We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Kan mijn partner verweer voeren tegen mijn eenzijdig verzoek om echtscheiding?

Je partner kan verweer voeren als je een eenzijdig verzoek om echtscheiding doet, en je partner daar bezwaar tegen heeft.

  • Termijn van indienen
  • Twee soorten
  • Bezwaar tegen nevenvoorzieningen

Termijn indienen

De advocaat van degene die het niet eens is met de echtscheiding, moet dat binnen 6 weken kenbaar maken bij de rechtbank. De rechter kan de termijn van 6 weken in de volgende gevallen verlengen:

  • degene die verweer voert vraagt tijdig uitstel;
  • op verzoek van een van de echtgenoten of ambtshalve;
  • jij en je partner vragen samen om uitstel.

Als de woonplaats van je echtgenoot niet bekend is, is de termijn voor hem of haar om te reageren ten minste 3 maanden. Die termijn is ook 3 maanden als je echtgenoot in het buitenland woont.

Twee soorten verweer bij echtscheiding

Je partner kan bij echtscheiding 2 soorten verweer voeren:

  • Je partner ontkent dat het huwelijk duurzaam is ontwricht.
  • Je partner stelt een voorwaarde voordat hij of zij akkoord gaat met de echtscheiding. De voorwaarde is dan dat de echtscheiding niet wordt uitgesproken voordat er maatregelen zijn genomen voor het geval je komt te overlijden. Dat kan als bestaande vooruitzichten op een uitkering of nabestaandenpensioen door de echtscheiding verloren gaan of ernstig zouden verminderen. Als de rechter dit verweer accepteert, wordt de echtscheiding niet uitgesproken, voordat er tussen jepartner en jou een billijke regeling is getroffen.

Bezwaar tegen nevenvoorzieningen

Je partner kan ook bezwaar hebben tegen verzoeken die met de echtscheiding samenhangen, de nevenvoorzieningen. Het kan bijvoorbeeld gaan om uw verzoek om alimentatie of je verzoek om het gezag over de kinderen te krijgen. Als je partner bezwaar heeft tegen een of meer verzoeken die samenhangen met de echtscheiding, dan behandelt de rechter zo’n samenhangend verzoek op een aparte zitting.

Bron: Rijksoverheid

Comment Section

13 reacties op “Kan mijn partner verweer voeren tegen mijn eenzijdig verzoek om echtscheiding?


Door Normand Jones, mediator en coach op 14 januari 2020

Beste Eline, dan heb je het over procesrecht en daar ben ik niet voldoende van op de hoogte om je een antwoord te kunnen geven. Wat ik je wel kan aangeven, maar dat weet je zelf natuurlijk ook, is dat alle stukken vertrouwelijk zijn. Misschien kan je het beter even navragen bij een jurist die meer van deze zaken op de hoogte is. Via het juridisch loket kan je het eventueel ook proberen. Sorry dat ik geen beter antwoord voor je heb.


Door Eline op 11 januari 2020

Kan je ook bezwaar maken tegen een echtscheidingsverzoek als je om privacy redenen liever naar een andere rechtbank gaat? Ik heb zelf namelijk gewerkt bij de rechtbank binnen mijn arrondissement een aantal jaar geleden dus ik ga liever naar een rechtbank in een andere provincie. Of is hier een andere procedure voor? Mijn echtgenoot wil geen gebruik maken van de procedure op grond van artikel 270 lid 2 RV, maar ik wil dit wel.


Door Peter op 16 april 2019

Alleen van de twee een verzoekschrift indient mag je wel aaannemen, dat het huwelijk.mislukt is


Door Peter op 12 april 2019

Lijkt me van wel


Door Fatima op 8 maart 2019

Is goed .
alvast bedankt Mnr Normand


Door Normand Jones, mediator en coach op 20 februari 2019

Een wel heel bizar verhaal Fatima. In verband met de privacy neem ik per mail even verder contact met je op.


Door fatima op 19 februari 2019

Bedankt voor u reactie. Mijn situatie is echt ingewikkeld. Mijn man was in stervensfase en er was geen problemen in onze relatie. Ze waren bezig met een spoed echtscheiding en hun reden was dat het huwelijk duurzaam ontwricht is en dat klopt helemaal niet. Ook toen ze de advocaat hebben geregeld was onze relatie normaal. De advocaat heeft het ingediend op de dag dat de stiefkinderen hun vader overgeplaatst hebben naar een hospice om daar te sterven zonder mij op de hoogte te brengen. Ik kreeg het het scheidingsverzoek een dag later. En een dag later is mijn man overleden. Na het overlijden hebben de stiefkinderen het echtscheidingsverzoek gebruikt tegen mij in de zin van een verbroken gezinsband tussen mij en hun vader.



Door Normand Jones, mediator en coach op 15 februari 2019

Beste Fatima, je man kan wel eenzijdig een verzoek hebben ingediend maar je kan niet scheiden zonder dat jij er iets van af weet. Het verzoek doen tot scheiden is iets anders als het uitspreken van de scheiding door de rechter. Zolang er geen uitspraak is gedaan door de rechter ben je gewoon nog getrouwd.


Door Fatima op 13 februari 2019

Mijn man heeft een eenzijdig echtscheidingverzoek gedaan zonder dat ik het wist en 3 dagen later is Hij overleden.mijn vraag is officieel ben ik nog zijn vrouw maar betekend dat ons gezinsband is verbroken vanaf de dag dat hij de scheiding heeft ingediend


Door Normand Jones, mediator en coach op 28 augustus 2016

Als jullie beiden hiervoor kiezen dan kan dat…


Door Hansen op 5 augustus 2016

Wij zijn getrouwd in Nederland , wij zijn beide Nederlander , wonen sinds 13 jaar in Duitsland , wij beide werken in Duitsland
Mijn vraag : kunnen wij ons in Duitsland laten scheiden door een Duitse rechter waardoor de Duitse scheidingsregelling van kracht is ??


Door gaby van rijkom op 21 augustus 2015

Hallo

Ik wil een eenzijdige aanvraag doen voor scheiden en wil graag daar informatie over.
Mijn nog man wil niet scheiden omdat bij Jehovah getuigen dat is niet toe gestaan. Mijn kinderen zijn niet van hem ik heb ook toen ik trouwde bij de notaris laten beschrijven dat er een rode lijn zat dat ik nooit met zijn schulden te maken kon krijgen.
Wij zijn puur voor het geloof getrouwd en heeft nog geen jaar stand gehouden.
Ik wil scheiden dan kan ik mijn toeslagen aan vragen voor mijn toekomst als alleenstaande ouder.
Wat voor vrijblijvende informatie heeft u voor mij zonder kosten hoop ik.

Plaats een reactie