Scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?

Scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?

Scheiden van tafel en bed is een minder bekende, maar nog steeds relevante vorm van scheiden. In tegenstelling tot een volledige echtscheiding, blijven jij en je partner wettelijk getrouwd, maar leven jullie gescheiden van elkaar. Dit kan om diverse redenen een aantrekkelijke optie zijn, bijvoorbeeld vanwege geloofsovertuigingen, financiële belangen of als tussenstap naar een eventuele echtscheiding. In deze blog leggen we uit wat een scheiding van tafel en bed precies inhoudt, wat de juridische en financiële consequenties zijn, en waarom sommige mensen voor deze optie kiezen.

Mijn vrouw en ik willen uit elkaar maar twijfelen nog. Is een scheiding van tafel en bed een goede optie? Mark

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed kan aangevraagd worden als jij en je partner niet meer samen willen wonen, maar wel officieel getrouwd willen blijven. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege geloofsovertuigingen, of omdat een volledige scheiding nog te ingrijpend voelt. De scheiding wordt officieel vastgelegd in het huwelijksgoederenregister, maar jullie blijven in de gemeentelijke basisadministratie als echtpaar geregistreerd staan. Dit betekent dat jullie formeel nog steeds getrouwd zijn, ook al zijn jullie financieel en fysiek gescheiden.

Hoe zit het met de termijn van 3 jaar bij scheiden van tafel en bed?

Rondom scheiden van tafel en bed bestaat vaak verwarring over de termijn van drie jaar. Om dit helder te maken: na de scheiding van tafel en bed is het binnen drie jaar relatief eenvoudig om de scheiding ongedaan te maken. Dit kan een voordeel zijn voor stellen die nog twijfelen over een volledige scheiding, omdat het samenwonen hervat kan worden zonder een nieuw huwelijk te moeten sluiten. Besluit je om de scheiding om te zetten in een volledige echtscheiding, dan kan dit te allen tijde als beide partijen het eens zijn. Mocht een van de partners echter niet instemmen met de volledige scheiding, dan kan pas na drie jaar eenzijdig de scheiding van tafel en bed worden omgezet in een echtscheiding.

Juridische en financiële gevolgen van een scheiding van tafel en bed

Net als bij een gewone echtscheiding zijn er belangrijke juridische en financiële consequenties bij een scheiding van tafel en bed. De verdeling van bezittingen en schulden en eventuele partneralimentatie moeten goed geregeld worden.

Verdeling van bezittingen en schulden: De bezittingen en schulden worden bij een scheiding van tafel en bed verdeeld alsof er sprake is van een echtscheiding. Gemeenschappelijke bezittingen worden omgezet naar huwelijkse voorwaarden, wat betekent dat elk van jullie verantwoordelijk is voor eigen schulden en bezittingen.

Partneralimentatie en onderhoudsplicht: Als echtgenoten behouden jullie een wederzijdse onderhoudsplicht, wat inhoudt dat er afspraken gemaakt moeten worden over eventuele partneralimentatie. Deze afspraken hangen af van de financiële situatie van beide partijen.

Pensioen: Een belangrijk verschil met een volledige echtscheiding is dat bij een scheiding van tafel en bed de opbouw van het nabestaandenpensioen intact blijft. Dit kan een doorslaggevende reden zijn om voor deze vorm van scheiden te kiezen, bijvoorbeeld als één van de partners gezondheidsproblemen heeft en je financiële zekerheid wilt behouden.

Waarom kiezen voor scheiden van tafel en bed?

Er zijn verschillende redenen waarom stellen kiezen voor een scheiding van tafel en bed in plaats van een volledige echtscheiding:

Religieuze overwegingen: Voor sommige mensen is een volledige echtscheiding vanwege hun geloof niet mogelijk. Een scheiding van tafel en bed biedt de mogelijkheid om apart te leven en financiën te scheiden, zonder dat het huwelijk officieel wordt ontbonden.

Financiële voordelen: In sommige gevallen kan het financieel voordelig zijn om officieel getrouwd te blijven. Denk bijvoorbeeld aan het doorlopen van het nabestaandenpensioen. Dit kan een belangrijke overweging zijn, vooral als één van de partners afhankelijk is van dit pensioen voor financiële zekerheid.

Een tijdelijke oplossing: Een scheiding van tafel en bed kan ook een tussenstap zijn naar een volledige echtscheiding. Het biedt de mogelijkheid om apart te leven en te zien hoe dit bevalt, zonder direct het huwelijk volledig te ontbinden. Mocht de situatie veranderen of jullie besluiten toch samen verder te willen, dan kan de scheiding relatief eenvoudig ongedaan worden gemaakt binnen drie jaar.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding van tafel en bed?

Dit zijn de belangrijkste gevolgen van een scheiding van tafel en bed:

  • Bij scheiden van tafel en bed kies je er voor de gezamenlijke gemeenschap te beëindigen. Dit betekent dat al jullie bezittingen, vermogen  en inkomen niet meer van jullie samen zijn. Denk daarbij aan woning, pensioen en verzekeringen.
  • Na de scheiding van tafel en bed ben niet niet meer financieel verantwoordelijk voor schulden die door je ex-partner worden aangegaan. (Dit geldt dus niet voor schulden die jullie al samen hebben opgebouwd. Het gaat om nieuwe schulden).
  • De onderhoudsplicht voor elkaar blijft bestaan. Net zoals bij een echtscheiding.
  • Opgebouwd ouderdomspensioen kunnen jullie wel al verdelen, ondanks dat jullie volgens de wet nog zijn getrouwd.
  • De opbouw van het nabestaandenpensioen kan gewoon blijven doorgaan.
  • Als jullie kinderen hebben, houden jullie het gezamenlijk ouderlijk gezag. Alle afspraken omtrent de kinderen moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
  • Je kan gaan samenwonen met een nieuwe partner, maar niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

De rol van een advocaat en het ouderschapsplan

Net als bij een gewone echtscheiding is het inschakelen van een advocaat bij een scheiding van tafel en bed verplicht. De advocaat dient namens jou en je partner het verzoek tot scheiding in bij de rechtbank. Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Hierin moeten afspraken vastgelegd worden over de zorg, opvoeding en omgangsregeling voor de kinderen.

Het proces: Hoe werkt een scheiding van tafel en bed?

Het proces voor een scheiding van tafel en bed lijkt sterk op dat van een reguliere echtscheiding. Het begint met het indienen van een verzoekschrift door een advocaat bij de rechtbank. De rechter doet vervolgens een uitspraak waarin de scheiding van tafel en bed wordt vastgelegd. Deze beschikking wordt geregistreerd in het huwelijksgoederenregister, maar jullie blijven officieel getrouwd.

Wanneer wordt de scheiding definitief?

Hoewel een scheiding van tafel en bed geen volledige echtscheiding is, kan het huwelijk op een later moment alsnog volledig ontbonden worden. Dit gebeurt via een verzoek aan de rechter, waarbij de laatste juridische banden verbroken worden.

Is scheiden van tafel en bed de juiste keuze voor jou?

Een scheiding van tafel en bed biedt flexibiliteit voor stellen die om religieuze, emotionele of financiële redenen niet volledig willen scheiden. Toch brengt deze vorm van scheiden ook complexiteit met zich mee. Er moeten namelijk duidelijke afspraken gemaakt worden over onder andere alimentatie, de verdeling van eigendommen en de zorg voor de kinderen. Het is daarom verstandig om professioneel advies in te winnen bij een advocaat of financieel adviseur om te bepalen of een scheiding van tafel en bed de beste oplossing is voor jullie situatie.

Wat zijn de verschillen met een ‘gewone’ scheiding?

Een aantal gevolgen van de scheiding van tafel en bed is dus hetzelfde als bij een echtscheiding. Denk bijvoorbeeld aan het einde van de gemeenschap van goederen of de betaling van alimentatie. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, wordt dit bij een scheiding van tafel en bed omgezet naar huwelijkse voorwaarden. De gemeenschap van goederen moet dan worden verdeeld. Na de scheiding van tafel en bed hebben jullie beiden eigen vermogen, inkomen en schulden. Je kan op ieder moment scheiden van tafel en bed. Het maakt niet uit hoe lang je getrouwd bent.

Hoe is de procedure?

De procedure van de scheiding van tafel en bed is dezelfde als die van een ‘gewone’ echtscheiding. Je hebt dus ook een convenant nodig en als je kinderen hebt, ook een ouderschapsplan. De procedure moet gevoerd worden bij de rechtbank en dus kan je dit niet zelf regelen. Je hebt hier een advocaat voor nodig. Wij kunnen de procedure van scheiding van tafel en bed voor jullie regelen. Dat kan met een advocaat of met een mediator. Neem voor de mogelijkheden even vrijblijvend contact met ons op. Je kan een scheiding van tafel en bed alleen aanvragen als je getrouwd bent. Als jij en je partner een geregistreerd partnerschap hebben is scheiden van tafel en bed niet mogelijk. 

Wanneer eindigt de scheiding van tafel en bed?

Jullie kunnen ervoor kiezen om de rest van jullie leven gescheiden te blijven van tafel en bed. Maar jullie kunnen de scheiding van tafel en bed ook omzetten naar een ‘gewone’ scheiding.  Je kunt er voor kiezen de scheiding van tafel en bed te beëindigen en je huwelijk officieel te ontbinden. Hoe werkt dat?

Wat zijn de mogelijkheden ná scheiden van tafel en bed?

  • Je komt weer bij elkaar
  • Jullie gaan definitief scheiden
  • Jullie blijven gescheiden van tafel en bed.

Weer bij elkaar na de scheiding van tafel en bed?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je toch besluit weer met elkaar verder te gaan. De scheiding van tafel en bed kan vrij makkelijk weer ongedaan worden gemaakt. Je kan dan een gezamenlijk verzoek aan de rechtbank doen om een  aantekening in het huwelijksregister te laten maken.

Kan je de scheiding van tafel en bed omzetten naar een ‘gewone’ scheiding?

Nadat je gescheiden bent van tafel en bed kan het voorkomen dat je toch helemaal uit elkaar wilt. Je kan je huwelijk dan laten ontbinden. Je huwelijk is dan helemaal beëindigd. Je kan dan opnieuw trouwen als je wilt. De ontbinding werkt hetzelfde als een echtscheiding. Je maakt dus een echtscheidingsconvenant waarin je alle afspraken zet met betrekking tot de verdeling van jullie vermogen, de verdeling van het huis, van het pensioen, de spullen en natuurlijk maak je goede afspraken over de kinderen. Dit laatste doe je in een ouderschapsplan. Uiteraard heb je ook al afspraken gemaakt toen jullie gingen scheiden van tafel en bed. Die afspraken kan je dan nogmaals doornemen om te zien of ze nog passend zijn bij jullie huidige situatie.

Zijn er termijnen bij de scheiding van tafel en bed?

De afspraken met betrekking tot de ontbinding en het ouderschapsplan gaan naar de rechter. De rechter beslist dan over de ontbinding. Ben je het met elkaar eens dat je je huwelijk wilt laten ontbinden na een scheiding van tafel en bed? Dan is daar geen termijn aan verbonden. Maar ben jij de enige van jullie twee die het huwelijk wil laten ontbinden na de scheiding van tafel en bed? Dan is er een voorwaarde. Je moet dan minstens drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed.

Wij hebben financieel nogal wat problemen. Is een scheiding van tafel en bed dan ook een goede mogelijkheid? Marieke, 13-12

Wanneer is de scheiding van tafel en bed definitief?

Om de ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed definitief te maken moet het worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Je advocaat kan dit voor je doen. De inschrijving moet wel binnen 6 maanden plaatsvinden. Om je scheiding van tafel en bed definitief te maken, moet de rechtbank de beschikking inschrijven in het huwelijksgoederenregister. Dit moet ook binnen zes maanden, anders vervalt je scheiding van tafel en bed.

Wat is het verschil tussen de scheidingsvormen?

De belangrijkste verschillen tussen een echtscheiding en een scheiding van tafel en bed zijn:

  • Bij een echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Dit verbreekt alle juridische banden tussen jou en je partner.
  • Bij een scheiding van tafel en bed ben je uit elkaar, maar blijf je volgens de wet getrouwd. De rechten en plichten van het huwelijk blijven gelden.

Scheiden van tafel en bed door middel van mediation?

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is dezelfde als die van een echtscheiding. In ons totaalpakket maken wij standaard gebruik van mediation. Dit valt dus ook onder onze vaste pakketprijs. En als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens zit, behoort mediation op basis van een toevoeging (door de overheid gefinancierde rechtsbijstand) ook tot de mogelijkheden. Lees daarover meer via deze link: de mogelijkheden van rechtsbijstand.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de de volledige procedure van de scheiding van tafel en bed zijn dezelfde als die voor een echtscheiding. Omdat we 1 pakketprijs hanteren zijn de kosten voor de hele scheiding bijzonder laag. Op onze pagina kosten van de echtscheiding kan je daarover meer lezen. En wil je even persoonlijk contact over ge mogelijkheden? Vul dan ons contactformulier in of bel ons: 0900-588 88 88

Regelen via de site van Stichting Oprechtscheiden?

De afspraken die je met elkaar moet maken zijn precies hetzelfde alsof je gaat scheiden. Daarom kan je heel makkelijk gebruik maken van ons gratis ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. Met behulp van onze uitgebreide vragenlijst weet je dan zeker dat je geen zaken over het hoofd ziet. De volledige scheiding van tafel en bed kunnen we op een hele makkelijke en overzichtelijk manier voor jullie regelen. Inclusief mediator, advocaat, rechtbank en inschrijving bij de gemeente. Voor gratis hulp en advies: 0900-588 88 88 of stel hier je vraag.

Conclusie

Een scheiding van tafel en bed kan een passende oplossing zijn voor stellen die om religieuze, financiële of persoonlijke redenen niet volledig willen scheiden. Het biedt de mogelijkheid om apart te leven en de financiën te scheiden, terwijl bepaalde voordelen van het huwelijk, zoals het nabestaandenpensioen, behouden blijven. Het is echter belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de juridische en financiële gevolgen van deze scheidingsvorm.

Heb je nog vragen over een scheiding van tafel en bed, of wil je weten of dit de juiste keuze is voor jouw situatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag verder!

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones. In 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb ik Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Als lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN) sta ik als registermediator ingeschreven. Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom, samen met mijn collega, Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. En, om mensen tijdens het proces te begeleiden naar de meest ideale situtie bij het opbouwen van hun nieuwe toekomst. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Mirjam
Door

Mirjam

op 06 Jun 2020

Het schijnt zo te zijn dat er vergaande gevolgen zijn wanneer de scheiding van tafel en bed omgezet wordt naar een gewone scheiding: De belastingdienst erkent de eerdere scheiding van tafel en bed dan niet meer, waardoor toeslagen en andere belastingtechnische aspecten opnieuw worden vastgesteld - alsof men tot de datum van de échte scheiding dus gewoon bij elkaar was. Wat feitelijk niet het geval is. Dit kan enorme gevolgen hebben voor de ontvangen toeslagen (kinderopvangtoeslag!) van de afgelopen periode, waardoor men het risico loopt om in één klap een enorme belastingschuld / toeslagschuld op te lopen. Dit geldt eveneens wanneer de scheiding van tafel en bed ongedaan gemaakt wordt - ook dan volgt een herberekening met terugwerkende kracht voor voorgaande jaren. Hierover is nergens iets te vinden op internet, maar is mij gisteren door de belastingtelefoon verteld. Absoluut iets om rekening mee te houden!

Normand Jones, mediator en coach
Door

Normand Jones, mediator en coach

op 08 Jun 2020

Dat is mij ook niet bekend. Ik ga het navragen bij de Belastingdienst en daarna zal ik de blog waar nodig aanpassen op de nieuwe informatie. Bedankt voor de tip!

Reactie plaatsen