3 tips om de kosten van je scheiding te verlagen

3 tips om de kosten van je scheiding te verlagen

In dit artikel geef ik je graag 3 tips om de kosten van je scheiding te verlagen. Een scheiding hoeft echt niet zo duur te zijn als je misschien denkt. Met deze 3 tips kan je op een makkelijke manier kosten besparen. Ik leg je precies uit wat je mogelijkheden zijn, en als je een vraag over jouw specifieke situatie hebt kan je me via chat, mail of telefoon even je vraag stellen.

Tip 1: vraag een vergoeding van de kosten aan

Als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen, is het mogelijk om een  vergoeding van de echtscheidingskosten te krijgen.  Zodat je ook kunt scheiden als je inkomen laag is. Deze regeling heet rechtsbijstand, of ook wel toevoeging genoemd. Wil je weten of je onder deze regeling valt? Vul dan onderstaande 2 vragen even in, dan laat ik je weten of je de vergoeding kunt aanvragen.

Wie kan de vergoeding aanvragen?

Je kan de vergoeding aanvragen voor jezelf en/of voor de partner waarvan je gaat scheiden. Ook als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, of als je in het buitenland woont, kun je dit aanvragen. En weet je al zeker dat je de vergoeding wilt aanvragen? Dan kan je hier rechtstreeks naar het aanvraagformulier.

Hoe vraag je de vergoeding aan?

Je kan de vergoeding aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. Dit kan online, maar je kan het formulier ook per post opvragen. Het invullen duurt maar een paar minuten. Een aanvraag alleen voor jezelf kost natuurlijk wat minder tijd dan een aanvraag voor jullie beiden. En woon je in het buitenland? Dan wordt er nog wat extra info gevraagd.

Voor welke kosten wordt de vergoeding gegeven?

Er wordt een vergoeding gegeven voor de volledige kosten van de echtscheiding. Dus daaronder vallen ook de kosten voor de mediator, de advocaat, de rechtbank, de gemeente en alle stukken die moeten worden opgesteld. Je hoeft alleen een eigen bijdrage te betalen.

Hoe hoog is de eigen bijdrage?

Je betaalt voor de volledige scheiding alleen een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is € 61,- of € 121,- en hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen. Laat ons even checken of je voor de vergoeding in aanmerking komt. Je hoeft maar 2 vragen in te vullen.

Wie bepaalt of je de vergoeding krijgt?

Of je de vergoeding krijgt wordt bepaald door de Raad voor Rechtsbijstand. Zij controleren je inkomen bij de Belastingdienst. En woon je in het buitenland? Dan beslist de Raad op grond van de gegevens die je zelf verstrekt.

Hoe lang duurt de beslissing op de aanvraag?

De beslissing op je aanvraag duurt gemiddeld twee weken. En weet je al zeker dat je de vergoeding wilt aanvragen? Dan kan je hier rechtstreeks naar het aanvraagformulier.

Wat zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen?

Of je de vergoeding krijgt hangt af van drie punten: je eigen inkomen (dus niet dat van je partner meerekenen), je vermogen en het ‘resultaat’ van je scheiding.

 • Je inkomen moet lager zijn dan € 30.700 (als je geen kinderen hebt) of € 44.000 als je wel kinderen hebt. Deze bedragen zijn bruto en per jaar. Niet het inkomen van je partner meerekenen. Ook niet als jullie nog bij elkaar wonen.
 • Je vermogen mag niet hoger zijn dan € 31.747.
 • De ‘opbrengst’ van de scheiding mag niet meer zijn dan € 18.476. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als de woning met overwaarde wordt verkocht. Je krijgt dan een deel van de overwaarde waardoor je vermogen boven de grenzen van de vergoeding komt. Dit wordt ook wel genoemd ‘resultaat uit de scheiding’.

  Worden de voorwaarden gecontroleerd?

  Je inkomen wordt gecontroleerd bij de Belastingdienst. Omdat de Belastingdienst geen recentere cijfers heeft dan twee jaar geleden, is je inkomen van toen de graadmeter bij de beslissing. Is je inkomen nu lager? Dan kan je een peiljaarverlegging aanvragen. Daarmee vraag je om uit te gaan van je huidige inkomen in plaats van je inkomen van 2 jaar geleden. Je huidige inkomen kan niet gelijk worden gecontroleerd. Dat kan pas over 2 jaar, als ook de Belastingdienst over je inkomensgegevens beschikt. Blijkt achteraf dat je toch niet aan de vereisten voldeed, dan kan de Raad voor Rechtsbijstand beslissen om de bijdrage terug te vragen.

  Kan de vergoeding worden teruggedraaid?

  De vergoeding kan worden teruggedraaid in deze gevallen:

  • Achteraf blijkt je inkomen toch hoger dan je hebt opgegeven.
  • Als het ’resultaat’ van je scheiding hoger is dat de toegestane grens. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als de woning met overwaarde wordt verkocht. Je krijgt dan een deel van de overwaarde. Als dit meer is dan het toegestane bedrag voor de vergoeding, dan kan de Raad voor Rechtsbijstand beslissen om de vergoeding in te trekken.

   De vergoeding is toegekend, en nu?

   Ongeveer 2 weken na je aanvraag van de vergoeding ontvang je een brief van de Raad voor Rechtsbescherming waarin ze aangeven wat hun beslissing is. Je ontvangt van ons een factuur gebaseerd op de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand. Je betaalt alleen de eigen bijdrage. Wij betalen de rest van de scheiding en krijgen dat vergoed door de Raad voor Rechtsbijstand.

   Hoeveel kost de scheiding je in totaal?

   Er zijn drie mogelijkheden:

   • Je krijgt de vergoeding van de overheid en hoeft alleen de eigen bijdrage te betalen van € 61,-
   • Je krijgt de vergoeding van de overheid en hoeft alleen de eigen bijdrage te betalen van € 121,-
   • Je krijgt geen vergoeding van de overheid en betaalt de volledige scheiding via Stichting Oprechtscheiden zelf: € 895,-

    Alle prijzen zijn per persoon. Zo kan je direct zien wat de scheiding in totaal kost. Het kan namelijk zo zijn dat de kosten voor jou anders zijn dan voor je partner. Hoe jullie de totaalkosten verdelen mogen jullie zelf weten.

    Waarom rekenen wij prijzen per persoon?

    Onze prijzen rekenen we per persoon omdat het soms zo is dat jij wel een vergoeding van de overheid krijgt en je partner niet. Of andersom. Zo kan je in één oogopslag zien wat de totale kosten van jullie scheiding zullen zijn. Hoe jullie de totale kosten vervolgens verdelen mogen jullie zelf bepalen.

    Kan je de vergoeding ook aanvragen vanuit het buitenland?

    Het kan ook vanuit het buitenland (omdat de scheiding in Nederland is, is de overheid bereid een vergoeding te geven). Bij aanvraag vanuit het buitenland wordt er ook een verklaring over het inkomen gevraagd (omdat de belastingdienst dit niet kan controleren). En weet je al zeker dat je de vergoeding wilt aanvragen? Dan kan je hier rechtstreeks naar het aanvraagformulier.

    Hoeveel kost de scheiding zonder de vergoeding?

    Mocht je niet aan de voorwaarden voldoen voor een vergoeding, dan zijn de kosten van de volledige scheiding bij ons ook echt niet hoog. Omdat we een Stichting zijn hebben we geen winstoogmerk. Onze prijzen zijn daarom bijzonder laag. Een volledige scheiding kost je € 895,- pp.

    Waarom heet de vergoeding ‘rechtsbijstand’?

    De vergoeding heet officieel Rechtsbijstand. Dat is een verwarrende term, omdat het woord rechtsbijstand over het algemeen in drie verschillende betekenissen wordt gebruikt, namelijk:

    • Een vergoeding voor de kosten van de scheiding (dit is zoals we het hier gebruiken
    • Een rechtsbijstandverzekering. Dat is een verzekering die je kunt afsluiten om rechtshulp te krijgen. (Dit bedoelen we hier dus niet!)
    • Rechtsbijstand die een advocaat verleent. Dus dan betekent het woord de hulp die je van een advocaat ontvangt. (Dit bedoelen we hier dus ook niet!)

     Wat is een peiljaarverlegging?

     Is je inkomen nu flink lager dan 2 jaar geleden? Dan kan dat betekenen dat je geen vergoeding krijgt omdat de Raad uitgaat van je inkomen van 2 jaar geleden. Op grond van je huidige inkomen zou je wél een vergoeding krijgen. Dat kunnen we oplossen door een peiljaarverlegging voor je aan te vragen. Bij de vaststelling van je recht op de vergoeding wordt er dan van je huidige inkomen uitgegaan. Vraag even een peiljaarverleggingsformulier bij ons aan.

