We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Wat is de echtscheidingsakte?

Wat is de echtscheidingsakte?

Een echtscheidingsakte is een schriftelijk bewijs dat je bent gescheiden. Je huwelijk is ontbonden door een echtscheiding, zoals je dat ook mooi kunt zeggen. Als je bent gescheiden kan je hiervan een schriftelijk bewijs aanvragen bij de gemeente. Je kan een Nederlands afschrift of een internationaal afschrift aanvragen. Je vraagt dit aan bij de gemeente waar je bent getrouwd. De akte wordt toegevoegd aan de huwelijksakte en wordt ook wel ‘latere vermelding’ genoemd.

Hoe vraag je de echtscheidingsakte aan?

Hoe je de echtscheidingsakte precies moet opvragen is per gemeente verschillend. Neem daarom even contact op met de gemeente waar je bent getrouwd. Daar kunnen ze je vertellen hoe je de akte kunt opvragen. Vaak kan dit ook online, wat natuurlijk ook heel makkelijk is als je in het buitenland woont. Om de echtscheidingsakte te kunnen opvragen moet je scheiding zijn ingeschreven bij de gemeente. Dit doet je advocaat na je echtscheiding.

Wanneer heb je een echtscheidingsakte nodig?

Bijvoorbeeld: een instantie vraagt om je echtscheidingsakte. Je kan die dan aanvragen bij de gemeente waar je bent getrouwd. Je krijgt dan een afschrift van de echtscheidingsakte. Hierop staat dat je bent gescheiden. De originele akte blijft eigendom van de gemeente.

Heb je de akte nodig voor het buitenland?

Wil je het afschrift in het buitenland gebruiken? Dan heb je ook een apostille nodig. Lees hier meer over de apostille. Deze kan je aanvragen via de rechtbank. Of een beëdigd vertaalbureau kan dit voor je regelen.

Comment Section

0 reacties op “Wat is de echtscheidingsakte?

Plaats een reactie