Scheiden? Eerst de feestdagen!

Gezellige tijd, die kerstdagen. Maar als je relatie onder druk staat, dan zijn de kerstdagen, op zijn zachtst gezegd, een enorme uitdaging. Scheiden? Eerst de feestdagen!  gaat over deze lastige tijd.

Wat maakt de kerstdagen zo lastig

Kerst wordt alom gezien als een gezellige tijd. Lichtjes, kerstboom, cadeautjes, lekker eten, vrienden en familie, liefst nog wat sneeuw er bij…. Iedereen is bekend met het ideale plaatje. Hoe kan het dan dat januari hoogseizoen is voor echtscheidingsmediators en advocaten? De kerstperiode is een beproeving als je relatie niet meer is wat je er van had verwacht. Een aantal zaken zorgt er voor dat je relatie onder hoogspanning kan komen te staan. Met direct gevolg dat er na de kerst een piek (leuke woordgrap) is te zien in het aantal echtscheidingsaanvragen.

De donkere dagen voor kerst

Het is een bekend fenomeen dat daglicht een positieve uitwerking heeft op ons gestel. Andersom is het moeilijk om in deze donkere dagen het humeur een beetje op peil te houden. De vele uren die we in donker en somber weer doorbrengen zorgen er voor dat we meer moeite hebben de positieve kant van de zaken te bekijken. Dit geldt ook voor onze relatie met onze partner. Het is moeilijker om over je ergernissen heen te stappen in het donker.

Kerst op school

Als je kinderen hebt zijn de kerstdagen al vóórdat het kerst is volop in gang. Op school moet er van alles worden geknutseld waarbij hulpouders in grote getale worden ingevlogen. Er moeten cakes en koekjes worden gemaakt voor het kerstdiner op school en er moet een mooie outfit worden gescored bij Cool Cat of H&M. Dan moeten er nog kerstkaartjes worden gemaakt voor de hele klas, voor alle kinderen van hockey, voetbal en ballet. Druk, druk, druk, druk. Gevolg is dat ouders al ruim voor kerst op hun eindje lopen. Dan is het eindelijk – eindelijk kerstvakantie. Gezellig. Alle kinderen thuis. Natuurlijk is buitenspelen vaak geen optie met dit weer, dus pakken we al om 8.00 uur de ipad. In de loop van zo’n dag ontploft er van alles. Moeder vindt eigenlijk dat ze te lang voor het beeldscherm zitten, maar heeft zelf ook geen energie om er daadwerkelijk iets tegen te doen. Kinderen worden hangerig. Kortom, het mooie plaatje vertoont hier en daar al een scheurtje.

Lekker eten

Wat eten we eerste kerstdag, wat eten we tweede kerstdag? Nemen we alvast wat lekkere kransjes mee? Beetje slagroom op je chocomel. Mooi kerstpakket met allemaal heerlijkheden. Lekker allemaal. Maar wat doet dat eten voor ons humeur? En, wat doet ons humeur vervolgens voor onze relatie? Neem dan nog maar een extra gluhweintje. Maar ondertussen lopen de spanningen op.

Schoonfamilie

En dan, als lont in het kruitvat; de kerstdagen bij de (schoon)familie. Gezellig allemaal bij elkaar. Cadeautjes onder de boom. Al bij binnenkomst zie je dat je moeder het niet eens is met wat je aan hebt. Je zwager pakt na drie woorden de krant. Je zus zegt er weer eens niets van als haar kinderen met hun fietsjes tegen de kerstboom rijden. Alle oude patronen, eigenaardigheden, vergeten ergernissen, kleine ruzietjes, komen in één keer naar boven. En als we dan eerste kerstdag hebben overleefd, volgt tweede kerstdag, maar dan met de schoonfamilie. Je schoonmoeder heeft weer een paar ‘gezellige’ opmerkingen voor je klaar. En zeg er niets over tegen je partner; die weet niet waar je het over hebt. Aan het einde van dag twee krijg je in de auto terug naar huis enorme ruzie.

Zo ga ik het nieuwe jaar niet in

Jij ook altijd met je  #?!*##. En jij dan! Jij altijd ^%$#^$#! En dan besluit je dat je het volgend jaar anders gaat aanpakken. Je gaat nu schoon schip maken en een aantal beslissingen nemen die je al lang had moeten nemen. Zodra de kinderen weer naar school zijn! En dan begint dus het hoogseizoen voor de echtscheidingsadvocaten. Goedbeschouwd is het eigenlijk een wonder als je niet wilt scheiden na de kerst. Maar…

Scheiden? Eerst de feestdagen!

Zou je dezelfde beslissing hebben genomen als je je wel lekker voelde? Als je op een bedje op het strand zou hebben gelegen? Misschien toch goed om even over na te denken. Natuurlijk zijn er situaties die je geen keus geven. Maar moraal van dit verhaal is; laat de kerstdagen eerst even goed bezinken en ga dan pas nadenken over stappen die je wel of niet wilt nemen. Kan je altijd volgende kerst nog kijken of je relatie wel voor je werkt ;-).

de mooie tekeningen zijn gemaakt door Martine Blom

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen