
Wat veel mensen niet weten over vergoeding bij echtscheiding
Een echtscheiding is al zwaar genoeg zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoge kosten. Toch horen we regelmatig van mensen die denken dat scheiden altijd duur is – of dat ze geen recht hebben op hulp, omdat ze samen nog in één huis wonen of ooit een keer een spaarrekening hadden. Zonde, want vaak heb je wél recht op een vergoeding, ook als je dat in eerste instantie niet denkt.
In deze blog leggen we uit waar het in de praktijk vaak misgaat, en hoe je tóch slim en betaalbaar je echtscheiding kunt regelen.
1. “We wonen nog samen, dus ik krijg vast geen vergoeding”
Deze gedachte komt vaak voorbij. Mensen denken dat hun partner hun vergoeding ‘blokkeert’ omdat ze nog onder één dak wonen. Goed nieuws: voor het aanvragen van rechtsbijstand kijkt de overheid naar jouw eigen inkomen en vermogen, niet naar dat van je partner. Zelfs als jullie op het moment van scheiden nog samenwonen.
Dus: leef jij nu zonder eigen inkomen, bijvoorbeeld omdat je voor de kinderen zorgt of tijdelijk geen werk hebt? Dan heb je waarschijnlijk recht op een vergoeding voor de kosten van je echtscheiding aanvragen – óók als je partner een hoger inkomen heeft.
2. “Ik verdien nu weinig, maar twee jaar geleden was mijn inkomen te hoog”
Misschien ben je recent gescheiden van je baan, zelfstandig geworden of is je inkomen om een andere reden flink gedaald. Dan lijkt het alsof je buiten de boot valt, want de overheid kijkt naar je inkomen van twee jaar geleden (het 'peiljaar').
Gelukkig is daar iets op bedacht: je kunt een peiljaarverlegging aanvragen. Dan wordt niet je inkomen van twee jaar geleden, maar van nu meegenomen in de beoordeling. Zo kun je tóch recht hebben op vergoeding en betaal je maar een klein deel van de kosten zelf.
3. “Ik had recht op vergoeding, maar moet nu toch alles zelf betalen?”
Soms komt het voor dat mensen achteraf alsnog de volledige kosten van hun echtscheiding moeten betalen. Hoe zit dat? Meestal heeft het te maken met het zogenaamde ‘resultaat’. Stel: je houdt aan de scheiding een geldbedrag over, bijvoorbeeld uit de verkoop van een woning of door afspraken in het convenant. Als dat bedrag boven een bepaalde grens ligt, ziet de overheid dat als een eigen vermogen waarmee je je scheiding alsnog zelf kunt bekostigen.
Klinkt oneerlijk? Dat snappen we. Daarom kijken we bij Stichting Oprechtscheiden altijd goed naar jouw situatie, zodat we je vooraf kunnen waarschuwen als dit risico speelt.
4. “Mijn partner zit in het buitenland, dus dit kan vast niet geregeld worden”
Ook een veelgehoorde aanname. Maar ook als jij of je partner in het buitenland woont, kun je een echtscheiding regelen in Nederland – inclusief vergoeding. Zolang ten minste één van jullie in Nederland woont of Nederlander is, kunnen we de scheiding volledig online en schriftelijk voor jullie verzorgen.
Goed om te weten: je hoeft zelfs geen Nederlands paspoort te hebben om in aanmerking te komen voor rechtsbijstand. De locatie doet er vaak minder toe dan mensen denken.
5. “Ik snap er niets van, dus laat maar…”
Dat horen we misschien wel het meest. En dat begrijpen we. Regels, bedragen, uitzonderingen – het is veel. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij helpen je met het hele traject: van het aanvragen van de vergoeding, tot aan het opstellen van de afspraken en het afhandelen van de scheiding bij de rechtbank. Alles overzichtelijk en in begrijpelijke taal, via onze online omgeving.
Geen zorgen over kosten – wél rust en duidelijkheid
Het idee dat een echtscheiding altijd veel geld kost, klopt dus niet. In veel gevallen kun je met hulp van Stichting Oprechtscheiden voor een klein bedrag je hele echtscheiding regelen – compleet met begeleiding, juridische afhandeling en aandacht voor jouw persoonlijke situatie.
Heb je vragen over de vergoeding, peiljaarverlegging of wil je gewoon weten waar je aan toe bent? Neem gerust contact op. We leggen het je graag rustig uit, zonder verplichtingen.