     Weet je niet zeker of je de vergoeding krijgt?

     Als je niet zeker weet of je in aanmerking komt voor de vergoeding van de kosten van je scheiding? Dan kun je de aanvraag toch gewoon invullen. Je zit nergens aan vast. Als de Raad je aanvraag afwijst heeft dat geen gevolgen.

     Wil je eerst weten of je recht hebt op de vergoeding?

     Wil je eerst zeker weten of je de vergoeding krijgt voor de kosten van je scheiding? Dan kan je eerst de beslissing op de aanvraag afwachten en pas daarna starten met de scheiding.

     Is het niet handiger om gewoon een advocaat te nemen?

     Twijfel je nog of je de scheiding via ons wilt laten afhandelen? En denk je dat het misschien makkelijker is om gewoon een advocaat te nemen? Dan moet je even over het kostenverschil nadenken. Ook voor een advocaat kan je een vergoeding van de kosten aanvragen. Maar de eigen bijdrage is dan flink hoger. Namelijk tussen de € 350,- en € 400,-. Regel je de scheiding via ons (en dat is ook inclusief advocaat) dan is de eigen bijdrage slechts € 61,- of € 121,-. En dat brengt ons bij tips 2.

     Tip 2: regel je scheiding via Stichting Oprechtscheiden

     Hier kun je je volledige scheiding online regelen. Inclusief advocaat, mediator en rechtbank. En hoewel alles online is, betekent dit niet dat we onpersoonlijk te werk gaan. Je hebt altijd een vast aanspreekpunt. Je kan al je vragen stellen via mail, telefonisch of per chat en krijgt altijd snel antwoord. We nemen je zo veel mogelijk werk uit handen en houden alles overzichtelijk. Per mail laten we je steeds weten wat de volgende stap is. Zo kan je niets vergeten en hou je overzicht.

     We kunnen de hele scheiding afronden in 6 à 8 weken. Maar jij bepaalt het tempo, het kan ook langzamer als je dat prettiger vindt.

     Hoe kan dat, online een scheiding regelen?

     Dat doen we zo: We beginnen de scheiding met het in kaart brengen van jullie situatie. Dat gaat vooral per mail en via een vragenlijst die je vindt op onze site. Als jullie situatie duidelijk is, hebben we een online gesprek waarin we samen doornemen wat er allemaal moet worden afgesproken tussen jullie. Verder houden we contact met jullie per mail en per post. De procedure bij de rechtbank is schriftelijk en ook daarover houden we jullie via de mail op de hoogte. Wil je gelijk starten? Dat kan via deze link: start de scheiding.

     We hebben een super sterk team (we werken onder andere ook voor de Rechtbank en het Gerechtshof) en we richten ons volledig op de inhoud van jouw zaak. We leveren dus maatwerk, met veel verstand van financiën, maar ook van de menselijke kant van de scheiding.

     Tip 3: maak zo min mogelijk ruzie 😉

     Makkelijker gezegd dan gedaan, maar echt, dat helpt ook om de kosten niet te hoog op te laten lopen. Je kan ruzie voorkomen door meer duidelijkheid. Vraag ons om je situatie duidelijk in kaart te brengen. Dat neemt de stress bij jou en je partner weg. En dan kunnen jullie op een constructieve manier met jullie scheiding bezig zijn. Ook als je nog niet zo zeker weet hoe je het allemaal wilt aanpakken, is het belangrijk om wat hulp te krijgen. Dat hoeft niet te betekenen dat je de scheiding moet doorzetten. Maar het geeft je inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden. Daardoor kunnen jullie samen beter bepalen wat de juiste richting is voor jullie.

     VRAAG EN ANTWOORD

     Mijn partner wil niet meewerken aan de scheiding

     Als je partner niet wil meewerken aan de scheiding kunnen wij de scheiding niet voor jullie regelen. Je hebt dan allebei een advocaat nodig en helaas is dat behoorlijk wat duurder.

     Ik val niet onder de voorwaarden voor een vergoeding

     Als je niet onder de voorwaarden valt en daarom geen recht hebt op de vergoeding kost de scheiding je evengoed maar € 895,- pp. Dat is veel geld, maar toch voor een scheiding heel weinig. Check maar eens wat een scheiding in het algemeen kost. En let er daarbij ook even op dat veel aanbieders een vanaf-prijzen noemen, waardoor je uiteindelijk veel meer kwijt bent.

     Mijn partner valt wel onder de voorwaarden en ik niet

     Als je partner wel onder de voorwaarden voor de vergoeding valt en jij niet, dan scheelt dat jullie samen toch een flink bedrag. De totale kosten van de scheiding zijn dan lager. Hoe je deze kosten tussen jullie verdeelt kunnen jullie zelf bepalen.

     Mijn partner heeft een hoog inkomen en ik niet

     Als het inkomen van je partner veel hoger is dan dat van jou, kan jij evengoed de vergoeding aanvragen. Ook als je nog bent getrouwd en/of nog bij elkaar woont. Bij de bepaling van je recht op de vergoeding kijkt de Raad voor Rechtsbijstand alleen naar het inkomen van de aanvrager. Als bijvoorbeeld je partner heel veel verdient en jij niets, of weinig, dan kan je toch een aanvraag indienen.

     Mijn inkomen is nu lager dan twee jaar geleden

     Als je de vergoeding gaat aanvragen kijkt de Raad voor Rechtsbijstand naar je inkomen van 2 jaar geleden. Als je inkomen toen hoger was dan nu, zou je geen vergoeding krijgen, terwijl je die nu best goed zou kunnen gebruiken. Om dat op te lossen kunnen wij een peiljaarverlegging voor je aanvragen. Via een peiljaarverleggingsformulier vragen we de Raad om rekening te houden met je huidige inkomen. En misschien heb je dan wél recht op de vergoeding.

     Mijn rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten van de scheiding niet

     Een begrijpelijke fout die veel mensen maken is dat ze de rechtsbijstandsverzekering verwarren met de vergoeding waar we het hier over hebben. Omdat deze vergoeding de naam ‘rechtsbijstand’ heeft gekregen is dat inderdaad heel verwarrend. Een rechtsbijstandverzekering is echter iets heel anders. Soms vergoed je rechtsbijstandsverzekering de kosten van je scheiding, maar vaak ook niet. De vergoeding waar wij het hier over hebben staat helemaal los van de verzekering. Het is iets heel anders (alleen dus met dezelfde naam).

     Ik woon in het buitenland en wil toch een vergoeding aanvragen

     Ook als je in het buitenland woont kan je de vergoeding aanvragen. Omdat de scheiding voor de Nederlandse rechtbank komt heb je recht om de vergoeding aan te vragen. Maakt niet uit waar je woont. Dus ook als je partner geen Nederlands spreekt, nog nooit in Nederland is geweest, dat maakt echt niet uit. Zolang de scheiding in Nederland is kan de vergoeding worden aangevraagd. Ook als je allebei niet in Nederland woont. We checken wel even of jullie scheiding wel in Nederland kan worden aangevraagd. Als de Nederlandse rechter bevoegd is, kan de vergoeding worden aangevraagd.

     Ik heb haast met de scheiding, werkt het aanvragen van de vergoeding vertragend?

     Als je veel haast hebt met de scheiding en niet twee weken wilt wachten op de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand over de vergoeding, dan is dat geen probleem. We kunnen de vergoeding aanvragen en ondertussen alvast beginnen met de verdere afhandeling van de scheiding. Zodra de vergoeding is vastgesteld zullen we dit verrekenen met het eventueel al betaalde bedrag.

     Ik wil eerst zeker weten of de vergoeding wordt toegekend

     Als je eerst zeker wilt weten of er positief wordt beslist op je aanvraag, dan is dat geen enkel probleem. We wachten dan met het starten van de scheiding totdat de beslissing bekend is. Pas als je het besluit over de vergoeding hebt ontvangen hoef je te beslissen of je wel of niet met de scheiding wilt doorgaan via ons.

     Scheiden zonder ruzie met lage kosten

     De 3 tips nog even op een rijtje:

     • Eerste tip: vraag een vergoeding van de kosten aan
     • Tweede tip: regel je scheiding via Stichting Oprechtscheidenerde tip: maak zo min mogelijk ruzie 😉
   • Wil je gaan starten met je scheiding? Begin dan met het maken van een account (oranje button). Daarna nemen wij vanzelf contact met je op. En heb je vragen? Aarzel dan niet om even contact op te nemen.
    Foto door Hannah Nelson via Pexels


Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen