Getrouwd in Nederland, gescheiden in het buitenland? Dit moet je weten over inschrijving!

Getrouwd in Nederland, gescheiden in het buitenland? Dit moet je weten over inschrijving!

Ben je in Nederland getrouwd maar in het buitenland gescheiden? Of ben je juist in het buitenland getrouwd én gescheiden? In deze blog leggen we je uit hoe je in deze situaties je scheiding kunt registreren in Nederland. Want laten we eerlijk zijn, het kan best ingewikkeld zijn! Geen zorgen, we nemen je stap voor stap mee.

Getrouwd in Nederland, gescheiden in het buitenland

Heb je in Nederland je huwelijk gesloten, maar ben je in het buitenland gescheiden? Geen probleem! Je kunt je scheiding gewoon doorgeven aan de gemeente waar je ooit bent getrouwd. 

Wat gebeurt er dan?

De gemeente plaatst een vermelding van je scheiding op je huwelijksakte. Een soort postscriptum, zeg maar. Er wordt een aantekening geplaatst op je huwelijksakte dat je bent gescheiden.

Getrouwd én gescheiden in het buitenland

Ben je zowel in het buitenland getrouwd als gescheiden? Dan wordt het iets ingewikkelder. In dit geval kan je scheiding namelijk niet zomaar in Nederland worden ingeschreven. Er is geen apart register voor buitenlandse echtscheidingen. 

Wanneer wordt je scheiding dan wel geregistreerd?

Je scheiding wordt pas ingeschreven op het moment dat je in Nederland komt wonen. Dus pas als je besluit terug te keren naar Nederland, wordt je scheiding automatisch geregistreerd.

Wil je toch een Nederlands bewijs van je scheiding?

Misschien wil je, om wat voor reden dan ook, toch graag een Nederlands bewijs van je scheiding hebben. Dat kan! Je kunt ervoor kiezen om je buitenlandse scheidingsakte te laten omzetten naar een Nederlandse akte.

Let op: omzetten is niet hetzelfde als inschrijven

Even een belangrijk puntje: het omzetten van de akte is iets anders dan het inschrijven van de scheiding. Het omzetten van de akte heeft op zich geen toegevoegde waarde, omdat je scheiding sowieso geldig is in Nederland. Het is alleen nog niet bekend bij de Nederlandse autoriteiten.

Hoe zet je je akte om?

Wil je je akte toch omzetten? Dat kan via de gemeente Den Haag. Maar houd er rekening mee dat er op dit moment een wachttijd is van een aantal maanden. 

Je kunt een verzoek indienen via de website van de gemeente Den Haag. Ze hebben daar een speciale pagina voor: Buitenlandse akte in een Nederlandse akte omzetten.

Tot slot

Of je nu in Nederland of in het buitenland bent getrouwd en gescheiden, er is altijd een manier om je scheiding in Nederland te registreren of bekend te maken. Het belangrijkste is dat je weet wat je opties zijn en hoe je te werk moet gaan.

Heb je nog vragen over je specifieke situatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de gemeente waar je getrouwd bent, of met de gemeente Den Haag als het gaat om buitenlandse aktes. Zij kunnen je verder helpen met alle ins en outs van het registreren van je scheiding.

Onthoud: een scheiding is al ingewikkeld genoeg. Met de juiste informatie en een beetje geduld kom je er wel. En ben je in Nederland gescheiden en wil je je scheiding in het buitenland inschrijven? Lees dan even deze blog: Alles wat je moet weten over registratie van je Nederlandse scheiding in het buitenland

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen