49 tips over alimentatie | Hoe maak je eerlijke afspraken?

49 tips over alimentatie | Hoe maak je eerlijke afspraken?

Je relatie is over maar je blijft financieel aan elkaar verbonden. Er moeten alimentatieafspraken worden gemaakt. Hoe weet je nou wat een eerlijke alimentatieafspraak is? In dit artikel geven we 49 tips over alimentatie. Als het goed is zit jouw vraag er ook bij 🙂 en zo niet….dan kan je hier je vraag stellen. We geven je zo snel mogelijk antwoord.

Het liefst maak je met je partner een afspraak over alimentatie waar je allebei tevreden mee bent. Dat moet dus een eerlijke afspraak zijn. Het moet het juiste bedrag zijn, de juiste termijn en jullie moeten allebei niet in de financiële problemen komen. Hoe pak je dat aan en wat zijn de regels eigenlijk?

Dit vinden anderen van onze dienstverlening: “Prettige e-mailondersteuning en bijzonder overzichtelijke online dienst die veel keuzes makkelijk helpt bespreken en maken.” Aafke

Je bepaalt samen wat je met alimentatie doet

Eerst even het uitgangspunt bij alimentatie: Zolang je het met elkaar eens bent over de alimentatie mag je alles met elkaar afspreken wat je wilt. Dan hoef je dus helemaal niet naar de wet te kijken. De regels over alimentatie worden pas belangrijk op het moment dat je er samen niet uitkomt. Dan ga je kijken wat de regels zijn. Dus het uitgangspunt bij alimentatie is: je bepaalt het samen in overleg. En pas als dat niet lukt, dan ga je naar de regels kijken.

Moet je je aan de regels over alimentatie houden?

Er staat wel in de wet dat je een zorgplicht hebt naar elkaar toe omdat je was getrouwd. Maar er staat niets over HOE dan. Het uitgangspunt is steeds het volgende: Zolang je het met elkaar eens bent, mag je afspreken wat je wilt. Helemaal geen alimentatie, of 25 jaar alimentatie, wat je maar wilt. Maar je moet het wel met elkaar eens zijn. Is dat niet het geval, dan pas komen de regels om de hoek kijken. Dus eerste stap: je bepaalt samen wat je wilt afspreken. Ben je het niet met elkaar eens? Dan pas ga je de regels er op naslaan.

Dit vinden anderen: “Snel en netjes gewerkt! Door jullie expertise en de snelle afhandeling hebben jullie me heel wat werk uit handen genomen. Het was snel en professioneel geregeld en ik vond het een prettige samenwerking. Ondanks de reden waarom we samengewerkt hebben”. Inge

Wat zijn de regels voor alimentatie?

Er zijn regels over de maximale lengte van de alimentatie en er zijn regels voor wie je alimentatie moet betalen. Er zijn géén regels over de bedragen. Dat is helemaal afhankelijk van jullie financiën. Uitgangspunt is dat jullie het zelf bepalen. De regels zijn pas van toepassing als je het niet met elkaar eens kunt worden.

Hoe lang duurt alimentatie? Wat is de maximale termijn?

Bij de duur van de alimentatie geldt: jullie bepalen het in eerste instantie zelf. De regels zijn pas van toepassing als je er samen niet uitkomt. Dan zijn er de volgende regels:

Vanaf 1-1-2020 is de maximale termijn van alimentatie 5 jaar. Hierop zijn een paar uitzondering:

  • Is de partner die de alimentatie ontvangt boven de 50 jaar en langer dan 15 jaar getrouwd? Dan is de maximale termijn 10 jaar.
  • En heb je nog kinderen jonger dan 12 jaar, dan is de maximale termijn voor partneralimentatie 12 jaar totdat het jongste kind 12 is.
  • Zijn jullie langer dan 15 jaar getrouwd en bereikt de partner die de alimentatie ontvangt binnen 10 jaar de AOW leeftijd? Dan is de alimentatieplicht in ieder geval 5 jaar en loopt daarna door tot de AOW leeftijd.

De maximale termijn voor kinderalimentatie is tot je kind 21 jaar is.

Tot welke leeftijd is de kinderalimentatie?

Het uitgangspunt is dat je voor je kinderen blijft betalen totdat ze 21 jaar zijn. Vanaf het 18e jaar kan je kind je vragen de alimentatie rechtstreeks naar haar/hem over te maken (ipv naar je ex-partner). Of je tussen 18 en 21 jaar nog alimentatie betaalt hangt ten eerste af van wat je daarover hebt vastgelegd in het ouderschapsplan en ten tweede van het feit of je kind nog studeert of werkt.

In welke gevallen moet je alimentatie betalen?

Ook hier geldt: jullie bepalen samen wat je wilt afspreken over alimentatie. Ben je het niet met elkaar eens? Dan pas heb je te maken met de regels. In welke gevallen is er een alimentatieverplichting?
• Als je getrouwd was
• Wanneer je een geregistreerd partnerschap had
• Als je kinderen hebt

Wat zijn de normbedragen voor alimentatie?

Er zijn geen vaste normbedragen voor alimentatie. De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van jullie persoonlijke financiele situatie. De tabellen die er zijn (zoals bijvoorbeeld van het NIBUD), geven over het algemeen aan wat een kind gemiddeld kost. Maar daarmee weet je nog niet wat de alimentatie moet zijn. Want die hangt ook af van jullie inkomen.

Hoeveel alimentatie is normaal?

Daar is geen algemeen antwoord op te geven. De hoogte van de alimentatie hangt af van wat je nodig hebt en wat je inkomen is. Deze twee zaken moet je tegen elkaar afzetten. In alimentatietermen gezegd: wat is de behoefte (wat heb je nodig) en wat is de draagkracht (hoeveel kan je betalen).

Wat betekent ‘behoefte’ bij alimentatie?

Als je leest over alimentatie zal je regelmatig het woord ‘behoefte’ tegenkomen. Dat is een mooi woord voor: wat heeft iemand nodig. Om de hoogte van de alimentatie te kunnen vaststellen worden er twee meetpunten gebruikt. Aan de ene kant de behoefte (dus wat heeft iemand nodig) en aan de andere kant de draagkracht (hoeveel kan iemand betalen). Het laagste bedrag van deze twee punten is het alimentatiebedrag dat redelijk is in jullie situatie. Hoe hoog het bedrag van de behoefte is hangt af van wat de persoon gewend is. De levensstandaard zoals jullie die tijdens het huwelijk zijn gewend is de maatstaf. Dat betekent dus ook dat de behoefte niet een vast bedrag is dat je in een tabel kunt terugvinden.

Dit vinden anderen van onze service: “Het is er helaas niet eerder van gekomen om jullie te bedanken voor jullie hulp en bemiddeling tijdens onze scheiding. De hulp die jullie hebben geboden in een bijzonder verdrietige tijd wordt door mij persoonlijk zeer gewaardeerd. Ik kon alle vragen stellen die ik had in deze “onbekende” situatie en kreeg vaak direct een antwoord. De skype sessie is op een zeer integere wijze begeleid. Ik wens jullie alle goeds voor de toekomst, zal als het zo uitkomt Stichting Oprecht Scheiden zeker aan mensen adviseren.” Nelleke

Wat betekent ‘draagkracht’ bij alimentatie?

De draagkracht is een ander woord voor: hoeveel kan iemand aan alimentatie betalen. Hoeveel kan de persoon financieel gezien dragen (vandaar de term). Als er een passend alimentatiebedrag moet worden gezocht wordt de draagkracht tegenover de behoefte gezet. Dus hoeveel kan iemand betalen, tegenover hoeveel heeft iemand nodig. Het laagste bedrag van deze twee meetpunten is het alimentatiebedrag dat bij jullie geval past. Je draagkracht wordt bepaald door de hoogte van je inkomen, inclusief inkomsten uit vermogen.

Hoeveel alimentatie moet je betalen of ontvangen?

Hoeveel alimentatie je moet betalen of ontvangen bepalen jullie in eerste instantie zelf. Je mag hier samen afspraken over maken. Zolang je het met elkaar eens bent mag je alles afspreken. Ben je het niet met elkaar eens, of heb je geen flauw idee wat een goed bedrag zou zijn? Dan kan je twee dingen doen: je laat een alimentatieberekening maken. Met de uitkomst van de berekening heb je een richtlijn. Je hoeft je niet aan de uitkomst te houden. Mag wel, maar hoeft niet. En de tweede stap: als je het ook niet eens kan worden over de uitkomst van de alimentatieberekening, dan kan je de rechter vragen om de alimentatie vast te stellen.

Mag je zelf bepalen wat de alimentatie is?

Jullie mogen zelf bepalen of jullie wel of niet alimentatie willen afspreken. En ook het bedrag mogen jullie zelf weten. Voorwaarde is wel dat jullie het met elkaar eens zijn. Zolang je het met elkaar eens bent, mag je zelf bepalen wat je afspreekt. Alleen als je hele vreemde gekke dingen gaat afspreken dan gaat een rechter zich er in mengen. Maar als het redelijke afspraken zijn, vindt de rechter het goed.

Hoe weet je wat een goed alimentatiebedrag is?

Om te kunnen bepalen wat een goed alimentatiebedrag is, is het handig om een duidelijk overzicht van je financien te hebben. Wat hebben jullie nu samen, en hoe zien de financien er uit na de scheiding. Belangrijk is dus een goed inzicht in de dagelijkse inkomsten en uitgaven en een schatting van de situatie tijdens en/of na de scheiding. Je kan dan een inschatting maken van wat de ene tekort komt en de andere over heeft. Met alimentatie kan je dat gelijktrekken zodat er een beetje een eerlijke verdeling komt.

Wat is eerlijk bij alimentatie?

Eerlijk is een woord dat niet voor iedereen hetzelfde is en ook niet in iedere situatie hetzelfde is. Is het eerlijk om alles 50-50 te verdelen? Misschien heeft de een hard gewerkt en de ander niet. Of heeft de een voor de kinderen gezorgd en de ander niet. Misschien heeft de een zijn best gedaan om de relatie te redden en de ander niet. Is de een vreemdgegaan en de ander niet? Allemaal situaties die je gevoel over WAT IS EERLIJK beïnvloeden. De regels die er zijn en je gevoel van ‘eerlijk’ zijn helaas niet altijd met elkaar in overeenstemming. Het uitgangspunt is in ieder geval dat er zo veel mogelijk wordt gestreefd naar een eerlijke verdeling. Omdat dit een subjectief begrip is levert dit toch vaak pijnlijke situaties op.

Kan je alimentatie vragen?

Er is een verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie. Je kan alimentatie voor jezelf vragen (voor kinderalimentatie is het anders) als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Alimentatie na samenwonen is niet gebruikelijk, maar kan natuurlijk wel als jullie het daar over eens zijn. Bij onenigheid hierover zal een rechter nooit alimentatie toewijzen na samenwonen.

Kinderalimentatie kan je altijd vragen als er kinderen zijn geboren uit de relatie. Je hoeft daarvoor niet getrouwd te zijn geweest of een geregistreerd partnerschap te hebben gehad. Ook na samenwonen is er recht op kinderalimentatie.

Dit vinden anderen van ons: “Heel erg bedankt voor alles. We zijn heel tevreden! Bij mijn scheiding had ik duidelijke uitleg nodig over de praktische kant en de juridische aspecten van de scheiding. Jullie zijn zowel op een juridisch volledig deskundige als menselijke manier met de echtscheiding aan de slag gegaan.” Gwen

Wanneer bepaalt de rechter de alimentatie?

Alleen als jullie zelf geen beslissing kunnen nemen zal een rechter alimentatie vaststellen. Als je alimentatieafspraken opneemt in het echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan, dan zal een rechter dat prima vinden. Pas als je geen overeenstemming kunt bereiken met elkaar, bepaalt de rechter wat een juist alimentatiebedrag is en hoe lang de alimentatie gaat duren.

Moet je nog op gemeenschap van goederen letten?

Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden hebben eigenlijk niets met alimentatie te maken.
• Alimentatie heeft alleen betrekking op het inkomen
• Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden hebben betrekking op het vermogen en de verdeling daarvan.

Heb je alimentatie nodig?

Of je alimentatie nodig hebt hangt helemaal af van je financiele situatie en je wensen. Misschien heb je het financieel wel nodig maar wil je het toch liever niet omdat je niet afhankelijk wilt zijn van je ex-partner. Het is wel handig om een duidelijk financieel plaatje voor jezelf te maken voordat je beslissingen neemt over wat je nodig hebt. Je situatie na de scheiding kan er namelijk heel anders uitzien dan je had verwacht.

Kom je in de financiele problemen?

Door de scheiding moet alles worden verdeeld. Bovendien moet er van veel zaken 2 komen in plaats van 1, denk alleen maar aan een woning. Ook kan het zo zijn dat de inkomsten niet gelijk waren en ook niet gaan worden. Dit kan er toe leiden dat je het financieel maar moeilijk rond gaat krijgen na de scheiding. Alimentatie kan hierin een oplossing zijn, maar soms is ook juist de alimentatie een probleem. Als de alimentatie helemaal niet past bij de situatie kan je een wijziging voorstellen aan je partner. Als jullie hierover geen overeenstemming kunnen bereiken kan je aan de rechter vragen om een juist alimentatiebedrag vast te stellen.

Wat is onderhoudsplicht?

Onderhoudsplicht is de term waarmee wordt aangegeven dat je door een huwelijk aan te gaan en door kinderen te krijgen ook een zorgplicht aangaat. Je bent verplicht om je partner en kinderen ook na het huwelijk te onderhouden. De exacte invulling van de term wordt verder niet gegeven in de wet.

Hoe zien je financien er uit na de scheiding?

Een goed inzicht in je financiele situatie na de scheiding kan een hoop ellende voorkomen. Als je nu al een accurate inschatting kunt maken, kan je hierop de beslissingen over alimentatie aanpassen.

Wat is het verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie?

Het verschil tussen deze twee vormen van alimentatie is precies wat de woorden ook inhouden. Partneralimentatie is voor de partner en kinderalimentatie is voor de kinderen. Kinderalimentatie gaat altijd vóór partneralimentatie. Dat wil zeggen: als er te weinig geld is om beiden te voldoen, dan moet eerst de kinderalimentatie worden vastgesteld en van wat er overblijft kan nog partneralimentatie worden afgesproken.

Wat is een alimentatieberekening?

Met een alimentatieberekening wordt berekend wat een goed bedrag is aan alimentatie in jullie situatie. Een alimentatieberekening maken is specialistisch werk. Je kan een berekening laten opstellen voor kinderalimentatie en/of voor partneralimentatie. Al jullie gegevens worden ingevoerd en met een ingewikkelde berekening rolt daar een alimentatiebedrag uit. Je hoeft je niet te houden aan de uitkomst van de berekening. Je mag het ook als richtlijn gebruiken. Als de rechter een alimentatieberekening maakt moet je je er wél aan houden.

Is een alimentatieberekening verplicht?

Een alimentatieberekening is niet verplicht. Het is een hulpmiddel als je zelf niet weet wat een goed alimentatiebedrag is. Het uitgangspunt is dat je zelf met elkaar mag bepalen welk alimentatiebedrag jullie aanhouden. Als je geen idee hebt wat een goed bedrag is, of als je het samen niet eens kunt worden, dan kan een alimentatieberekening een handig hulpmiddel zijn. De uitkomst van de berekening kan je gebruiken als richtlijn. Maar je kan er ook voor kiezen het bedrag uit de berekening gewoon aan te nemen als goed alimentatiebedrag. Met deze link kan je een alimentatieberekening laten maken.

Wat heb je aan een alimentatieberekening?

Je bepaalt samen welk alimentatiebedrag jullie willen aanhouden. Maar als je het moeilijk vindt om een redelijk bedrag te bepalen, of als je met je partner verschilt van mening over wat een juist bedrag is, dan kan je een alimentatieberekening laten maken. De uitkomst van de berekening geeft een goede indicatie van een redelijk bedrag in jullie specifieke geval.

Hoe wordt een alimentatieberekening gemaakt?

Een alimentatieberekening maken is werk voor een specialist. Het is een ingewikkelde berekening. Er bestaat een dik rapport, de Trema-normen, en daarin staat hoe de alimentatieberekening eruit moet zien, wat er allemaal wel en niet meetelt enzovoorts. Een alimentatieberekening kan je dus beter aan een specialist overlaten. De alimentatieberekeningen die je zelf (gratis) online kunt uitvoeren geven meestal niet zo’n betrouwbare uitkomst. Een professionele berekening kan je hier laten maken:alimentatieberekening volgens de Trema-normen laten opstellen.

Hoe stelt een rechter een alimentatieberekening op?

Je kan zelf een alimentatieberekening laten opstellen, maar als jullie niet tot overeenstemming kunnen komen over het bedrag, kan je aan de rechter een beslissing vragen. De rechter maakt dan zelf een alimentatieberekening. De rechter doet zit aan de hand van de Trema-normen, zodat alle rechters in Nederland tot eenzelfde bedrag komen. De uitkomst van de berekening door de rechter is wel bindend.

Wat zijn de Trema normen?

De Trema-normen staan in een rapport waarin de rekenmethode is opgenomen die de rechter, en ook andere alimentatieberekeningsexperts gebruiken bij het opstellen van een alimentatieberekening. Als je heel erg van cijfers houdt 😉 dan kan je het 51- pagina’s tellende Trema-rapport even bij ons opvragen.

Een partneralimentatieberekening, wat is dat?

Met een partneralimentatieberekening wordt berekend wat een passend bedrag aan alimentatie is voor de ex-partner. Wil je meer lezen over partneralimentatie? Dan kan dat via deze link: partneralimentatie

Wat is een kinderalimentatieberekening?

Met een kinderalimentatieberekening wordt berekend wat een passend bedrag aan alimentatie is voor de kinderen. Met de link in dit artikel over 49 tips over alimentatie kan je naar de pagina over kinderalimentatie gaan.

Waar kan ik een goede alimentatieberekening laten maken?

Dat kan via deze link: alimentatieberekening laten maken

Wanneer is een nieuw alimentatiebedrag redelijk?

Omdat het leven steeds verandert past de alimentatie soms niet meer bij de nieuwe situatie. Je kan dan een nieuw alimentatiebedrag overeenkomen of laten vaststellen door de rechter. Dat kan bijvoorbeeld bij:
• ontslag of werkloosheid
• hogere reiskosten of hypotheeklasten door een verhuizing
• je kind verhuist naar de andere partner of gaat zelfstandig wonen
• een andere baan
• promotie
• pensionering
• hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Hoe kan je de alimentatie wijzigen?

Als je het samen eens bent over een ander alimentatiebedrag dan kan je dat gewoon zo afspreken. Om problemen te voorkomen is het wel handig om dit vast te leggen op papier. Als jullie het niet met elkaar eens zijn over een wijziging, dan kan je de vraag om een wijziging voorleggen aan de rechter. Je hebt dan wel een advocaat nodig want je kan zelf geen verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Je moet je dus altijd wel afvragen of de kosten van de advocaat wel opwegen tegen het nieuwe alimentatiebedrag.

Wat is indexeren van alimentatie?

Elk jaar veranderen op 1 januari de alimentatiebedragen met een bepaald percentage. De overheid stelt dit percentage jaarlijks vast. Het CBS berekent dit percentage en kijkt daarbij naar de salarisontwikkeling in het land. Deze indexering geldt voor alle soorten alimentatie. Alleen als je specifiek hebt opgenomen in je echtscheidingsstukken dat de indexering niet van toepassing is, wordt de alimentatie niet verhoogd. Dus heb je niets op papier gezet? Dan is de indexering gewoon op jouw alimentatie van toepassing.

Kan je alimentatie in één keer afkopen?

Meestal wordt alimentatie per maand betaald maar je kan er ook voor kiezen om de volledige alimentatie in 1 keer te betalen.

Is alimentatie aftrekbaar van de belasting?

Partneralimentatie wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen en mag door de betaler afgetrokken worden van het belastbaar inkomen. Hierdoor heb je als de betaler van alimentatie fiscaal voordeel en kan een hogere partneralimentatie worden afgesproken. Over dit eventueel hogere bedrag moet de ontvanger wel inkomstenbelasting betalen. Het is handig om de hoogte van partneralimentatie vast te leggen in de vorm van bruto bedragen om zo het risico met betrekking tot de ontwikkelingen in inkomsten, aftrekposten en belastingtarieven op te vangen.

 

Ook gedeeltelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting zijn echtscheidingskosten, zoals kosten voor de advocaat, de mediator en griffierecht. Ook kosten die zijn gemaakt om de alimentatie daadwerkelijk te ontvangen, te behouden of te verhogen, zijn aftrekbaar voor de belasting. Dit kunnen advocaatkosten zijn maar ook bijvoorbeeld reiskosten of incassokosten.

  1. Ook als de alimentatie wordt afgekocht met een afkoopsom kan dit worden afgetrokken. Let er wel op dat de afkoopsom pas wordt betaald ná de scheiding. Als je de afkoopsom betaalt voor de officiële scheiding, dan is het niet aftrekbaar. Een afkoopsom die niet is bedoeld voor de kosten van levensonderhoud is niet aftrekbaar. Bij scheiding van tafel en bed is de alimentatie niet aftrekbaar.

Moet je als stiefouder alimentatie betalen?

Als stiefouder hoef je geen alimentatie te betalen. De ouders van het kind blijven verantwoordelijk voor het onderhoud van het kind.

Wanneer vervalt de alimentatie?

De alimentatieplicht vervalt als degene die de alimentatie ontvangt
• met iemand anders trouwt
• of een geregistreerd partnerschap aangaat
• of gaat samenwonen

Kan je alimentatie veiligstellen met een overlijdensrisicoverzekering?

Bij je scheiding kunnen jullie een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om daarmee de alimentatie veilig te stellen. De alimentatie wordt bij overlijden van de betaler voortgezet door de verzekering. In verband met mogelijke successierechten is het handig om als begunstigde de premie voor deze verzekering zelf te betalen.

Kan je fiscaal partner blijven na de scheiding?

In het jaar waarin jullie zijn gescheiden kan je fiscaal partners blijven als jullie daar voor kiezen. Je kiest dan in onderling overleg wie welk deel van de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten voor zijn rekening neemt.

Is de alimentatie ook in het buitenland geldig?

De afspraken die jullie hebben gemaakt over de alimentatie zijn en blijven ook geldig als je partner in het buitenland woont of gaat wonen. Als je partner vanuit het buitenland besluit om niet meer te betalen mag dat officieel niet, maar het is wel lastig om het af te dwingen. Het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage) kan hierbij helpen.

Wat is het LBIO?

Het LBIO is het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage. Het doel van dit bureau is te bemiddelen bij de inning van alimentatie in binnen- en buitenland. Dus als je partner de alimentatie niet wil betalen (terwijl jullie daar wel afspraken over hebben gemaakt op papier) dan kan je het LBIO inschakelen om je hierbij te helpen.

Wordt het inkomen van mijn nieuwe partner meegerekend?

Of het inkomen van je nieuwe partner wordt meegerekend bij het vaststellen van de alimentatie bepaalt je nieuwe partner zelf. Als het inkomen wordt meegenomen dan worden ook alle kosten van je nieuwe partner meegenomen.

Hoe zit het met een bijstandsuitkering en alimentatie?

Als je een bijstandsuitkering hebt en daarnaast alimentatie krijgt, ziet de gemeente dit als inkomsten. Deze inkomsten worden van je uitkering afgetrokken. Dus het bedrag dat je aan alimentatie ontvangt, houdt de gemeente in op je uitkering. Dit geldt zowel voor partneralimentatie als kinderalimentatie.
Andersom geldt: als de alimentatie niet voldoende is kan je aanvullend een bijstandsuitkering aanvragen.
Heeft je ex een bijstandsuitkering en betaal jij geen alimentatie? Dan heeft de gemeente tot 12 jaar na jullie scheiding het recht om een deel van de bijstandsuitkering van jou terug te eisen. De gemeente maakt zelf een berekening om de hoogte van dat bedrag te betalen. Misschien hebben jij en je partner afgesproken dat er geen alimentatie betaald gaat worden. De gemeente hoeft hier geen rekening mee te houden. Zij kunnen de uitkering dus tóch verhalen.

Welke kosten vallen onder het alimentatiebedrag?

Het is slim om bij het vaststellen van de alimentatie ook een overzicht toe te voegen van de kosten die jullie willen laten vallen onder het alimentatiebedrag. Dat voorkomt problemen in de toekomst. Wij voegen zo’n lijst standaard toe bij het regelen van jullie scheiding. Even een voorbeeld: valt een nieuwe fiets voor je kind onder de alimentatie? Zo niet, dan moeten de kosten daarvan tussen de vader en moeder worden verdeeld. Valt het wél onder de alimentatie, dan moet degene die de alimentatie ontvangt de fiets betalen van het alimentatiebedrag.

Hoe leg je de afspraken over alimentatie vast?

De afspraken over de alimentatie neem je op in het echtscheidingsconvenant. Als jullie kinderen hebben komen de afspraken over de kinderalimentatie ook in het ouderschapsplan. Wil je op een makkelijke manier een echtscheidingsconvenant maken? Kijk dan even op deze pagina: echtscheidingsconvenant maken.

Stel gerust je vraag. Wij helpen je graag verder

Met deze 49 tips over alimentatie hebben we geprobeerd een duidelijk beeld te schetsen over alles wat met alimentatie heeft te maken. Natuurlijk hebben we niet al je vragen kunnen beantwoorden omdat iedere situatie weer anders is. Het makkelijkst is om je vraag gewoon even op de mail te zetten. Wij helpen je graag verder. We hebben veel ervaring en met ons team helpen we je graag op weg. Dit is onze contactinformatie.

Je scheiding door Stichting Oprechtscheiden laten regelen?

Wil je je scheiding op een vriendelijke manier regelen met je partner? Zonder ruzie en op een soepele manier? Dat kan via onze echtscheidingscockpit. Maak een account en start met de vragenlijsten. Met de antwoorden op je vragen maken we automatisch een convenant en ouderschapsplan. Daarna nodigen we jullie uit voor een online gesprek. om de scheidingsstukken door te nemen. Vervolgens dienen we de scheiding in bij de rechtbank. Voor meer info kan je deze pagina even lezen: hoe kunnen jullie een scheiding aanvragen 

Hoe maak je eerlijke afspraken

Met deze link ga je naar onze contactinformatie. Je kan ons bellen, mailen, of het contactformulier invullen. We nemen altijd zo snel mogelijk contact met je op om je vragen te beantwoorden.

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen