Ik wil scheiden. Misschien twijfel je nog. Of je weet het al zeker. Sowieso is het handig om uit te zoeken wat een scheiding precies betekent. Daarmee helpen we je zo goed mogelijk op weg. En hoe je je echtscheiding het beste kunt aanpakken? Ook dat kan je hier lezen. Op de meest gestelde vragen proberen we een duidelijk antwoord te geven. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op.
Even een woord vooraf
Omdat er zoveel verschillende kanten aan een echtscheiding zitten, is het vaak moeilijk om de onderwerpen los van elkaar te zien. Dat is vooral moeilijk omdat bijna alle beslissingen die je neemt, doorwerken op een ander terrein. Zo kan je bijvoorbeeld beslissen dat je gaat verhuizen. Dat heeft financiële consequenties, maar ook het ouderschapsplan moet daar dan weer op aangepast worden. Zo zal je merken dat iedere beslissing een reeks wijzigingen met zich meebrengt. Dat maakt het zeer onoverzichtelijk, en ook werkt dit soms verlammend. Om een beetje grip op het geheel te houden, is het daarom handig om de scheiding op te delen in een aantal onderwerpen. Zo kan je zelf bepalen hoe je het per onderwerp graag geregeld wilt zien. En met onze persoonlijke begeleiding zorgen wij er dan voor dat je niets vergeet en dat alles mooi op elkaar aansluit.
Hoe moet je de scheiding regelen en waar kan je beginnen?
Hoe moet je een scheiding aanvragen? En hoe moet je je echtscheiding regelen? De allereerste vraag daarbij is: in hoeverre kan je nog met elkaar samenwerken? De mate van samenwerking bepaalt namelijk via welke route je de scheiding ingaat. Wil jij scheiden, en zal je partner er alles aan doen om dat tegen te houden? Dan zal je allebei een advocaat nodig hebben. Kan je nog wel met elkaar praten? Dan kan je de scheiding laten regelen door een mediator of een gezamenlijke advocaat. En of je voor een mediator of advocaat moet kiezen kan je hier meer over lezen:
- Advocaat bij scheiden; heb je een advocaat nodig? en wat kost dat?
- Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk?
En de allermakkelijkste manier om te starten met je scheiding is ons gewoon even een mailtje sturen. Wij checken dan samen met jou wat de beste route is voor jullie scheiding. Met dit formulier kan je ons een berichtje sturen. We antwoorden nog dezelfde dag.
Wat moet je na scheiden doen met je koophuis?
Wat moet je bij je scheiding regelen voor je koopwoning? De eerste beslissing die jullie moeten nemen is: wie blijft er in de woning, of gaan jullie de woning verkopen. Het antwoord op die vraag is voor een groot deel ook afhankelijk van de financiële mogelijkheden. De hypotheek moet gewijzigd en de bank moet daar ook akkoord mee gaan. En wat is de waarde van de woning. Want als een van jullie in de woning blijft, moet die de andere partner uitkopen. Hoe verdelen jullie de overwaarde (of de onderwaarde). Al die vragen hebben we onder elkaar gezet in een uitgebreid overzicht. Lees hier verder: Je gaat scheiden en hebt samen een koophuis | Wat moet je doen?
En zoek je een makelaar om je woning te taxeren? Neem dan even contact op met Eriks Hypotheken en Personal Finance.Scheiden en je kind
Wat betekent een echtscheiding voor je kind? Waar moet je allemaal aan denken? Naast de verdeling van de dagelijkse zorg moet je ook nadenken over wie van jullie beslissingen mag nemen met betrekking tot de kinderen. En waarover wel en niet. Wie beslist er bijvoorbeeld over de kapper, om maar eens een van de duizend kleine dingen te noemen. En wie betaalt wat? Wie betaalt de nieuwe laptop die nodig is voor school? Of de vioolles? Daarnaast heb je voor de echtscheidingsprocedure zelf ook een aantal documenten nodig. Een bijzonder veelomvattend onderwerp dus, de kinderen. Gelukkig hebben we een mooie tool gemaakt waarmee je vanzelf langs alle vragen komt waarover je moet nadenken. Daarover kan je hier meer lezen: wat moet er geregeld voor de kinderen bij scheiding?
Als je gaat scheiden moet je dan alimentatie betalen?
Alimentatie is een onderwerp waarover relatief veel ruzie ontstaat bij de echtscheiding. En of het nou alimentatie of allementatie of alemenatie heet (zoals sommigen ten onrechte denken), bij de scheiding wil je los van elkaar zijn. Maar door de alimentatie blijf je toch met elkaar verbonden. Dat wringt. Uitgangspunt bij alimentatie is dat je samen met elkaar afspraken mag maken. Lukt dat niet, dan kan je een alimentatieberekening laten maken. Daarmee kan je een bedrag bepalen dat bij jullie situatie past. Een alimentatieberekening is dus niet verplicht. Maar wel handig. Lees hier meer over alles wat met alimentatie, scheiden, onderhoudsplicht, behoefte en draagkracht heeft te maken: alles over alimentatie, scheiden en onderhoudsplichtWat zijn de kosten van scheiden?
Wat zijn de kosten van een echtscheiding? Dat is vooral afhankelijk van de mate waarin je het met elkaar eens of oneens bent. Een scheiding in overleg kost veel minder dan een vechtscheiding. De exacte bedragen hangen af van de kosten van je advocaat of mediator en het aantal uren dat zij voor je bezig zijn. Ook de hoogte van je inkomen is van belang. Ligt je inkomen (en vermogen) onder een bepaalde grens? Dan kan je namelijk gebruik maken van de regeling van de rechtsbijstand. Dat is niet de rechtsbijstandverzekering (verwarrend genoeg dezelfde naam) maar een vergoeding van de kosten van de scheiding door de overheid. In deze blog kan je meer lezen over de kosten van de echtscheiding: hoeveel kost een echtscheiding? | En wat zijn jouw kostenHeb je bij scheiden een advocaat nodig?
Heb je voor een echtscheiding een advocaat nodig? Het antwoord daarop is kort: ja. Alleen een advocaat kan een echtscheiding bij de rechtbank indienen. En zonder rechtbank heb je geen echtscheiding. Dat geldt ook voor een scheiding van tafel en bed, of voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Je kan kiezen of je 1 advocaat neemt of 2 advocaten. Ook dat is weer afhankelijk van de mate van samenwerking tussen jou en je partner. Sommige advocaten werken pro deo en anderen zijn tevens mediator of werken samen met een mediator.Waar vind je een checklist scheiden?
Met deze link ga je naar een goede checklist voor je scheiding. De volgende onderwerpen komen daarin aan de orde:
- kinderen
- waar ga ik wonen?
- wat doen we met de alimentatie?
- hoe verdelen we alles?
- advocaat? mediator? rechtbank?
- pro deo en toevoeging?
- hoe lang duurt het om te scheiden?
- scheiden vanuit het buitenland?
- wie kan me helpen?
- waar kan ik m’n vragen kwijt?
- Over de vraag of je voor een echtscheiding een advocaat nodig hebt kan je meer lezen in deze blog: Advocaat bij scheiden | Heb je een advocaat nodig? En wat kost dat?
- En wil je liever zelf je scheiding regelen? Lees dan: Zelf je echtscheiding regelen? Complete uitleg met gratis advies
- Over pro deo scheiden: Pro deo scheiden | Is dat gratis? | En geldt dit ook voor jou?
Wat is een echtscheiding mediator?
Een echtscheiding mediator is handig om in te schakelen als je nog wel met elkaar kunt praten, maar toch steeds vastloopt. Een mediator kan jullie daar doorheen helpen. Soms heb je daarvoor maar 1 gesprek nodig. Voordeel van de mediator is ook dat hij/zij onpartijdig is en voor jullie beiden het beste wil. In deze blog kan je lezen wat de voordelen zijn van een mediator bij je echtscheiding: Mediation bij scheiding? Waarom eigenlijk? Of kijk even naar dit filmpje waarin de Mediator Federatie Nederland uitlegt wat een mediator precies doet.
Hoe ziet de echtscheiding procedure er uit?
De echtscheidingsprocedure hebben we onderverdeeld in een aantal stappen. De procedure in het kort is dat je voor de scheiding een echtscheidingsconvenant nodig hebt dat wordt ingediend bij de rechtbank. En als je kinderen hebt, is ook een ouderschapsplan verplicht. Met ons 10-stappenplan voor echtscheiding leiden we je op een overzichtelijke manier, stap voor stap door de echtscheiding procedure heen: 10 stappenplan bij echtscheiding | Hoe start je de echtscheiding?
De website van de gezamenlijke rechtbanken in Nederland geeft een mooi overzicht van de stappen waaruit de echtscheidingsprocedure bestaat: echtscheiding procedure
Wat is een scheiding van tafel en bed?
Een scheiding van tafel en bed is dezelfde procedure als een ‘gewone’ scheiding. De volgende vragen kan je lezen in de blog: scheiden van tafel en bed | wat zijn de voor- en nadelen?
- scheiding van tafel en bed omzetten naar echtscheiding
- scheiding van tafel en bed ongedaan maken
- scheiding van tafel en bed en verzoening
- verdeling pensioen bij scheiding van tafel en bed
- scheiding van tafel en bed schuldsanering
- scheiden van tafel en bed islam
- scheiden van tafel en bed en AOW
Wat is de betekenis van de scheiding?
Wat is de betekenis van het woord echtscheiding? Wat is een echtscheiding? De woorden scheiding en echtscheiding worden vaak gebruikt alsof ze hetzelfde zijn. Dat is niet helemaal waar. Een echtscheiding is het beëindigen van een huwelijk of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Het woord scheiden betekent weer een beetje wat anders, namelijk het uit elkaar gaan na een relatie. Dat kan zijn na een huwelijk, maar ook na samenwonen. Heel belangrijk is het onderscheid niet. Op de pagina: wat is een echtscheiding, kan je meer lezen over de mogelijkheden die je hebt om je echtscheiding vorm te geven.
Ik wil scheiden
Als je nog niet precies weet of je wel wilt scheiden, dan kan het ook wel fijn zijn om wat verhalen van anderen te lezen. Is er over scheiden een forum? wordt ons wel eens gevraagd. Een forum is wel smaakgevoelig. Typ gewoon op google maar eens in: ‘scheiden forum’ dan vind je heel wat mogelijkheden. Als je echt gerichte vragen hebt over je eigen echtscheiding, dan kan je ze natuurlijk ook aan ons stellen. Vul ons contactformulier even in, of stuur een mailtje. Onze contactgegevens vind je hier: stel hier je vraag