Stress door je ex

Stress door je ex en het effect op je kinderen: Debora Jones-Palumbo is Gezins- en kindercoach en vertelt in deze blog over de kinderen van deze tijd. Herken je dit bij je eigen kinderen?

‘De kinderen van tegenwoordig lijken in de eerste instantie op de kinderen van vroeger, maar als je goed naar de kinderen kijkt en luistert, zie je en hoor je dat er toch verschillen zijn.

Nieuwetijds kinderen

nieuwetijds kinderenDe kinderen van nu worden ook wel nieuwetijds kinderen genoemd. De benaming wordt gebruikt, omdat mensen er nu eenmaal van houden om overal etiketjes op te plakken. Het nieuwetijdskind is niet anders als wat jij was, namelijk een kind van de tijd. Jij was het kind van dìe tijd, zij van deze tijd.

Reageren op gevoel

De kinderen van nu reageren op ons gevoel en niet zozeer op wat we zeggen. Ze weten haarfijn dat jouw nee, eigenlijk ook een ja mag zijn, dat ‘voelen’ ze gewoon. Als je hele zijn niet ‘klopt’,  zal je kind niet doen wat jij van ze verwacht, omdat hij je eenvoudigweg niet verstaat.

Vragen? dan word je overgeslagen

nieuwetijds kindWij zijn in een tijd geboren waar de normen en waarden anders waren. Anders in de zin dat je bijvoorbeeld kinderen toen best mocht slaan, want daar zouden ze van leren. Kinderen  mochten niks vragen, want dan werd je overgeslagen. Je mocht je mening niet zeggen, want je bent een kind en dan weet je niks.

Net zo irritant als je ex

Deze manier van opvoeden hebben veel ouders meegenomen naar nu en dan merk je dat als je dezelfde manier van opvoeden hanteert als je ouders, je kind reageert op een manier die je niet gewend bent. Wat jij deed doet je kind niet of anders en misschien reageert hij wel precies zoals je ex reageerde. Hierdoor drukt hij precies op de verkeerde knopjes. Je herkent het niet, of herkent het wel maar wil er niet aan, omdat het dus van hem of haar is. Hierdoor reageer je niet fair naar je kind toe,  en doe je je kind tekort, je wilt het niet, maar doet het wel.

Stress door je ex

echtscheiden kinderenJe hebt bijvoorbeeld een hele drukke dag gehad met veel stress door je ex. Je komt laat thuis en er ‘moet’ nog van alles. Je hoofd zit nog vol, je reageert kortaf en alles moet snel. Je brengt je kind naar bed. En dan gebeurt het. Het vaste ritueel van naar boven, opfrissen, tanden poetsen, boekje en naar bed loopt niet zo soepel als je had verwacht.  Je kind dat normaal lekker met je erin meegaat, wil die avond niet wassen, wil van het bed afspringen, niet dít boekje maar dát boekje en zich nog even verstoppen onder de deken. Je hebt echter nog 2 kinderen, de een zit op zijn kamer huiswerk te maken, en de ander die nog niet naar bed hoeft, zit beneden tv te kijken, alleen.

Spagaat

Je zit dus in een spagaat want alle drie wil je dezelfde aandacht geven, maar kan dus op dat moment alleen nog maar ongeduldig uit je vel springen van boosheid. Maar op wie ben je nu eigenlijk boos? Je kind heeft alleen maar haarzuiver jouw stress energie overgenomen, want dat is wat een nieuwetijdskind doet. Het nieuwetijdskind verlangt ernaar om gezien en gehoord te worden, net zoals wij dat wilden als kind. Hij doet niet expres zo om jou dwars te zitten, maar doet zo, omdat hij nu eenmaal veel meer sensoren heeft dan wat wij hadden als kind.

Je gevoel

echtscheiden kindHet grote voordeel voor de kinderen van nu, is dat er ouders zijn die zich dit bewust worden en gaan begrijpen dat wij niet zo hoeven op te voeden als hoe onze ouders het deden, die het ook weer deden, omdat zij het weer van hun ouders hadden geleerd. Laat het ‘omdat ik het zeg’ of ‘ als je nu niet… dan… ‘ varen, en voed op vanuit je gevoel. Je (nieuwetijds) kind zal je er dankbaar voor zijn.’

Contact

Debora is Gezins- en Kindercoach en werkt met de Reversie methode. Wil je met haar in contact komen? Bel dan 0900-588 88 88 voor een afspraak of meer informatie. Of vul ons contactformulier in zodat we jou kunnen bellen.

Over de schrijver
Als gezins- en kindercoach geeft Debora je handvatten, geeft ze je inzicht in hoe jij zelf als kind bent opgevoed in relatie tot jouw familie van herkomst en je omgeving. Je kan hierdoor jezelf en je kind beter leren begrijpen. Je kan inzien waarom je kind op een bepaalde manier op jou reageert en wat voor een emoties bij jezelf loskomen door de soort reactie van je kind. Welk knopje wordt er door jouw kind bij jou ingedrukt? Embrace your life Wat is er mooier dan je leven echt te omarmen en vertrouwen te hebben in wat het leven je zal brengen? Ervaar hoe het is om inzicht te krijgen in hoe je leven er nu uitziet en waar je naartoe wilt. Omarm je leven en leef! Embrace your child Als je als ouder geboren wordt, begin je aan een nieuw avontuur. Een avontuur vol liefde voor je kind. Maar wat als dit avontuur verstoord wordt door invloeden die je niet had voorzien? Kan je dan nog terug naar dat moment van geluk wat je voelde toen dat lieve kind in je armen lag? Jazeker, dat kan! Krijg inzicht in jezelf en daardoor inzicht in hoe je er weer voor je kind kan zijn. Wat voor een ouder wil jij zijn? Omarm je kind in het avontuur wat je niet mag missen. Embrace your family Family comes first, maar wat doe je als je dat gevoel niet meer kan terugvinden bij jezelf? Loop je weg of ga je op zoek? Vind d.m.v. het delen van ervaringen, oefeningen en testen, de oorsprong terug van dat afwezige gevoel. Door terug te gaan naar de oorsprong kan je je weer richten op je leven als de vader of moeder die je wilt zijn binnen jouw (gebroken) gezin, maar ook weer als broer of zus en kind. Omarm dit inzicht en de mensen waar je het meest van houdt. www.embrace-it.nl
Reactie plaatsen