ook voor kinderalimentatie. Ook als de rechter het alimentatiebedrag heeft opgelegd is de indexering van toepassing. En hebben jullie zelf een alimentatiebedrag afgesproken? Ook dan is de indexering geldig. Alleen als je uitdrukkelijk in het convenant hebt opgenomen dat de indexering is uitgesloten, dan is de indexering niet van toepassing en wordt de alimentatie niet verhoogd.

vrouw kijkt verbaasd geen alimentatie afgesproken

Ik heb bij mijn scheiding geen indexering van alimentatie afgesproken. En nu?

De indexering van alimentatie is voor alle alimentaties geldig, tenzij je het schriftelijk hebt uitgesloten. Dat betekent: heb je er niets over afgesproken? Dan is de verhoging met het indexeringspercentage ook op jouw alimentatie van toepassing. 

Alles weten over alimentatie en echtscheiding?

pen en agenda met jaarplanner voor alimentatie

Kan ik de verhoging van de alimentatie uitsluiten?

Ja, dat kan. Als je niet wilt dat de alimentatie jaarlijks met het vastgestelde indexeringspercentage omhoog gaat, dan kan je in het echtscheidingsconvenant opnemen dat je de indexering uitsluit. Dat komt niet zo vaak voor. Maar het mag wel. Dus leg je niets vast, dan geldt de indexeringsregel.

twee handen geven elkaar boks alimentatie geregeld

Hoe regel ik de verhoging van de alimentatie?

Van degene die de alimentatie betaalt wordt verwacht dat deze op de hoogte is van de indexering. Je krijgt dus niet een seintje van iets of iemand. Het is iets om zelf in de gaten te houden. Denk je dat je ex het gaat vergeten? Laat ons dan even een officiële brief naar je ex sturen. Dan is je ex op de hoogte en weet je zeker dat je in januari het aangepaste bedrag gaat ontvangen.

rekenmachine om alimentatie mee te berekenen

Kan ik zelf de indexering van de alimentatie berekenen?

Je kan zelf berekenen wat je nieuwe alimentatiebedrag wordt, maar eenvoudiger is het om het hier even in te voeren. Onze rekentool rekent het direct en gratis voor je uit. 

checklist aangevinkt blij met hogere alimentatie

Hoe kan ik mijn ex laten weten dat de alimentatie hoger wordt?

Het is de bedoeling dat je ex uit zichzelf de hogere alimentatie over gaat maken. Je kan je ex natuurlijk even een tip geven ;-), maar als je denkt dat dit problemen gaat opleveren, hebben wij een makkelijke service voor je. Hoe werkt dat? Klik op onderstaande link en voer je huidige alimentatiebedrag in. Dan wordt gelijk je nieuwe alimentatiebedrag voor het komende jaar berekend. Daarna kan je de gegevens van je ex invullen. Wij sturen dan een officiële brief waarin we uitleggen dat met ingang van januari van het komend jaar omhoog gaat als gevolg van de jaarlijkse indexering. Ook leggen we uit dat dit percentage is vastgesteld door de minister. We verzoeken je ex-partner om met ingang van 1 januari van het komende jaar het nieuwe alimentatiebedrag te gaan betalen.

poppetjes met vraagtekens over alimentatie

Zijn er ook uitzonderingen op de regel?

Er zijn een aantal uitzonderingen op de automatische indexering:

  • je kan samen afspreken dat de wettelijke indexering wordt uitgesloten. Dat moet je schriftelijk vastleggen.
  • aan de rechter kan je vragen om de indexering uit te sluiten (dat is bijvoorbeeld handig als de alimentatieplichtige een vast inkomen heeft).
  • de indexering kan je ook tijdelijk uitsluiten, bijvoorbeeld voor een jaar.
  • je kan ervoor kiezen om een andere vorm van automatische aanpassing af te spreken, bijvoorbeeld een koppeling aan het inkomen van de alimentatieplichtige.
vrouw en man zitten tegenover elkaar en berekenen alimentatie

Ik ben de indexering van de alimentatie een aantal jaren vergeten. Wat nu?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de indexering bent vergeten toe te passen. Misschien was je niet op de hoogte of ben je het gewoon vergeten. Als de indexering een aantal jaren niet is toegepast kan het zijn dat je een bedrag niet hebt ontvangen waar je alsnog recht op hebt. En dat kan best oplopen. Neem even contact met ons op om te checken wat wij nog voor je kunnen betekenen.

grafiek met oplopende staafdiagram meer alimentatie

Kan ik het hogere alimentatiebedrag met terugwerkende kracht ontvangen?

Als jullie om wat voor reden dan ook de indexering van alimentatie niet hebben toegepast na de scheiding, kan dit met terugwerkende kracht tot 5 jaar alsnog toepassen. Je kan het bedrag dat je bent misgelopen door de indexering terugvorderen van je ex. Je kan je ex hiervan op de hoogte stellen. En is je ex niet bereid te betalen? Dan kan je het LBIO inschakelen. Indexeringen van langer dan 5 jaar geleden kan je niet meer terugvorderen.

nors kijkende man wil alimentatie niet betalen

Mijn ex wil de verhoging niet betalen, wat kan ik doen?

Als je ex na de scheiding het geindexeerde bedrag niet wil betalen dan kan je het LBIO inschakelen. Dat is het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage. Je kan er ook voor kiezen zelf een deurwaarder in te schakelen. De alimentatieverplichting moet dan wel zijn vastgelegd in een beschikking van de rechtbank (meestal in het echtscheidingsconvenant) of in een notariele akte. 

poppetje rekent alimentatie uit op telraam

Even een rekenvoorbeeld

Ben je de indexering bij je scheiding vergeten? Dan kan dat best oplopen in 5 jaar. Check dit voorbeeld maar eens.

Het afgesproken alimentatiebedrag is bijvoorbeeld € 650,-

Jaar 2 indexpercentage 0,7 %

berekening: € 650,- + (650,-/100 x 0,7) = € 654,55

te weinig ontvangen: € 54,60

Jaar 3 indexpercentage 1,5 %

berekening € 654,55 + (654,55/100 x 1,5) = € 664,37

te weinig ontvangen: € 172,44

Jaar 4 indexpercentage 2,1 %

berekening € 664,37 +(664,37/100 x 2,1) = € 678,32

te weinig ontvangen € 339,84

Jaar 5 indexpercentage 0,9 %

berekening € 678,32 + (678,32/100 x 0,9) = € 684,43

te weinig ontvangen: € 413,16

Jaar 6 indexpercentage 1,9 %

berekening € 684,43 + (684,43/100 x 1,9) = € 697,43

te weinig ontvangent: € 569,16

Totaal aan indexering alimentatie met terugwerkende kracht alsnog uit te betalen is over de afgelopen vijf jaren maar liefst: € 1.549,20

percentageteken alimentatie 2019

Wat zijn de indexeringspercentages van de afgelopen jaren?

In de afgelopen 5 jaren waren dit de indexeringspercentages:

2021: 3,0%

2020: 2,5%

2019: 2.0%

2018: 1,5% 

2017: 2,1%

2016: 1,3%

2015: 0,8%

2014: 0,9%

Deze percentages zijn cumulatief. Dat betekent dat het percentage steeds over het alimentatiebedrag van het voorgaande jaar wordt berekend.

vinkje alimentatieberekening laten maken

Kan ik een alimentatieberekening laten maken?

Heb je bij je echtscheiding nog helemaal geen alimentatie afgesproken met elkaar? Dan kunnen wij een alimentatieberekening voor je maken