Partneralimentatie gaat van 12 jaar naar 5 jaar. Vanaf 1 januari 2020 wijzigt de wet! Op dit moment is de maximale termijn aan partneralimentatie 12 jaar na de scheiding. Vanaf het moment dat je bent gescheiden ben je dus nog 12 jaar lang alimentatieplichtig/gerechtigd. Dat gaat per januari 2020 veranderen. De maximale termijn is dan nog maar 5 jaar. Hierop zijn wel een paar uitzonderingen.
Inhoud van deze blog
- Welke regel geldt er nu bij onze scheiding?
- Is de regel van 5 jaar alimentatie geldig voor alle scheidingen?
- Hoe zit het als ik al alimentatie betaal?
- Gelden de nieuwe termijnen ook voor kinderalimentatie?
- Wat staat er verder in de nieuwe wet partneralimentatie?
- Wat is bij jouw scheiding een redelijke termijn?
- Partneralimentatie van 12 jaar naar 5 jaar?
- Heb je vragen over jouw echtscheiding?
Welke regel geldt er nu bij onze scheiding?
Gaan jullie uit elkaar voordat de nieuwe regel ingaat? Dan blijft de termijn van twaalf jaar na scheiden gewoon staan. Dus net zoals het nu is. Pas als je uit elkaar gaat na 1 januari 2020 is de nieuwe regeling ook geldig voor jullie. De termijn van maximaal vijf jaar alimentatie geldt alleen voor jullie als je scheiding NA de invoering van de nieuwe wet wordt ingediend bij de rechtbank.
Is de regel van 5 jaar alimentatie geldig voor alle scheidingen?
De nieuwe regels zijn dus alleen van toepassing als je gaat scheiden na invoering van de nieuwe wet. Er komen wel uitzonderingen voor mensen die minder kans hebben om makkelijk in hun eigen levensonderhoud te voorzien. De uitzonderingen zijn:
- als je langer dan vijftien jaar bent getrouwd en tien jaar voor je AOW-leeftijd zit op het moment van scheiden, dan kan je tot de AOW aanspraak maken op partneralimentatie.
- als je jonge kinderen hebt bestaat de alimentatieverplichting/recht totdat je jongste kind twaalf jaar is geworden.
- de derde uitzondering vervalt zeven jaar na invoering van de wet: alimentatiegerechtigden boven de vijftig die langer dan vijftien jaar waren getrouwd, krijgen of betalen nog 10 jaar partneralimentatie.
Hoe zit het als ik al alimentatie betaal?
Dan verandert er niets. De alimentatie zoals die nu is afgesproken zal door de nieuwe wet niet wijzigen. Het is dus niet zo dat de huidige alimentatieafspraken veranderen vanaf januari 2020. Je kan eventueel wel een wijziging van alimentatie aanvragen, maar dat kan alleen op grond van gewijzigde omstandigheden. Meer daarover kan je lezen op de pagina: alles over alimentatie. De alimentatie eindigt ook als de alimentatieontvanger gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner.
Gelden de nieuwe termijnen ook voor kinderalimentatie?
Nee, voor kinderalimentatie gelden de nieuwe regels niet. Het wetsvoorstel heeft alleen betrekking op partneralimentatie na echtscheiding. En kinderalimentatie gaat altijd vóór partneralimentatie. Dus als degene die alimentatie moet betalen niet voldoende draagkracht heeft om ook partneralimentatie te betalen, dan wordt er in zo’n geval alleen kinderalimentatie betaald.
Wat staat er verder in de nieuwe wet partneralimentatie?
Het belangrijkste punt in de nieuwe wet is dus die maximale termijn van twaalf jaar, die wordt teruggebracht naar vijf jaar. Partneralimentatie gaat van 12 naar 5 jaar. Het nieuwe uitgangspunt is dat de alimentatiebetaler aan de alimentatieontvanger vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Was je vier jaar getrouwd, dan moet je dus uitgaan van twee jaar alimentatie. En als het huwelijk minder dan drie jaar heeft geduurd is er helemaal geen partneralimentatie verschuldigd.
Wat is een redelijke termijn bij jouw scheiding?
Uitgangspunt bij het afspreken van alimentatie en de duur van de alimentatie is dat je samen afspraken mag maken. Dus ongeacht de termijnen die in de wet worden genoemd kan je best met elkaar overeenkomen dat jullie bijvoorbeeld 3 jaar alimentatie afspreken. Of helemaal géén alimentatie. Dat mag ook. Je moet het dan wel beiden eens zijn over deze afspraak. Pas als je er samen niet uitkomt bij je scheiding, gaat een rechter de regels op jullie toepassen. Dan kan het dus zo zijn dat je aan de 12 jaar termijn wordt gehouden voor partneralimentatie.
Partneralimentatie van 12 jaar naar 5 jaar?
En wil je het nog even nalezen in de krant? Dan kan dat hier in het NRC en in de Telegraaf.
Heb je vragen over jouw echtscheiding?
Partneralimentatie gaat van 12 naar 5 jaar. Maar hoe is het nu geregeld bij jouw echtscheiding? Of weet je helemaal nog niet hoe je je scheiding wilt regelen? Neem dan even contact met ons op. We geven gratis advies en helpen je om duidelijk zicht op je situatie te krijgen. Stel je vraag via ons contactformulier. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Meer informatie?
Lees dan ook even de volgende artikelen: