Omgangsregeling 

en wat heb je verder nodig bij je scheiding

omgangsregeling scheiden kind

Wat is een omgangsregeling bij echtscheiding?

De omgangsregeling is een onderdeel van het ouderschapsplan dat je nodig hebt bij je echtscheiding. De omgangsregeling wordt ook wel Zorg- en Contactregeling genoemd. In de omgangsregeling wordt de verdeling van de dagelijkse zorg voor de kinderen geregeld tijdens en na de scheiding. Dat kan zijn een echtscheiding na een huwelijk, maar ook een scheiding na geregistreerd partnerschap. Ook na samenwonen kan je beslissen dat je een ouderschapsplan wilt opstellen.

Je kan de omgangsregeling zien als een gedetailleerd schema waarin is opgenomen hoe de verdeling van de zorg voor de kinderen er per dag uit ziet. De praktische zaken dus. 

Zelf een goede omgangsregeling maken bij je scheiding?

omgangsregeling echtscheiding kinderen

Zelf de omgangsregeling opstellen na je scheiding?

Als je zelf een omgangsregeling gaat maken tijdens je scheiding, weet je misschien niet precies wat je daar allemaal in op moet nemen. Wij hebben daar een hele handige tool voor bedacht.


Via de buttons op deze pagina kan je een account aanmaken. Je kiest vervolgens voor de optie "gratis ouderschapsplan maken". De omgangsregeling is namelijk een onderdeel van het ouderschapsplan. Dan kom je in een lange lijst met vragen. Bij het beantwoorden van deze vragen kom je vanzelf bij alle onderdelen waarover jullie beslissingen moeten nemen met betrekking tot jullie kinderen en de scheiding. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Met jullie antwoorden maakt ons systeem gelijk een ouderschapsplan inclusief omgangsregeling. Met dat concept heb je een mooi overzichtelijk startpunt voor je (echt)scheiding.

omgangsregeling scheiden

Gaat de omgangsregeling naar de rechtbank?

De scheiding bij de rechtbank bestaat uit twee delen: het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. En onderdeel van het ouderschappslan is de omgangsregeling. De omgangsregeling is een verplicht onderdeel van de scheiding. Het ouderschapsplan (inclusief omgangsregeling) en het echtscheidingsconvenant samen, worden door de rechter beoordeeld. 

omgangsregeling scheiden kind

Wat staat er allemaal in de omgangsregeling?

De omgangsregeling kan je zien als een gedetailleerd overzicht waarin is opgenomen hoe de verdeling van de zorg voor jullie kinderen er per dag uit ziet na de scheiding. De praktische zaken dus.

Afspraken zoals: op maandag zijn de kinderen bij de vader van zo laat tot zo laat. De vader brengt ze vervolgens naar de moeder, etcetera. Hoe verdelen we de kerstdagen, de verjaardagen enzovoorts. Ook zaken zoals wel/niet piercings, kapper, huiswerk, huisdieren, muzieklessen, sportkleding, sportkampen, komen aan de orde in de omgangsregeling. En nog even voor de duidelijkheid: de omgangsregeling wordt ook wel zorg- en contactregeling genoemd.

Een omgangsregeling inclusief ouderschapsplan maken?

omgangsregeling scheiding

Kan ik de omgangsregeling wijzigen na de scheiding?

Als er veranderingen nodig zijn in de afspraken, bijvoorbeeld omdat de situatie na jullie scheiding inmiddels is veranderd, kan je nieuwe afspraken met elkaar maken. In het ouderschapsplan zelf (waarin de omgangsregeling is opgenomen) moet je ook aangegeven wat jullie moeten doen in geval van wijzigingen. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat jullie in geval van wijzigingen eerst contact hebben met een mediator. Maar dat is niet verplicht. Je kan ook onderling wijzigingen overeenkomen.

omgangsregeling ouder

En als jullie het niet eens worden over de scheiding?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij en je partner het niet eens kunnen worden over de inhoud van de omgangsregeling over over andere punten van de scheiding. Dan is het goed om misschien een mediator in te schakelen. Zo kan je toch nog samen een oplossing vinden die voor jullie beiden werkt. En als het helemaal niet lukt om het eens te worden? Dan kan je de rechter vragen om een beslissing te nemen.

geen ouderschapsplan opstellen

Echtscheidings-TIP

Past de omgangsregeling in je eigen (nieuwe) leven? Is er gelet op de verdeling tussen schooldagen en weekenden/feestdagen? Als je kind jou alleen ziet op vrije dagen (waarop je vaak leuke dingen gaat doen) is dat een ander soort relatie dan wanneer je elkaar ook ziet op schooldagen. En heb je ook gedacht aan de praktische uitvoering van de regeling?

En ga er niet van uit dat de omgangsregeling vanzelf goed loopt zodra je de hoofdzaken op papier hebt gezet. Hoe meer details worden geregeld, hoe minder kans op ruzie over de uitvoering na de scheiding.

En wil je direct je hele scheiding regelen?