Je echtscheiding en loslaten

Loslaten? ik weet het! Tijdens een echtscheiding is het hele proces eigenlijk loslaten. Al het oude, fysieke en materiële moet je loslaten. Je start een nieuwe toekomst en wat past daarbij? Opruimen en loslaten.

Opruimen en inpakken zorgt voor ruimte in je hoofd en voor het nieuwe. Ik heb daarom een hele dag uitgetrokken om op zolder te kijken wat er staat en wat ik wil meenemen.

Je kan de tijd niet terugdraaien

dozen met echtscheidingsspullenIk pak de eerste doos. Vol met met jeugdsentiment. Fotoboeken en losse foto’s,  zwemdiploma’s en rapporten, plakboeken, schoolagenda’s en zo meer. Ik haal eruit wat niet van mij is en zet de doos aan de kant. In een andere doos zitten fotoboeken van vorige woningen, oude agenda’s, krantenartikelen. Wat heb ik toch allemaal bewaard? Ik was ooit van plan om een scrapbook te maken van mijn leven, maar het is bij enveloppen vol materiaal gebleven. Hoeveel aandenken je ook bewaard, je kan de tijd niet meer terug draaien. Ik zit nu midden in de echtscheiding en ik ga al die bewaarde spullen zeker niet gebruiken. Het kan allemaal weg. Ik zeul de zware doos de trap af en gooi de inhoud zo de grijze bak in!

Verdelen van de spullen na de scheiding

Weer naar boven met de lege doos, op naar de volgende dozen en zakken die daar al weer vele jaren liggen. Alles onder een laagje stof, dus vergeten en lang niet geopend. Daar zit ik op de grond te midden van mooie herinneringen. De dozen met kerstspullen kunnen ook verdeeld worden. Daar zit ik op een droevig eiland van feestelijkheden in allerlei mooie kleuren. Ik wil alles mee wat rood/bordeaux is en zo maak ik een doos vol kerstspullen voor mijzelf klaar.

Heb ik dat allemaal bewaard?

Ik vind op zolder ook nieuwe artikelen zoals een bestek-set, pannenset, theeglazen, en andere dingen die we ooit in kerstpakketten hebben gekregen. Heb ik dat allemaal bewaard? Was ik helemaal vergeten, maar nu ben ik blij verrast. Ik kan veel afstrepen van mijn aanschaf-lijstje, dus dat scheelt weer.

Het bevrijdende gevoel van weggooien na de echtscheiding

Hoeveel energie krijgt een mens van kasten leeghalen? Meer dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Alle ongewenste en ongebruikte dingen wegdoen, terugleggen of meenemen. Het geeft een bevrijd gevoel. Gevoel dat je iets wegdoet dat je herinnerd aan een bepaald verleden, het raakt ook wel een gevoelige snaar.

Missie geslaagd

verhuisdozen bij echtscheidingIk heb de meeste dozen nu gehad, pijn in mijn rug en moe van zo intensief bezig zijn. Ik ga naar beneden om een lekker kopje thee te zetten. Daar staan de dozen met kerstspullen. Nu tijd om op marktplaats te kijken voor spullen. Ik vind vrij snel een rode bank. Ik stuur een email en doe een bod. Ja, weer een missie geslaagd. Ik heb de bank, even een vriend bellen en vragen of hij mij wil helpen met de bank ophalen en wegbrengen.

Goede planning van de echtscheidingsperiode

Er komt een hele drukke periode aan. Nu is het belangrijk dat ik een goede planning maak. Ik neem me voor om mijn afspraken beter te verspreiden in mijn agenda. Niet alles op 1 dag of week. Niet fijn om overspannen te verhuizen. Hopelijk kan ik alles beetje sturen. Daar helpen mijn lijstjes goed bij, een planning is dus een goed idee! Met potlood schrijf ik in mijn agenda op de lege dagen: Kwantum, Leenbakker, warenhuis of online zoeken van meubels en accessoires. Tevens ga ik bij 2 gezinnen schoonmaken, ik plan dit op vaste dagen in. Blij dat ik zo wat geld kan bijverdienen, een vetpot zal het niet worden, dus beetje extra is heel fijn!

Je echtscheiding en loslaten

Je echtscheiding en loslaten is geschreven door Margot Dekker. Ze is moeder van drie dochters. Margot schrijft regelmatig het vervolgverhaal over haar scheiding. Wil je rechtstreeks contact met Margot dan kan dat via deze link naar haar eigen pagina. Ervaringsdeskundige over echtscheiding

Informatie over je eigen echtscheiding?

Heb je een vraag over je eigen scheiding? Neem dan even contact met ons op. Dat kan per mail of telefonisch, net wat je prettiger vindt. Je kan ook ons vragenformulier even invullen zodat we contact met je kunnen opnemen. Ook kan je bij veelgestelde vragen kijken voor antwoorden op je echtscheidingsvragen.

Meer lezen?

Wil je hulp bij opruimen?

Kan je wel iemand gebruiken om bij jou op te ruimen? Dan kan je even op de site kijken van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers. Zij zoeken iemand voor je in jouw omgeving.
Over de schrijver
Ik, Margot Dekker, ben 27 jaar getrouwd geweest en vanaf 2007 gescheiden en alleenstaand. Ik heb 3 lieve, volwassen dochters. Het was geen gemakkelijke beslissing om te scheiden. Om alles te verwerken heb ik veel in een schriftje geschreven. Dit helpt mij bij het schrijven voor Stichting Oprecht Scheiden en kan ik veel met jullie delen. Ik schrijf elke maand een blog over mijn echtscheiding en alles waar ik tegenaan gelopen ben. Ik hoop dat mijn verhalen, die de realiteit benadrukken en niet altijd vrolijk zijn, jou kunnen helpen in het proces. Ik ben fulltime werkzaam als receptioniste/ administratief medewerkster in een zwembad en heb ik vele hobby’s. Schrijven doe ik nog altijd graag, maar mijn passie is dansen. Door het schrijven heb ik veel kracht gevonden, kon ik alles beter en op een rustig moment verwerken. Ik wens jullie veel inzicht, sterkte en liefde in je eigen proces.
Reactie plaatsen