Donderslag bij heldere hemel

De keuze tot echtscheiding wordt door de meeste mensen zeker niet licht genomen. Bij de meeste mensen gaat er al een lange periode van denken, twijfelen, proberen en praten aan vooraf. Niet zelden gaat dit niet gelijk op voor beide partners. Voor de een is het helder en onvermijdelijk, voor de ander komt het als donderslag bij heldere hemel.

Hard gewerkt

hard gewerktZo ook bij Thijs en Helen. Thijs en Helen hebben een vijftienjarige zoon en zijn twintig jaar getrouwd. De meeste jaren van het huwelijk heeft Thijs hard gewerkt aan zijn eigen zaak en was er weinig tijd en ruimte voor sociale contacten. In overleg heeft Helen voor hun zoon en het huishouden gezorgd.

Gezonder leven

De laatste jaren is er een verandering gaande bij Thijs. Hij gaat meer aandacht besteden aan zijn voeding, gezondheid en uiterlijk. Als gevolg daarvan voelt hij zich fitter en heeft hij meer energie om dingen naast zijn werk te ondernemen. Zijn vrouw Helen heeft dit allemaal zien gebeuren, ze was blij dat hij gezonder ging leven, en ze had er op zich geen probleem mee dat hij vaker met zijn vrienden op stap ging.

Op een dag echter komt Thijs met de mededeling dat hij wil scheiden. Volgens hem leven ze al jaren langs elkaar heen en is er geen hoop meer op een hereniging. Thijs vertrekt diezelfde avond nog uit de gezamenlijke woning.

Donderslag bij heldere hemel

Voor Helen komt dit totaal onverwacht. Ze heeft dit in het geheel niet zien aankomen en ze is dan ook overweldigd door het bericht. Ze is boos, verdrietig, wanhopig. Haar eerste reactie is dat ze probeert hem te overtuigen toch bij haar te blijven. Als hij te kennen geeft dat hij dat niet wil en dat hij al jaren niet gelukkig is wordt ze boos. Zo boos dat ze letterlijk en figuurlijk alles aanpakt om hem te raken.

Emoties

Thijs weet zich geen raad met al deze emoties. Hij blijft koelbloedig herhalen dat hij niet terug komt en dat hij niets meer met haar te maken wil hebben. De strijd lijkt zich inmiddels zo te verharden dat ze ook op het gebied van de omgangsregeling voor hun zoon en op financieel gebied er samen niet meer uitkomen.

Thijs vindt steun bij zijn vrienden, ze waarschuwen hem voor financiële consequenties, ze kennen allemaal wel voorbeelden van torenhoge alimentatiebedragen en geven hem goed bedoelde tips t.a.v. de omgangsregeling.

Helen praat veel met haar vriendinnen en met haar familie. Ook zij geven allerlei tips en kennen allerlei praktijkvoorbeelden waarin de vrouw, als ze niet goed oplet, er maar bekaaid van afkomt.

Advocaat of mediator

Op dit moment kan het twee kanten op. Ze kunnen er voor kiezen om ieder hun eigen advocaat in te schakelen, die tegen hoge kosten hun individuele belangen zal behartigen. Of ze kunnen samen een mediator inschakelen, die veel goedkoper is, en die met hen zal kijken hoe ze beiden tevreden uit de scheiding kunnen komen.

De scheidingsmelding

Ze kiezen, op aanraden van een pas gescheiden kennis, voor de mediator, daarin komt ter sprake hoe de  ‘scheidingsmelding’ is gedaan. De scheidingsmelding is het gesprek waarin de één aan de ander verteld dat hij/zij wil scheiden en uitlegt waarom. Beide partijen krijgen de gelegenheid om te vertellen hoe ze het ervaren hebben. En ook beiden kunnen vertellen wat er in hun beleving aan vooraf is gegaan. Thijs kan aangeven dat hij een hele fijne tijd heeft gehad met Helen, maar dat hij de laatste jaren voelde dat ze langs elkaar heen zijn gaan leven. Helen kon erkennen dat ze inderdaad steeds minder samen deelden. En dat zij daar ongetwijfeld ook een aandeel in heeft gehad. Maar wat haar vooral goed deed was de erkenning van het feit dat er ook heel veel oprecht goede jaren samen zijn geweest.

Intensief proces

emotiesDoor de tijd te nemen voor de beiden standpunten verzachtte de strijd en de boosheid. Daardoor kwam er bij beiden weer ruimte om na te denken over constructieve oplossingen, bijvoorbeeld over de omgang en opvang van hun zoon. Al met al is dit een intensief proces geweest, en het is zeker niet zonder pijn gegaan. Maar omwille van hun toekomstige relatie als ouders van hun zoon is het ze gelukt om samen te werken. Hun relatie als echtgenoten is mag dan voorbij zijn, hun relatie als ouders van hun zoon is voor altijd.

Familiemediator

Dit is een verhaal uit de praktijk van familiemediator Patricia Tearr. Haar uitgangspunt is samen tot een duurzame oplossing te komen waar alle partijen achter staan. Patricia is gespecialiseerd MfN Register mediator in familiekwesties. Als familiemediator richt zij zich bijvoorbeeld op (echt)scheidingen, scheidingsconvenanten, boedelverdelingen, omgangsregelingen, ouderschapsplannen, kinder- en partneralimentaties, erfenissen en familieverhoudingen in algemene zin. Wil je in contact komen met Patricia, bel dan 0900-588 88 88.

Over de schrijver
NH Mediation is opgericht door Patricia Tearr (1980) en is gevestigd in Alkmaar. Ons uitgangspunt is samen tot een duurzame oplossing te komen waar alle partijen achter staan. Ook in de gevallen waarin een conflict uitzichtloos lijkt, is het vrijwel altijd mogelijk om tot een zorgvuldige en bevredigende oplossing te komen. Patricia: “Ik ben een gespecialiseerd MfN Register mediator in familiekwesties. Als familiemediator richt ik me bijvoorbeeld op (echt)scheidingen, scheidingsconvenanten, boedelverdelingen, omgangsregelingen, ouderschapsplannen, kinder- en partneralimentaties, erfenissen en familieverhoudingen in algemene zin.” Voordat Patricia NH Mediation op richtte is zij jarenlang werkzaam geweest in de (jeugd) hulpverlening en de gezinsbegeleiding. “Tijdens de contacten met de gezinnen die ik bezocht, zag ik dat hoogoplopende conflicten zorgden voor veel stress en verdriet bij hen. Daarom ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden van mediation. Dit vanuit de stellige overtuiging dat niemand de onrust en stress van een conflict prettig vindt en dat iedereen dit zo snel mogelijk uit de wereld wil. En dat dit goed is voor ouders, maar zeker ook voor de kinderen.” De jarenlange ervaring in vele uiteenlopende conflictsituaties heeft ervoor gezorgd dat Patricia uitstekend in staat is om onpartijdig en neutraal op te treden. Ook kan zij in emotionele en stressvolle situaties directief en begeleidend optreden. Ze heeft een goed oog voor wat mensen dwarszit en wat ze nodig hebben. Betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid is bij NH mediation een belangrijke waarde.
Reactie plaatsen