De emoties van je echtscheiding | hoe hou je grip?

De emoties van je echtscheiding | hoe hou je grip?

Over de scheiding van Margot schrijft zij iedere maand een vervolgverhaal voor ons. ‘Vandaag is het de trouwdag van mij en mijn man. Wij zijn in 1980 in het huwelijksbootje gestapt. Maar vandaag geen bloemen of gezamenlijk etentje. Ik besteed mijn dag vandaag aan andere zaken. Sinds enkele jaren organiseer ik een Ladies Night voor een naburige bioscoop. Ik ben dus de hele middag en avond druk met de organisatie…

Door je scheiding kan je het misschien even niet meer overzien allemaal. Heb je een vraag over jouw scheiding? Of weet je het even helemaal niet meer? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg. Ons advies is vrijblijvend en gratis. Uiteraard worden je gegevens vertrouwelijk behandeld. Stel hier je vraag.

…Wel lastig dat juist deze avond een hele romantische film gedraaid gaat worden. Ik zit met zulke tegenstrijdige gevoelens; ik zit midden in een scheiding maar vanavond moet de romantische sfeer ervan af spatten.

Het is vandaag mijn trouwdag, maar…

Er komen zeker 300 dames die zin hebben in een gezellig avondje uit. Een romantisch avondje uit en in de lobby van de bioscoop kraampjes met leuke spulletjes en diverse info. Ik vraag mij af of er ook een paar dames bij zijn die ervaring hebben met een echtscheiding. Of er, net als ik, middenin zitten. Misschien voor een volgende keer een kraam op dit gebied.

Ik ben onrustig en emotioneel

De middag verloopt boven verwachting, ik kan mijn gedachten goed bij de organisatie houden. Ze dwalen niet steeds af, wat mij erg verbaasd daar ik heel emotioneel en onrustig ben. Gelukkig komen mijn vriendinnen vanavond ook naar de film. In de pauze en na de film dus gezellig even een drankje in het café! Vreemd dat we nog wel getrouwd zijn maar dat deze dag door de situatie aan ons voorbij gaat. Normaal telefoontjes met felicitaties van mijn ouders of zussen, vandaag alleen berichtjes om mij sterkte te wensen en succes met de Ladies Night.

Problemen

In de pauze is er een Salsa show, van een dansschool uit de omgeving. Ik heb een podium geregeld en de eigenaresse mag als tegenprestatie flyers van haar dansschool uitdelen. Zij heeft van te voren aangegeven dat ze ook een stand wilde, dit heb ik voor haar geregeld. Ik heb haar verteld dat zij deze wel moet betalen. Zij vond dit geen probleem. Tijdens de tweede helft van de film ga ik naar haar toe om het geld op te halen. Ze kijkt mij heel hooghartig aan en zegt, “Geen denken aan, ik ben geenszins van plan de kraam te betalen”.

Ik schreeuw naar haar

Ze draait zich om en gaat een beetje rommelen in een tas. Ik zeg dat dit wel de afspraak was. Ze draait zich weer om en zegt dat de avond haar is tegengevallen en daarom dus niet betaalt. Alle emoties komen omhoog. Ik kan niet meer nadenken en word heel boos. Ik schreeuw naar haar dat ze naar de maan mag lopen en draai mij woest om. Dit is even heftig. Dit kan ik er nu niet bij hebben. De emoties borrelden nog zeker een uur in mij, ik voel mij zo kwaad. Dit incident maakt de avond voor mij een heel stuk minder leuk en succesvol!

Moeilijke momenten zijn extra lastig

Een scheiding neemt heel veel negatieve emoties met zich mee. Bij sommigen kunnen deze emoties lijden tot stress, boosheid en verdriet. Dit kan er weer voor zorgen dat je niet meer goed kan functioneren in het dagelijkse leven. Ik ben momenteel erg kwetsbaar en heel gevoelig, ik heb  soms geen controle bij bepaalde situaties. Door de scheiding en alle emoties die erbij komen kijken ben ik ook niet erg weerbaar. Dit merk ik als er iets tegenzit, zoals deze situatie. Ik kan mij dan niet inhouden en word heel boos. Ook tijdens mijn werk als receptioniste kan ik niet altijd mijn gevoelens bedwingen. Klanten kunnen bij mij komen en zeuren over iets onbenulligs en daar kan ik nu niet goed mee omgaan.

Hulp van een vriendin

Ik ben meestal vrolijk, aardig en sta altijd klaar voor een ander. Nu is het zo dat ik op dit moment hulp nodig heb maar niet sterk genoeg ben om hulp te vragen. Ik word zo af en toe  geconfronteerd met nare, vervelende situaties en kan deze slecht van mij af zetten. Op de Ladies Night ziet mijn vriendin dat het niet goed met mij gaat en we maken een afspraak voor de volgende dag. Zo fijn dat zij ziet dat er iets met mij is.

Positief denken, ook tijdens je scheiding

De volgende dag gaan wij naast elkaar op de bank zitten en begint zij mij vragen te stellen. Ik geef mij over en vervolgens zitten wij uren te praten.  Ze luistert, geeft advies en ik raak mijn frustraties beetje bij beetje kwijt. Ik heb geen grip op de totale scheiding, maar na dit gesprek zie ik, dat ik dat niet hoéf te hebben. Ze zegt dat ik me moet focussen op de zaken waar ik wél grip op heb. Ze geeft me het advies iets te doen waar ik goed in ben en daarvan te genieten. Een beetje tegenslag is niet verkeerd, het gaat erom hoe ik ermee omga. Ik ben een positief persoon, maar dat is ook eenvoudig als alles goed gaat. Echt positief denken leer je op de moeilijke momenten. Daar ga ik vanaf vandaag mee beginnen!!’

De emoties van je echtscheiding | hoe hou je grip?

Deze blog is geschreven door Margot Dekker. Zij beschrijft iedere maand hoe haar scheiding verloopt. Wil je de andere blogs van Margot ook lezen? Kijk dan even op haar persoonlijke pagina. Daar staan al haar blogs bij elkaar.

Vragen over je eigen scheiding?

Voor vragen over je eigen scheiding kan je contact met ons opnemen via ons contactformulier. We helpen je graag. In dit filmpje kan je zien wat wij voor je kunnen doen om je scheiding op een makkelijke en soepele manier te regelen.

Over de schrijver
Ik, Margot Dekker, ben 27 jaar getrouwd geweest en vanaf 2007 gescheiden en alleenstaand. Ik heb 3 lieve, volwassen dochters. Het was geen gemakkelijke beslissing om te scheiden. Om alles te verwerken heb ik veel in een schriftje geschreven. Dit helpt mij bij het schrijven voor Stichting Oprecht Scheiden en kan ik veel met jullie delen. Ik schrijf elke maand een blog over mijn echtscheiding en alles waar ik tegenaan gelopen ben. Ik hoop dat mijn verhalen, die de realiteit benadrukken en niet altijd vrolijk zijn, jou kunnen helpen in het proces.Ik ben fulltime werkzaam als receptioniste/ administratief medewerkster in een zwembad en heb ik vele hobby’s. Schrijven doe ik nog altijd graag, maar mijn passie is dansen. Door het schrijven heb ik veel kracht gevonden, kon ik alles beter en op een rustig moment verwerken. Ik wens jullie veel inzicht, sterkte en liefde in je eigen proces.
Jenneke de Zuidt
Door

Jenneke de Zuidt

op 12 Mar 2018

Mooi geschreven Margot! Fijn dat je vrienden om je heen hebt die er voor je zijn!

Margot
Door

Margot

op 31 Mar 2018

Hallo Jenneke, Dank je wel, dat is zeker. Vriendinnen die mij even op weg helpen, even mijn hoofd helpen ordenen en steunen daar waar mogelijk. In die tijd leer je je echte vrienden kennen!!

Reactie plaatsen