Mijn eigen huis kopen na de scheiding | het persoonlijke verhaal van Margot

Wat een heerlijk weekend is dit geweest. Ik heb alleen maar leuke dingen gedaan, dat is zo belangrijk voor je geest. Even ontspannen, geen zorgen en verdriet. Alles ziet er daarna beter en mooier uit, dus nagenietend van het weekend pak ik mijn bankafschriften, werkgeversverklaring, jaaropgave en andere papieren bij elkaar. Maandagochtend heb ik een gesprek met de hypotheekverstrekker over de hoogte van de hypotheek, de verschillende hypotheken die er zijn en zo meer. Mijn ex heeft mij al verschillende keren de verschillende hypotheekvormen uitgelegd, maar ik begreep er niet zoveel van. Ik hoop dat de adviseur dat beter kan en ik objectief mijn keuze kan maken.

Die lastige hypotheken

Bij de bank word ik welkom geheten door een jongere dame. Ik krijg een klein kopje thee en papieren voorgeschoteld.  Ze neemt mijn papieren aan, kijkt deze door en begint met de uitleg. Er zijn 4 soorten hypotheken; lineaire-, aflossingsvrije-, annuïteiten- en een spaarhypotheek. Op grond van mijn salaris en door de aankoop p van een chalet vallen er al twee af. Ok, dat valt mee. De aflossingsvrije en spaarhypotheek vallen af , vanwege de recreatiewoning. Uit de 2 die overblijven krijg ik een duidelijke uitleg en wordt globaal duidelijk over welk bedrag ik een hypotheek zou kunnen krijgen. Duidelijk!!

Een eigen huisje kopen

Daar ik zelf knopen moet doorhakken, er niet veel mensen zijn om mij te helpen met keuzes te maken en ik nu op mijn gevoel en instinct wil afgaan, bespreek ik dit toch maar met mijn man. Hij is hypotheekadviseur en ik vertel hem deze middag dat ik een chalet wil kopen in een klein dorp, vlak bij mijn werk. Mijn man is er niet echt heel erg blij mee maar hij begrijpt mij wel. Dan vertelt hij me dat hij een collega heeft op kantoor, die een chalet te koop heeft staan. Mijn man regelt gelijk een afspraak voor mij, daar ben ik heel blij mee.

Een teleurstellende bezichtiging

Dinsdagmiddag kan ik al terecht bij Alex, de collega van mijn man. Hij vertelt wat over de voor- en nadelen van het wonen op een park en biedt mij natuurlijk zijn chalet aan. Hij is een erg klein chalet, weinig grond en totaal niet mijn smaak. Ik zal ernaar kijken, zei ik. Weer een stukje wijzer en blij dat ik steeds beter weet wat ik wil, ga ik terug naar mijn oppasadres in Bergen. Ik haal Dana op van school, en er komt een meisje mee om te spelen. Zo heb ik mooi even tijd om op internet te zoeken naar chalets die bij makelaars te koop worden aangeboden. Ik vind er 2, maakte telefonisch een afspraak en ga naar de keuken om een begin te maken aan de warme maaltijd.

Onderhandelen moet ik dus ook leren

Het is al weer begin november, ik ben al 2 weken bij mijn oppasadres en voel mij steeds beter. Door de afstand tussen mij en de man waar ik mee in scheiding ben, word ik rustiger. Ik kan beter nadenken en krijg steeds meer zin om door te zetten. De eerst afspraak met een makelaar staat voor vrijdagmorgen, de andere bezichtiging staat gepland voor dinsdagmorgen. Allebei op het zelfde kleinschalige park, het grote park viel af na het gesprek met Alex. Ik kijk ernaar uit, zo benieuwd hoe het chalet eruit zal zien. De chalets blijken beiden een te hoge vraagprijs te hebben, ik moet me dus ook gaan verdiepen in onderhandelen. Ik weet nu wat ik aan hypotheek kan nemen, dus daar moet ik naartoe werken.

Dit is het huis van mijn dromen

Vrijdag ben ik al voor de wekker wakker, een spannende dag. Om 10.15 uur heb ik de bezichtiging, ik ben veel te vroeg voor de afspraak en loop het park door. In dit gedeelte ben ik nog niet geweest. Ik zie leuke chalets staan, maar 1 valt mij in het bijzonder op. Ik ben erg onder de indruk van de veranda aan de voorkant. Er groeien klimrozen tegenaan en het ziet er erg charmant uit. Helaas is deze niet te koop, maar ik ben er meteen gek op.

De bezichtiging valt tegen

Het chalet waar ik aan afspraak heb valt mij tegen. Het staat erg vol grote meubels, druk met allerlei porselein en kristallen prullaria, lelijke vitrages en gordijnen, maar daar moet ik doorheen kijken. Het chalet wordt bewoond door een ouder Amsterdams echtpaar uit de Jordaan met hun volwassen dochter. Ze vragen erg veel voor het chalet, en volgens de makelaar zouden ze niet erg veel zakken in de prijs. Het is wel ruim en er zit veel bergruimte in, mooie keuken, douche en toiletruimte, maar een tuin vol steen en bloemetjes. Daar ligt best wat werk voor mij, ik wil een tuin die begroeid is voor vogels, vlinders en egeltjes. Dus niet aantrekkelijk. Ik neem afscheid van de makelaar en loop weer langs het andere leuke chalet. Hierover ga ik dromen, wat een bijzonder chalet!!

Mijn eigen huis kopen na de scheiding

Iedere maand schrijft Margot Dekker over haar echtscheiding. Over de gewone dagelijkse dingen. Hoe ze het allemaal beleeft. Hoe ze een eigen huisje gaat kopen. En hoe ze zich langzamerhand steeds beter gaat voelen. Voor meer info kan je eens op de eigen pagina van Margot kijken.  Daar kan je ook haar andere blogs vinden.

Over de schrijver
Ik, Margot Dekker, ben 27 jaar getrouwd geweest en vanaf 2007 gescheiden en alleenstaand. Ik heb 3 lieve, volwassen dochters. Het was geen gemakkelijke beslissing om te scheiden. Om alles te verwerken heb ik veel in een schriftje geschreven. Dit helpt mij bij het schrijven voor Stichting Oprecht Scheiden en kan ik veel met jullie delen. Ik schrijf elke maand een blog over mijn echtscheiding en alles waar ik tegenaan gelopen ben. Ik hoop dat mijn verhalen, die de realiteit benadrukken en niet altijd vrolijk zijn, jou kunnen helpen in het proces. Ik ben fulltime werkzaam als receptioniste/ administratief medewerkster in een zwembad en heb ik vele hobby’s. Schrijven doe ik nog altijd graag, maar mijn passie is dansen. Door het schrijven heb ik veel kracht gevonden, kon ik alles beter en op een rustig moment verwerken. Ik wens jullie veel inzicht, sterkte en liefde in je eigen proces.
Reactie plaatsen