Echtscheiding en aangifte Belastingdienst | Hoe voorkom je fouten?

Echtscheiding en aangifte Belastingdienst | Hoe voorkom je fouten?

Scheidende koppels maken veel fouten bij het aangifte doen en het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst. In alle landelijke kranten is dit deze dagen in het nieuws. De Belastingdienst start daarom een campagne die gericht is op stellen die gaan scheiden ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’. Ook al heb je veel aan je hoofd bij een echtscheiding, het is toch belangrijk om de belastingen en toeslagen op tijd te regelen. Hoe voorkom je fouten? Dat kan je lezen in deze blog: echtscheiding en aangifte Belastingdienst.

Veel echtscheidingen na de zomervakantie

Ieder jaar is er aan het eind van de zomervakantie een piek in het aantal stellen dat gaat scheiden. Daarom start de Belastingdienst juist nu met een campagne. Centraal daarin staat het platform belastingdienst.nl/scheiden en de persoonlijke scheiden-checklist. Deze checklist geeft een overzicht van de fiscale zaken die je als scheidend stel moet regelen als je uit elkaar gaat. Zo kan je er voor zorgen dat belastingen en eventuele toeslagen aansluiten op de nieuwe situatie na de echtscheiding.

De Belastingdienst kijkt naar fiscaal partnerschap

Wat kan je nou doen om vervelende situaties achteraf te voorkomen? De Belastingdienst is niet het eerste waar je aan denkt als je gaat scheiden. Maar toch is het heel belangrijk om belasting- en toeslagenzaken tijdig te bespreken en te regelen. Vooral als jullie kinderen hebben of een koopwoning. Of jullie een geregistreerd partnerschap hadden of een huwelijk maakt niet uit. De Belastingdienst kijkt namelijk naar fiscaal partnerschap.

“Helaas zien wij dat ex-partners veel fouten maken bij het regelen van belasting- en toeslagenzaken. Bijvoorbeeld ex-partners met een koophuis, die bij de belastingaangifte beiden de hypotheekrente volledig aftrekken”, vertelt John van Vliet, projectleider doelgroep Scheiden bij de Belastingdienst. “Ook stellen mensen veel vragen over wat zij moeten regelen als ze uit elkaar gaan. Met de campagne willen wij hen helpen belastingzaken goed en op tijd te regelen. Onze scheiden-checklist biedt hier concrete handvatten voor. Op het moment dat mensen uit elkaar gaan is het verstandig afspraken over fiscale zaken te maken en op papier te zetten. Daarnaast adviseren wij mensen met een voorlopige aanslag deze aan te passen en niet te wachten tot de aangifteperiode van het jaar daarop. Ook is het belangrijk toeslagen op tijd te wijzigen of aan te vragen.”

Praktische belastingtips als je gaat scheiden

Als je tijdens je huwelijk, of je geregistreerd partnerschap, samen met je ex je belastingzaken regelde, moet je op korte termijn een aantal praktische zaken in orde maken:

  1. Zorg voor het exclusieve gebruik van de eigen DigiD.
  2. Controleer op welk rekeningnummer toeslagen of belastingteruggaven worden ontvangen en wijzig dit nummer indien nodig.
  3. Geef een adreswijziging door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.
  4. Maak een persoonlijke scheiden-checklist.
  5. Bespreek een eventueel fiscaal partnerschap voor de Belastingdienst voor de rest van het kalenderjaar. Wie hiervoor kiest, mag bij de jaarlijkse belastingaangifte nog één keer de inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.
  6. Bij het vastleggen van je echtscheidingsconvenant nemen wij ook de afspraken op over belasting en toeslagen.

Echtscheiding en belastingdienst in het nieuws

De laatste paar dagen is er in verschillende kranten aandacht besteed aan de waarschuwing die de Belastingdienst geeft aan gescheiden koppels. Zo kan je lezen in het AD; Belastingdienst waarschuwt gescheiden stellen voor hoge naheffingen, of bij de NOS: Fouten met belastingaangifte bij scheiding, Belastingdienst start campagne, of nogmaals het AD: Leuker kan de belastingdienst scheiden niet maken

vrouw pakt spullen in na scheidenRuim 30.000 echtscheidingen, even wat cijfers

Cijfers van het CBS tonen aan dat de populariteit van geregistreerd partnerschap de afgelopen vijf jaar sterk is toegenomen. In 2018 zijn 19.859 geregistreerd partnerschappen gesloten, een stijging van 91,6% ten opzichte van 2014. Het aantal stellen dat een geregistreerd partnerschap verbrak, nam met 34,2 % in vijf jaar tijd minder snel toe. In 2018 werden 2.446 geregistreerde partnerschappen verbroken. Het aantal huwelijken is daarentegen de afgelopen vijf jaar licht afgenomen. In 2018 werden 64.008 huwelijken gesloten, dit is 2% minder dan in 2014. Mensen die trouwen, blijven wel vaker bij elkaar. Het aantal echtscheidingen nam in vijf jaar met 14,3% af. In 2018 waren er 30.339 echtscheidingen.

Vragen over echtscheiding en aangifte Belastingdienst?

Kan je zelf ook wel wat tips gebruiken over alles wat je met de Belastingdienst moet regelen nu je bent gescheiden? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op. Natuurlijk helpen we je graag op weg. Met deze link ga je naar de contactgegevens van Sandra, die je vragen zo snel en zo goed mogelijk zal beantwoorden.

(foto’s Eriks Smits) (bron: persbericht Belastingdienst)

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen