De stem van je kind bij echtscheiding

Wat wil je kind als je gaat scheiden? De stem van je kind bij echtscheiding wordt niet altijd zo serieus genomen. Het is zelf zo dat je als ouder, de ondersteuning van je kind in een scheidingssituatie, kunt blokkeren. Als je kind jonger is dan 16 jaar en aangeeft dat het door jullie scheiding ondersteuning kan gebruiken, dan kan je dat als ouder tegenhouden. Hoe zit het dan met de rechten van het kind? Heeft je kind een stem waarnaar geluisterd moet worden?

De rechten van het kind

Volgens het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) wel. Ieder kind verdient ondersteuning. Ook bij een scheiding van de ouders. Zo kan het kind de scheidingssituatie van de ouders in perspectief plaatsen. Het kind moet de eigen wensen helder kunnen krijgen en niet worden meegetrokken in zaken die eigenlijk alleen de ouders aangaan.

Welke mogelijkheden heeft een kind

Vanuit het idee van kinderparticipatie en bescherming, zouden aan kinderen duidelijke mogelijkheden moeten worden geboden door de hulpverlening. Nu is het echter zo dat de mogelijkheden voor een kind beperkt zijn op het moment dat beide ouders, of één van de ouders, steun voor hun kind niet nodig vinden. Dit is zo omdat er een dubbele toestemming is vereist door de gezaghebbende ouders voor minderjarig kinderen tot 16 jaar.

Hulp voor ieder kind

Aan de ene kant staat dus dit dubbel toestemmingsvereiste, aan de andere kant de rechten van het kind. Meestal kunnen kinderen al vrij jong duidelijk verwoorden wat zij zelf willen. Willen ze steun van iemand anders tijdens de scheiding van hun ouders? Ieder kind zou hulp moeten kunnen krijgen op een kindvriendelijke manier, door een getrainde en ervaren professional die er speciaal voor het kind is.

Kindbehartiger

Kindbehartiger Marieke Lips, eigenaar van KidsInbetween en bijzonder curator in Jeugdzaken, komt daarom met een petitie. Als het kind steun wil en de ouders blokkeren dit….wat dan? Er moet in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind een wijziging worden opgenomen. Daardoor zouden de rechten van het kind belangrijker worden dan het blokkaderecht van de ouders. Ieder kind moet recht krijgen op de noodzakelijke hulp.

De stem van je kind bij echtscheiding | Help mee

Als je het hier mee eens bent is het goed om de petitie te ondertekenen. Dat kan via deze link: petitie Kinderrechten mogen toestemming gezaghebbende ouders overstijgen. Je kan hier meer lezen over de inhoud van de petitie, over de auteur van de petitie en ook kan je reacties lezen van mensen die jou al zijn voorgegaan bij ondertekening. Je kan je handtekening heel makkelijk online doorgeven door het invullen van je mailadres.

Kinderen en scheiden

Wil je meer informatie over dit onderwerp, of wil je graag weten hoe je de zaken goed regelt voor je kind? Bel ons dan even via 0900-588 88 88 of kijk elders op onze site, bijvoorbeeld onder het kopje; ouderschapsplan maken.

En heb je vragen? vul dan ons contactformulier even in

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen