Scheiden | Een periode om uitvaartwensen vast te leggen (of te wijzigen?)

Scheiden | Een periode om uitvaartwensen vast te leggen (of te wijzigen?)

Tijdens je echtscheiding is dit misschien een van je allerlaatste zorgen: wat hebben we eigenlijk voor onze uitvaart geregeld? En moet je nou nog wat aanpassen als je gaat scheiden? Maar denk eens hier aan: Misschien hebben jullie samen een uitvaartverzekering, of erger: misschien hebben jullie wel vastgelegd dat jullie samen een graf delen. Toch goed om dat even te checken. Hierover heeft Monuta een gastblog voor ons geschreven.

Je echtscheiding en je uitvaart

‘Een scheiding kan voor veel stress zorgen. Er moet vaak heel wat geregeld worden en dan zijn checklists en andere lijstjes meestal een uitkomst. Toch is de kans aanwezig dat je dingen vergeet, wat je natuurlijk liever niet hebt. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over je uitvaartwensen? Misschien vind je het geen gepast moment, maar toch is het goed om hier juist nu beslissingen over te maken.

Lastige situaties voorkomen

Ondanks dat ons afscheid hopelijk nog ver weg is en je er niks bij kan voorstellen, kan je je er wel op voorbereiden. Als je zelf je uitvaartwensen kenbaar hebt gemaakt, voorkom je lastige situaties voor de nabestaanden. Tegelijkertijd geeft het vaak een prettig gevoel als je er bijvoorbeeld op financieel vlak op voorbereid bent.

Bekijk wat je al hebt vastgelegd vóór de scheiding

Misschien heb je al wel een uitvaartverzekering afgesloten, of spaar je met behulp van een uitvaartfonds. Of je hebt een gezamenlijk graf, maar moet dat aangepast worden. Online heb je vaak de mogelijkheid om dit in te zien en te wijzigen. Zeker bij grote uitgaven is het prettig als je weet wat de kosten zijn er wat erbij komt kijken. Je kunt bijvoorbeeld op de website van Monuta de uitvaartmogelijkheden (en geschatte kosten) bekijken en je uitvaartwensen vastleggen.

Stap voor stap nadenken

Iedereen ervaart een scheiding op zijn of haar eigen manier. Als je bovenstaande informatie op je af voelt komen, is het aan te raden om er als eerste stap rustig over na te denken. Denk bijvoorbeeld na over de keuze tussen een begrafenis of crematie. Of bekijk juist de detailkant: welke muziek zou je graag bij het laatste afscheid willen laten horen? Een afscheid dat echt bij jezelf past, zorgt vaak voor een persoonlijk en warm afscheid. We merken vaak dat de nabestaanden daar een goede herinnering aan hebben.

Wie regelt je uitvaart?

Een ander belangrijk punt is een opdrachtgever. Het regelen van een uitvaart begint namelijk altijd bij deze persoon. Het is iemand die je zelf kunt kiezen, bijvoorbeeld iemand uit de familie, of een goede vriend of vriendin. Een opdrachtgever regelt voornamelijk de uitvaart, samen met een uitvaartverzorger.

Wie betaalt de uitvaart?

Soms wil een vriend of familielid het regelen van een uitvaart zeker op zich nemen, maar liever niet achterblijven met de kosten. Een uitvaartfonds kan hierbij helpen. Je spaart op precies dezelfde manier als via je eigen bankrekening, alleen er zitten twee belangrijke verschillen tussen. Een uitvaartfonds komt indien nodig meteen ter beschikking om de kosten van het afscheid te dekken. Daardoor hoeven je nabestaanden de uitvaartnota niet eerst zelf te betalen, maar wordt dit direct via het uitvaartfonds gedaan. Bovendien wordt een spaarrekening vaak tijdelijk bevroren als de rekeninghouder komt te overlijden.

Uitvaartwensen vastleggen

Om terug te komen op de checklists en om alles op een rijtje te zien, heeft ook Monuta een uitvaartchecklist gemaakt. Ondanks dat het invullen van een afscheid geen lijstje is dat afgewerkt moet worden, is het vaak prettig om een overzicht te zien. Je kunt in de checklist ook alvast belangrijke praktische gegevens invullen, zoals het telefoonnummer van je huisarts. Een uitvaartcentrum kan je op veel punten ontlasten, maar toch is het goed om ook in deze periode stap voor stap over je uitvaartwensen na te denken en vast te leggen. Dierbaren blijven niet met vragen achter en ze kunnen met een goed gevoel terugkijken op het afscheid.’

Scheiden| Een periode om uitvaartwensen vast te leggen

We begrijpen uiteraard wel dat je uitvaart niet bovenaan je belangrijke-punten-lijstje staat op het moment dat je gaat scheiden. Maar als je toch alles moet omzetten en overdenken, kan je net zo goed ook even checken wat je voor je uitvaart hebt geregeld. Met de links in bovenstaande gastblog ga je naar de site van Monuta. Heb je vragen over je eigen scheiding? Neem dan even contact met ons (oprechtscheiden) op. We proberen je vraag nog dezelfde dag te beantwoorden.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen