We helpen je graag
Stel je vraag

Page content

Wanneer is de echtscheiding definitief?

Wanneer ben ik gescheiden? Een echtscheiding is definitief als de uitspraak van de rechter wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Deze uitspraak van de rechter wordt beschikking genoemd. De beschikking is onherroepelijk op het moment dat er geen bezwaar of beroep meer mogelijk is, of wanneer er geen bezwaar meer gemaakt zal worden.

  • Registratie scheiding binnen zes maanden
  • VermeldingĀ  op huwelijksakte
  • Opvragen akte

Registratie scheiding binnen zes maanden

Zodra de beschikking onherroepelijk is geworden, moet de beschikking binnen 6 maanden geregistreerd worden bij de gemeente waar uw huwelijk gesloten is. Dit regelt uw advocaat. Als de beschikking niet binnen 6 maanden geregistreerd wordt, verliest de beschikking haar rechtskracht en blijft uw huwelijk in stand. U bent dan niet gescheiden.

VermeldingĀ  op huwelijksakte

Op de huwelijksakte wordt melding gemaakt van uw echtscheiding. U kunt van de huwelijksakte met latere vermelding van de scheiding een afschrift opvragen bij de gemeente. De huwelijksakte met de vermeldingĀ  kan men zien als het ‘bewijs’ dat u bent gescheiden.

Opvragen akte

Het kan gebeuren dat u gevraagd wordt een scheidingsakte te tonen, bijvoorbeeld bij een procedure voor naamswijziging. Deze akte kunt u opvragen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw huwelijk is gesloten.

Bron: Rijksoverheid

Comment Section

0 reacties op “Wanneer is de echtscheiding definitief?

Plaats een reactie


*