We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Scheiding van tafel en bed

In dit artikel wordt scheiding van tafel en bed uitgelegd. Het is een bijzondere vorm van scheiden en alleen mogelijk als je bent getrouwd. Niet als je een geregistreerd partnerschap had.

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed is vrijwel dezelfde procedure als een ‘normale’ scheiding. Na de scheiding wordt de uitspraak van de rechter echter niet ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Hierdoor blijft het huwelijk volgens de wet in stand. Je leeft dan wel gescheiden, maar het is makkelijker om de scheiding weer ongedaan te maken. Volgens de wet blijf je eigenlijk officieel nog getrouwd. Je kan dus niet een ander huwelijk sluiten of een geregistreerd partnerschap aangaan. Samenwonen met een ander kan wel.

Dus waarom zou je een scheiding van tafel en bed overwegen? Dat kan zijn om religieuze redenen, als je voor je geloof niet mag scheiden. Een andere mogelijkheid is als je om financiële of fiscale redenen een scheiding handiger vindt.

Hoe moet je een scheiding van tafel en bed regelen?

Net als bij een ‘gewone’scheiding moet je naar de rechter voor een scheiding van tafel en bed. Je hebt dus een echtscheidingsconvenant nodig waarin alles afspraken staan die jullie willen maken bij de scheiding van tafel en bed. Dat echtscheidingsconvenant kan je gratis maken op deze site. Klik hier voor meer informatie: echtscheidingsconvenant maken. En hebben jullie kinderen? Dan heb je ook een ouderschapsplan nodig. Ook dat kan je gratis maken op deze site. Klik dan op deze link: ouderschapsplan maken.

Pensioen bij scheiden van tafel en bed

Net als bij een ‘normale’ scheiding moet je bij een scheiding van tafel en bed ook het ouderdomspensioen verdelen. Pensioenfondsen zien een scheiding van tafel en bed gewoon als een reguliere scheiding. Omdat jullie officieel nog getrouwd zijn na de scheiding van tafel en bed, loopt de opbouw van een eventueel nabestaandenpensioen gewoon nog door.

Voordelen van scheiden van tafel en bed

Een voordeel van een scheiding van tafel en bed is dat jullie officieel wel getrouwd blijven. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je voor je geloof mag scheiden, maar toch niet meer bij elkaar wilt blijven.

Ten tweede kan een scheiding van tafel en bed ook handig zijn als je nog niet zeker weet of je wel echt wilt scheiden. De scheiding van tafel en bed kan je dan zien als een ‘proefscheiding’. Willen jullie dan toch bij elkaar blijven, dan kan je het huwelijk vrij eenvoudig weer herstellen.

En derde voordeel is dat je misschien belangrijke financiële of fiscale redenen hebt zoals een eigen bedrijf waardoor je schulden hebt of verwacht. Door een scheiding van tafel en bed sta je financieel volledig los van elkaar en kunnen de schulden van de 1 niet verhaald worden op de ander. 

Een vierde voordeel is een fiscaal voordeel. Door de scheiding van tafel en bed komt er een einde aan jullie fiscaal partnerschap. Dat kan flinke fiscale voordelen opleveren. Denk daarbij aan de heffingskortingen, zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Ook is het dan mogelijk om zonder fiscale gevolgen op naam staande lijfrentepolissen te verdelen. Ook zijn er fiscale voordelen voor de hypotheekrenteaftrek. De overwaarde van de woning kan je verdelen door een extra hypotheek te nemen. Deze hypotheekrente is dan aftrekbaar. Dit kan alleen als de uitbetaling van de helft van de overwaarde niet op een andere manier kan worden uitbetaald.

Nadelen van een scheiding van tafel en bed

Na een scheiding van tafel en bed kan je pas na drie jaar en ‘echte’ echtscheiding aanvragen. Dus als je opnieuw wilt gaan trouwen, dan moet je wachten. Maar als je ex-partner het eens is met de ‘echte’ scheiding, dan geldt deze termijn niet. 

Einde aan scheiding van tafel en bed

Jullie kunnen ervoor kiezen om de rest van jullie leven gescheiden te blijven van tafel en bed. Maar je kan er ook voor kiezen de scheiding van tafel en bed te beëindigen en jullie huwelijk officieel te laten ontbinden. Dit mag pas na drie jaar nadat jullie van tafel en bed zijn gescheiden. Als jullie weer bij elkaar komen binnen die drie jaar, kan je de scheiding van tafel en bed ook beëindigen door de rechtbank te laten weten weer officieel getrouwd te willen zijn.

Gratis advies of meer informatie?

Voor gratis advies kan je je vraag even neerleggen bij Sandra. Zij is onze officemanager en zorgt er voor dat je heel snel antwoord krijgt. Hier vind je haar contactgegevens. Of lees onze blog over dit onderwerp:

Scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?

Scheiden van tafel en bed betekent dat je getrouwd blijft, maar niet meer bij elkaar woont. Omdat je tegenwoordig voor de wet niet meer verplicht bent om bij elkaar te wonen als je bent getrouwd, wordt scheiden van tafel en bed niet veel meer gebruikt. Maar wil je niet scheiden vanwege je geloof?

Comment Section

0 reacties op “Scheiding van tafel en bed

Plaats een reactie