Kind beleeft echtscheiding slechter dan ouders denken

Kind beleeft echtscheiding slechter dan ouders denken

Tijdens het maken van dit filmpje over Bas, verscheen er een bericht in Het Parool. Het artikel is geschreven door Marjolijn de Cocq en heet ‘Kind beleeft echtscheiding slechter dan ouders denken’. Dat is nou precies de ervaring van Bas! Ja, een scheiding is klote, en je hebt veel aan je hoofd. Maar verlies vooral je kinderen niet uit het oog! Klik hier voor een goed en gratis ouderschapsplan

Parool

echtscheiding_kinderen_Parool_NewsDit is het artikel uit Parool van 9 september 2015: ‘Kinderen zijn vaak slechter af na een echtscheiding dan hun ouders merken. De directe omgeving ziet veel meer negatieve consequenties. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van psycholoog Nadia Sölkner onder meer dan duizend mensen die zelf gescheiden zijn of een scheiding van nabij meemaakten. Het is voor het eerst dat ook expliciet naar omstanders bij de scheiding is gekeken.

Negatieve verandering in gedrag

kind ouders scheiden“Mensen die als omstanders betrokken zijn bij de scheiding, zoals familieleden, vrienden en collega’s vinden vaak dat het gedrag van de kinderen ten negatieve is veranderd en dat de relatie tussen de ouders en kinderen is verslechterd,” aldus gezinscoach Gideon de Haan, met familierechtadvocaat Esther Smal de opdrachtgever van het onderzoek. “Daarnaast geven ze vaak aan dat hun eigen relatie met de gescheiden partners is veranderd – en ook in dat geval niet ten gunste.”

Schokkend

kind oudersWaar 38 procent van de ouders aangeeft dat de scheiding een negatieve impact heeft gehad op hun kinderen, vindt 68 procent van de omstanders dat. “De discrepantie tussen wat de omstanders en de ouders zien, is schokkend groot.“ aldus De Haan. “Als je ouders vraagt of ze het belang van de kinderen vooropstellen, zeggen ze vaak volmondig ja. Maar vaak zijn ze in deze cruciale periode van hun leven heel erg met zichzelf bezig en kijken ze niet objectief naar hun kinderen en hun eigen gedrag.

Omgeving merkt dat gedrag verandert

kind beleeft echtscheidingDe negatieve effecten van een scheiding op kinderen zijn er in veel variaties en gradaties, zegt Smal. “Het kan gaan om meegaande kinderen die recalcitrant zijn geworden, open kinderen die veel meer gesloten zijn. Om teruglopende schoolprestaties die de toekomst van het kind beïnvloeden, maar ook om andere langetermijngevolgen, zoals afglijden in de criminaliteit van scheidingskinderen. De kosten eromheen moeten worden betaald door de maatschappij.”

Ontwrichtend

kind scheidingEen derde van de omstanders geeft aan dat de eigen relatie met een van de of beide ex-partners is verslechterd. De Haan: “Ze worden in een kamp getrokken of willen geen partij kiezen en trekken zich terug. En ook dat heeft impact op kinderen, het kan heel ontwrichtend zijn. Voor kinderen is het belangrijk dat hun wereld na de scheiding zo veel mogelijk hetzelfde blijft. Maar ze hebben relaties aan twee kanten. Mogen ze die houden? Blijven de opa’s en oma’s, de neefjes en nichtjes in beeld? Als de relaties in de familie ook verslechteren, spelen die vragen mee.”

Relaties na de scheiding

jongen scheidingEen kleine zeventig procent van de ouders geeft aan dat de verhouding met de ex-partner nog steeds slecht is en had achteraf gezien meer ondersteuning willen hebben. Smal: “De langetermijngevolgen laten de noodzaak zien van een zorgvuldige begeleiding van scheidingen en alle relaties die daarbij in het spel zijn. En dan vooral de relaties die na de scheiding van de ouders doorgaan in het leven van de kinderen.” Tot zover het artikel in Het Parool.

Wat kan je er aan doen?

meisje scheidingLet vooral heel goed op! Als ouder ken je je kind het beste. Misschien is je kind helemaal niet zo vrolijk als het lijkt. Misschien probeert je kind je alleen maar op te vrolijken. Het is moeilijk, maar probeer je oprecht in te leven in je kind. Wij weten ook dat je heel veel aan je hoofd hebt en moet regelen. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Vergeet alleen niet om goed op je kinderen te letten. Ze hebben je nodig. Vooral in deze situatie.

Goed en overzichtelijk ouderschapsplan

meisje echtscheidingWij kunnen je wel helpen om een aantal zaken op een rij te zetten. Zo hoef je minder gestrest te zijn en heb je meer tijd over voor je kinderen. Via onze site kan je een heel goed ouderschapsplan maken. Kijk er maar eens rustig naar en als je vragen hebt kan je ons mailen of bellen via 0900-588 88 88 of info@oprechtscheiden.nl

Over de schrijver
Hallo, ik ben Martine Blom Na een aantal jaren als grafisch vormgever gewerkt te hebben, ben ik gestopt om volledig voor ons jonge gezin te gaan. Nu de kinderen groter zijn, loopt mijn hoofd weer over van kleur, en dat moet eruit! Op een muur en vooral op papier kan ik me lekker uitleven, ik laat het creëren weer toe. Potlood, markers, pennetjes, acryl en linoleum zijn mijn meest gebruikte materialen. Ik hoop dat ik de verhalen, die niet altijd blij en luchtig zijn, op een goede manier beeldend kan maken voor Stichting Oprecht Scheiden
Reactie plaatsen