Internationale scheiding en pensioen | hoe verdeel je je ouderdomspensioen
Juridische aspecten bij een echtscheiding
Normand Jones
Juridische aspecten bij een echtscheiding
11/03/2017
1 min
0

Internationale scheiding en pensioen | hoe verdeel je je ouderdomspensioen

11/03/2017
1 min
0

Een scheiding op zich is al ingewikkeld maar een internationale scheiding en pensioen, dat is pas echt ingewikkeld. We bespreken hieronder drie situaties maar we raden je vooral aan om even contact met ons op te nemen voor meer informatie over jullie specifieke situatie.

Pensioen opgebouwd in Nederland

Als jij of je ex-partner in Nederland in een Nederlandse pensioenregeling ouderdomspensioen hebt opgebouwd, dan gelden de Nederlandse regels voor het verdelen van ouderdomspensioen. Het maakt niet uit welk recht van toepassing is op je huwelijk of partnerschap.

Pensioen opgebouwd in het buitenland

Heb jij of je ex-partner ouderdomspensioen opgebouwd volgens een buitenlandse pensioenregeling? Dan is het van belang of het Nederlandse recht van toepassing is. Dit wordt bepaald door welk recht van toepassing is op het huwelijksvermogensregime (geldt ook voor geregistreerd partnerschap). De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding geldt alleen als de Nederlandse regels voor het huwelijksvermogensrecht gelden. Je moet dus eerst uitzoeken welk huwelijksvermogensrecht van toepassing is. Er bestaat geen recht op rechtstreekse uitbetaling door de buitenlandse pensioenuitvoerder. De ene ex-partner moet dus een deel van het pensioen doorbetalen aan de andere ex-partner.

Het recht van welk land is van toepassing op de scheiding

Om te bepalen welk huwelijksgoederenregime van toepassing is kan je in grote lijnen de volgende volgorde aanhouden. Eerst kijk je wat het recht is waarvoor jullie hebben gekozen bij het sluiten van het huwelijk. Als dat niet duidelijk is ga je na wat de gemeenschappelijke nationaliteit is tijdens (of door) het huwelijk. Geeft dat ook een uitsluitsel dan kijk je wat de eerste woonplaats was direct na het trouwen. Mocht dat ook geen duidelijkheid geven dan neem je het recht van het land waarmee de nauwste band is.

Buitenlands recht van toepassing

Is het buitenlands recht van toepassing is op je huwelijks- of partnerschapsvermogensregime? Dan heb je recht op verdeling van het pensioen als het buitenlands recht een vergelijkbare regeling kent. Het buitenlands recht bepaalt ook of er recht is op rechtstreekse uitbetaling door de pensioenuitvoerder.

Informeer naar jouw situatie

Scheiden in een internationale situatie is vaak erg ingewikkeld. Wij hebben veel ervaring met scheidingen van Nederlanders over de hele wereld. Omdat wij de hele scheiding online kunnen regelen, in een korte tijd en tegen lage kosten, maken veel mensen in het buitenland gebruik van onze diensten. Vul even ons contactformulier in met info over jouw situatie. We zullen dan direct contact met je opnemen met een antwoord op jouw vraag.

Reacties
Categorieën