Bij Stichting Oprechtscheiden horen we vaak verhalen van mensen die in lastige scheidingssituaties terechtkomen. Toch blijft de casus van Chaimaa ons bijzonder bij. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk het is dat alles rondom een scheiding goed wordt afgehandeld – en wat de gevolgen kunnen zijn als dat niet gebeurt.
Chaimaa’s verhaal: Gescheiden... maar toch niet?
In 2018 besloot Chaimaa te scheiden van haar partner. Alles leek geregeld: de scheiding was uitgesproken door de rechtbank en ze ging ervan uit dat het officiële gedeelte verder werd afgehandeld. Dit wordt normaal gesproken gedaan door de advocaat, die de scheiding inschrijft bij de gemeente. Maar dat laatste stapje bleek niet gezet te zijn.
Pas jaren later, toen Chaimaa haar scheiding in Marokko wilde laten registreren, kwam aan het licht dat de scheiding nooit was ingeschreven. Voor de wet waren Chaimaa en haar ex-partner dus nog steeds getrouwd! Dit nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. “Ik dacht dat ik al jaren gescheiden was, maar nu blijkt dat helemaal niet zo te zijn,” vertelt Chaimaa geschrokken.
De gevolgen: financiële, juridische en emotionele impact
Het nieuws had niet alleen emotionele impact, maar ook financiële en juridische gevolgen. Omdat Chaimaa nog steeds getrouwd is, kunnen eventuele schulden die zij of haar partner de afgelopen jaren hebben gemaakt, ook op de ander verhaald worden. Daarnaast zijn pensioenen die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd nog steeds gezamenlijk – in plaats van apart zoals na een scheiding het geval zou zijn.
En dan is er de emotionele rollercoaster. Je denkt dat je leven na de scheiding al jaren op de rails staat, en opeens word je geconfronteerd met de harde realiteit dat je officieel nog steeds getrouwd bent. “Ik voelde me zo machteloos,” zegt Chaimaa. “Hoe kan het dat niemand mij heeft verteld dat dit nog moest gebeuren? Had ik dit zelf moeten doen? Maar ik ging er toch van uit dat mijn advocaat dit had geregeld?”
Hoe kan zoiets gebeuren?
Bij een scheiding is het de advocaat die regelt dat de inschrijving van de scheiding bij de gemeente wordt gedaan. Het is een cruciale laatste stap om de scheiding officieel te maken. In Chaimaa’s geval is dit helaas niet gebeurd. Dit was een enorme blunder van haar toenmalige advocaat. Hierdoor is de scheiding nooit in het systeem van de gemeente opgenomen.
Wat de situatie nog schrijnender maakt, is dat de echtscheidingsbeschikking uit 2018 nu niet meer kan worden ingeschreven. Omdat er meer dan zes maanden verstreken zijn sinds de beschikking definitief is geworden, moet de hele scheidingsprocedure opnieuw worden doorlopen. Normaliter moet de scheiding dus binnen 6 maanden na de scheiding worden ingeschreven bij de gemeente om officieel te worden. De datum van inschrijving is de datum van echtscheiding.
Een oplossing: Stichting Oprechtscheiden helpt
Gelukkig stond Chaimaa er niet alleen voor. Toen ze contact opnam met Stichting Oprechtscheiden, konden wij haar direct helpen. Door gebruik te maken van rechtsbijstand is het mogelijk om de kosten van een nieuwe scheidingsprocedure te beperken. Voor slechts €61 per persoon kan de procedure opnieuw worden gestart. Dit biedt niet alleen financiële verlichting, maar ook de geruststelling dat alles dit keer goed wordt afgehandeld.
Onze experts begeleiden Chaimaa nu stap voor stap door het proces. We zorgen ervoor dat de scheiding opnieuw wordt aangevraagd en dat deze dit keer wel op de juiste manier wordt ingeschreven.
Wat kun je leren van Chaimaa’s verhaal?
Chaimaa’s situatie benadrukt hoe belangrijk het is om na een scheiding goed te controleren of alles officieel is afgerond. Hier zijn een paar tips:
- Vraag een bevestiging van de inschrijving bij de gemeente. Dit stuk heet de kennisgeving. Je krijgt dit altijd standaard van je advocaat. Zodra de scheiding definitief is, kun je controleren of deze is geregistreerd.
- Houd contact met je advocaat. Als je geen bericht ontvangt over de afronding van de procedure, trek dan aan de bel.
- Wees niet bang om hulp te zoeken. Kom je erachter dat iets niet goed is gegaan? Wacht niet te lang en neem contact op met een organisatie zoals Stichting Oprechtscheiden.
Tot slot
Een scheiding is al een ingrijpende gebeurtenis op zichzelf. Als er dan fouten worden gemaakt, kan dit leiden tot onnodige stress en complicaties. Bij Stichting Oprechtscheiden staan we klaar om mensen zoals Chaimaa te helpen en ervoor te zorgen dat hun zaken goed worden geregeld.
Heb jij ook vragen over jouw scheiding of een vergelijkbare situatie meegemaakt? Neem dan gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat alles alsnog op de juiste manier wordt afgehandeld.