Wat verandert er in je leven als gescheiden ouder?

Wat verandert er in je leven als gescheiden ouder?

Zodra de scheiding voorbij is, heb je waarschijnlijk het gevoel dat de grootste veranderingen voorbij zijn. Maar vergeet niet dat het leven na een scheiding ook aardig zal veranderen. Als je kinderen hebt, zal dit leven niet alleen voor jou veranderen, maar ook voor hen! Speciaal voor jou zijn de meest voorkomende veranderingen na een scheiding op een rijtje gezet.

Werkuren en financiële bijkomstigheden

Als je eerst gewend bent om samen met jouw ex-partner de financiële kosten te regelen, kan het soms flink tegenvallen als je hier opeens alleen voorstaat. Na een scheiding is er vaak te zien dat beide personen meer dagen moeten gaan werken in de week, om zelf rond te kunnen komen. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem, maar wel iets waar je waarschijnlijk eventjes aan moet wennen.

Huishoudelijke taken

Waarschijnlijk waren de huishoudelijke taken eerst verdeeld tussen jou en jouw ex-partner. Nu de scheiding is doorgezet, moet je dit toch echt alleen gaan doen. Houd er dan ook rekening mee dat dit hoogstwaarschijnlijk extra tijd gaat kosten.

Het effect van scheiden op kinderen

Heb je kinderen? Dan is de scheiding niet alleen moeilijk voor jou, maar ook voor hen. De kinderen zijn gewend dat zij beide ouders continu zien. Dit zal na de scheiding natuurlijk veranderen. In het geval van co-ouderschap zullen de kinderen ook niet één, maar twee woonplekken aangewezen krijgen. Dit soort veranderingen kunnen voor kinderen heel erg moeilijk zijn. Hierdoor kunnen de emoties van een kind aardig veranderen. Ze kunnen last krijgen van spanningen of zelfs probleemgedrag gaan vertonen. Dit is logisch want er valt een belangrijke basis voor hen weg. Het is daarom dan ook belangrijk om hier als ouder rekening mee te houden en jouw kinderen goed in de gaten te houden.

Kinderopvang regelen voor jouw kind(eren)

Misschien was kinderopvang eerder niet nodig voor je, omdat bijvoorbeeld jouw schoonmoeder op de kinderen paste. Maar het kan zo zijn dat dit na de scheiding wegvalt en dat je toch kinderopvang moet regelen. Vooral als je extra moet gaan werken is de kans groter dat je soms kinderopvang moet gaan inschakelen.

De gemiddelde prijs van kinderopvang ligt rond de 8.02 euro. Wordt dit te duur voor je? Dan zou je naar een alternatief kunnen kijken, zoals een oppas. In Nederland ligt het gemiddelde oppas tarief namelijk rond de 6.48 euro per uur (bron: Oppassen.nl). Via een online oppas platform zoals Babysits (Oppassen.nl) kun je gemakkelijk meerdere oppassen in de buurt vinden en inschakelen.

De eerste feestdagen

De eerste feestdagen na de scheiding zullen in het begin waarschijnlijk apart aanvoelen. Jouw schoonfamilie zal bijvoorbeeld niet meer langskomen en mocht je kinderen hebben, dan moet je de feestdagen verdelen met jouw ex-partner, zodat jullie beiden de kinderen kunnen zien.

Gemeenschappelijke vrienden

Had je gemeenschappelijke vrienden met jouw ex-partner? Sta er dan niet van versteld als je sommige vrienden iets minder vaak gaat zien (of misschien wel helemaal niet meer). Natuurlijk ligt dit erg aan de relatie die je met jouw vrienden hebt, maar het komt vaker voor dan je zou denken.

Je bent weer vrijgezel

Een van de grootste veranderingen is misschien wel dat je na de scheiding weer vrijgezel bent. Het zou zo kunnen zijn dat je binnen een bepaalde tijd toch weer behoefte hebt aan een nieuwe relatie. Hier hoef je je helemaal niet schuldig over te voelen. Het leven gaat door…

Houd de stress onder controle

Tijdens, maar ook na de scheiding hebben veel personen last van stress. Zorg dan ook goed voor jezelf. Plan wat dagjes met jouw vrienden en/of familieleden of doe eens een dag  helemaal niks. Zo voorkom je dat de stress te hoog wordt.

Wat verandert er in je leven als gescheiden ouder?

Deze blog is geschreven door Soraya van Nieuwaal van Babysits. Wil je meer weten over Babysits of over Soraya, kijk dan even op haar pagina via deze link.

Vragen over je eigen scheiding?

En heb je vragen over je eigen scheiding? Misschien kan je je antwoord al vinden bij veelgestelde vragen. Natuurlijk kan je ook altijd even persoonlijk contact met ons opnemen. Op werkdagen zijn we tussen 9 en 5 bereikbaar via telefoon of stuur ons anders even een mailtje. Onze contactgegeven vind je hier: contact oprechtscheiden

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Soraya. Ik ben junior online marketeer bij Babysits, dé oppas community van Nederland. Samen met het Babysits-team proberen wij het leven van ouders gemakkelijker te maken en zetten wij ons in voor de empowerment van ouders en oppassen. Door mijn werk kom ik veel in contact met ouders en hierdoor weet ik goed met welke vragen ouders zitten en welke situaties zij soms moeilijk vinden. Dit is waarom ik regelmatig blogs schrijf met tips en tricks om het leven van ouders net iets gemakkelijker te maken.
Reactie plaatsen