We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Periodiek verrekenbeding bij scheiding

Wat is een periodiek verrekenbeding?

Een periodiek verrekenbeding is de afspraak die je met je echtgenoot maakt over de verdeling van jullie inkomen en vermogen tijdens jullie huwelijk. Je legt dit vast in de huwelijkse voorwaarden die je opstelt als je gaat trouwen. Ook tijdens je huwelijk kan je nog huwelijkse voorwaarden opstellen. Dit kan je doen als je financiele zaken wilt regelen.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen

Als je gaat trouwen kan je dat in gemeenschap van goederen doen, of je kan huwelijkse voorwaarden afspreken. In die huwelijkse voorwaarden neem je op hoe je het jaarlijkse inkomen met elkaar verdeelt.

Wat is een Amsterdams verrekenbeding?

In de meeste huwelijkse voorwaarden staat een verrekenbeding op grond waarvan je met je echtgenoot tijdens je huwelijk of aan het einde van je huwelijk met elkaar moet verrekenen. Het periodieke verrekenbeding dat het meeste voorkomt is het zogenaamde Amsterdamse verrekenbeding. Bij dit beding spreek je met je partner af dat je het jaarlijks overgespaarde inkomen met elkaar, ieder voor de helft verdeelt.

Wat is een finaal verrekenbeding?

Als er in de huwelijkse voorwaarden staat dat je aan het einde van je huwelijk verrekent spreek je van een finaal verrekenbeding. Een finaal verrekenbeding kan betrekking hebben op iedere ontbinding van het huwelijk, waaronder een echtscheiding. Maar het kan ook betrekking hebben op het einde van een huwelijk door overlijden van een van de partners.

Wat is een facultatief verrekenbeding?

En variant op het verrekenbeding is het facultatieve verrekenbeding. Dat maakt het mogelijk om op ieder moment en op iedere wijze die je maar wilt te verrekenen met elkaar. Je hebt dan dus een grotere mate van verrekenvrijheid dan bij een periodiek of finaal verrekenbeding.

Wat is koude uitsluiting?

De reden voor een verrekenbeding ligt meestal bij ‘estate planning’. De ‘koudste’ vorm van verrekening met elkaar is koude uitsluiting. Huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting komt bijna niet meer voor. Het houdt in dat er tijdens het huwelijk helemaal niets met elkaar wordt opgebouwd.

Heb je advies nodig?

Kan je wel wat advies gebruiken over jouw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We geven je gratis advies.

Meer informatie?

Voor meer informatie kan je ook de volgende blogs even lezen:

Huwelijkse voorwaarden bij scheiden

Als je bent getrouwd is dat altijd onder 1 van deze twee voorwaarden: gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Vanaf 1 januari 2018 is daar nog de ‘beperkte gemeenschap van goederen’ bijgekomen. Op welke manier je bent getrouwd bepaalt voor een deel ook op welke manier je scheiding gaat. Wat is gemeenschap van goederen?

Scheiding en eigen bedrijf

Een scheiding is in veel gevallen een emotioneel en pijnlijk proces. Het kan nóg pijnlijker worden als de onderneming inzet wordt van een strijd tussen beide partijen. Hoe kun je voorkomen dat het zover komt? En wat zijn de belangrijkste valkuilen?

Comment Section

0 reacties op “Periodiek verrekenbeding bij scheiding

Plaats een reactie