Problemen met alimentatie

Op ons vorige blog over alimentatie hebben we veel reacties gehad waaruit blijkt dat er veel mensen zijn die problemen met alimentatie hebben. Alimentatiebetalers én alimentatieontvangers. Zo ook bijvoorbeeld Elles Menke uit Dordrecht en Jan Lightart uit Ede. Zij spannen zich al heel lang in voor veranderingen in de alimentatiewetgeving. Ook lopen zij aan tegen vooroordelen en gebrek aan kennis en begrip van anderen.

“En het is niet alleen de wet waar wat aan schort. Ook merk je in de media en aan reacties van anderen dat er weinig kennis en begrip is voor mensen die in zo’n situatie beland zijn”

Weinig begrip

vechtscheidingIn de situatie van Lightart betaalt hij z’n ex-vrouw, maar heeft hij zelf de zorg over de kinderen: “En als de situatie verandert, bijvoorbeeld doordat er eentje gaat studeren, dan is dat mijn probleem. Andersom: als ik juist wat meer inkomen overhoud, dan kan mijn ex direct een hogere alimentatie vragen”. Ligthart vindt dat onrechtvaardig, maar heeft z’n privé-strijd na twee verloren rechtszaken gestaakt. Menke staat inmiddels op vijf rechtszaken. Vier won ze er, maar nadat ze de laatste verloor, zit ze in grote problemen: “Ik heb nooit om partner-alimentatie gevraagd. Wel kinder-alimentatie, maar mijn ex betaalt liever niet”.

Vechtscheiding

Omdat ze haar baan verloor, moet ze met drie kinderen rondkomen van een WW-uitkering: “En dat gaat gewoon niet”. Ik voel me daar rot bij, want je wilt als ouder voor je kinderen zorgen. Juist na een vechtscheiding hebben kinderen behoefte aan rust en wil je ze kunnen geven, wat ze nodig hebben”. Het tweetal weet dat veel meer mensen door de huidige wetgeving knel zitten. “Sommigen ervaren hun situatie als uitzichtloos en ook recent zagen we weer waar dat toe kan leiden: een vader die twee kinderen en zichzelf om het leven brengt. Er volgt dan een stille tocht, maar wat verandert er nou eigenlijk?”, vraagt Ligthart zich af.

Problemen met alimentatie

alimentatie kindAls een van de twee voormalige echtgenoten niet in redelijkheid wil praten over zorg en kosten van kinderen, wat na een scheiding maar al te vaak gebeurt, of alles doet om onder alimentatie uit te komen of juist zoveel mogelijk binnen te halen, volgen steevast rechtszaken. “Ook daarom moet er iets fundamenteel veranderen”, vindt Ligthart. Menke valt hem bij: “Je wilt niet weten hoeveel geld ik de afgelopen jaren kwijt ben geraakt aan advocaatkosten en rechtszaken. Dat had ik liever aan de kinderen uitgegeven”.

Audio: Radiogesprek over alimentatie

Bron, RTV Rijnmond.nl/ Thijs Blom
Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones. In 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb ik Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Als lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN) sta ik als registermediator ingeschreven. Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coachNaast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht ScheidenIn mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom, samen met mijn collega, Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. En, om mensen tijdens het proces te begeleiden naar de meest ideale situtie bij het opbouwen van hun nieuwe toekomst. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen