Waarom beslissingen nemen tijdens een echtscheiding zo'n zware opgave is

Waarom beslissingen nemen tijdens een echtscheiding zo'n zware opgave is

Een echtscheiding vraagt veel van een koppel, zowel praktisch als emotioneel. Op een al zwaar beladen moment moeten cruciale beslissingen worden genomen over de verdeling van bezittingen, financiën en eventuele kinderen. Maar waarom is het zo lastig om tot rationele keuzes te komen tijdens dit ingrijpende proces? We bespreken de belangrijkste redenen waarom besluitvorming bij echtscheiding zo'n zware taak is.

De emotionele achtbaan van een relatiebreuk

Tijdens een echtscheiding gaan mensen door een ware caleidoscoop van intense emoties heen - verdriet, boosheid, schuldgevoelens, angsten voor de toekomst en ga zo maar door. Deze sterke gevoelslading kan het oordeelsvermogen behoorlijk vertroebelen, waardoor nuchtere afwegingen over belangrijke keuzes een zware opgave worden. Emoties nemen de overhand in deze overgangsfase van het leven.

Stress en mentale uitputting

Naast emotionele wonden zorgt een relatiebreuk voor extreme stress op vrijwel alle levensgebieden. Praktische, emotionele en soms fysieke stress eisen hun tol. Deze aanhoudende druk kan uitmonden in mentale uitputting, waardoor er simpelweg geen energie of helderheid meer is om weloverwogen beslissingen te nemen over zaken als alimentatie, huisvesting en ouderschap.

Een enorme levenswending

Een echtscheiding betekent een complete breuk met de vertrouwde leefsituatie. De dagelijkse routine en toekomstplannen moeten volledig worden herzien. Deze allesomvattende verandering kan gevoelens van ontwrichting en desoriëntatie veroorzaken. Als de grond onder je voeten wegvalt, is het bijzonder uitdagend om belangrijke beslissingen over die nieuwe leefomgeving te nemen.

Valkuilen van ingeslepen patronen

Na een jarenlange relatie ontwikkelen de meeste stellen bepaalde vaste patronen en dynamieken, ook in de manier van communiceren en besluitvorming. Hoewel deze patronen tijdens de relatie functioneel waren, kunnen ze juist zeer ongewenst zijn bij een echtscheiding. Het doorbreken van zulke ingeslepen gewoontes blijkt vaak een obstakel op zich.

Professionele hulp inschakelen

Gezien de complexiteit van beslissingen rond echtscheiding en de enorme emotionele bagage, kan het geen kwaad om een neutrale derde partij in te schakelen. Een ervaren mediator of echtscheidingsadvocaat kan helpen de juiste keuzes te maken in het belang van beide partners en eventuele kinderen. Met professionele begeleiding valt de besluitlast wat lichter te dragen.

Een echtscheiding is al een zeer pijnlijke en stressvolle periode. Het nemen van verstandige beslissingen over de toekomst wordt bemoeilijkt door emoties, stress en ingrijpende veranderingen. Erken deze uitdagingen en schuw niet om deskundige ondersteuning in te roepen bij dit belangrijke keerpunt in je leven. Zo pak je de touwtjes weer op en creëer je een goede basis voor de volgende levensfase.

afbeelding: Photo by Comstock Images on Freeimages.com

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones. In 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb ik Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Als lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN) sta ik als registermediator ingeschreven. Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom, samen met mijn collega, Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. En, om mensen tijdens het proces te begeleiden naar de meest ideale situtie bij het opbouwen van hun nieuwe toekomst. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen