Scheiden en dierbaren

In deze blog; Scheiden en dierbaren, schrijft Linda over het effect dat scheiden ook op de mensen om je heen heeft.  ‘Ik heb nog nooit iemand gehoord die ’s morgens wakker werd en uit het niets dacht:  ”laten we vandaag eens gaan scheiden”.  Meestal zijn er aan zo’n zware beslissing meerdere perioden vooraf gegaan waarin één van de twee echtelieden, of wellicht zelfs allebei, zich ongelukkig voelde in de relatie. Heel soms is er nog een goede vriend, vriendin of therapeut in vertrouwen genomen maar aan de grote klok heeft het nooit gehangen. Ook is er is vaak deels al een rouwproces aan het besluit voorafgegaan.

 Anneke: “Ineens was het hoge woord eruit. Ik had al vaker met de gedachte gespeeld maar nu was het waarheid geworden. Wisten we het zeker? Laten we nog even wachten met het delen aan anderen want misschien bevalt de gedachte niet nu het écht is. Als we het aan de kinderen vertellen, kunnen we niet meer terug. We moeten het zeker weten.”

Na het besluit dat is gemaakt ga je het langzaamaan aan mensen in je omgeving vertellen. Eerst je dierbaren die het echt uit de eerste hand moeten horen en daarna wordt het kringetje uitgebreid.

Wat mensen zich echter niet altijd realiseren is dat de mensen om hen heen, de hele aanloop tot de scheiding niet of nauwelijks hebben meegekregen. Zij lopen vele stappen achter in het proces. Dierbaren kunnen in een eigen rouwproces komen.

André: “Wij waren al 19 jaar getrouwd toen we mijn moeder vertelden dat we uit elkaar gingen. Ze reageerde rustig maar achteraf bleek ze compleet van de kaart te zijn geraakt. 2 Jaar eerder was mijn vader overleden en ze was bang dat ze Marieke, mijn ex, nu ook kwijt zou raken. Ze vroeg zich af of ze Marieke en de kleinkinderen nog wel zo vaak zou zien. En hoe moest dat nu met verjaardagen? Het was mijn zus die me belde dat ik met mam moest gaan praten. Doordat ik zelf zo bezig was met de scheiding, mijn eigen proces en al het geregel, was ik echt niet met mijn moeder bezig geweest.”

Ook het rouwproces tussen beide ex-partners verloopt niet gelijk. Waar de één soms kiest voor een periode van alleen zijn, kan de ander betrekkelijk snel een ander hebben gevonden. Waar de één zich liever terugtrekt, kan de ander ervoor kiezen de bloemetjes buiten te zetten. Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, is een ieder daar vrij in.

Fadja: “Mijn broer Pjotr kwam 2 maanden nadat ik van de scheiding had gehoord onverwacht met zijn nieuwe vriendin Alice op visite. Ineens zat ze hier op de bank. Ik werd er misselijk van.  Anja, zijn ex-vrouw, was al 13 jaar mijn leukste schoonzus. Pjotr verwachtte dat ik net zo blij met haar was als hij maar dat kon ik echt niet. Ik werd zo verdrietig. En boos. Boos op Pjotr en Alice. Het ging veel te snel voor mij”.

Scheiden heeft dus effect op de mensen om je heen. Iedereen heeft daarin een eigen rouwproces en tempo. Je hoeft het proces niet voor de ander te dragen maar respecteer het wel. Neem de tijd en forceer niets. Niet bij jezelf en niet bij de ander.’

Over Linda

Linda van Hartingsveldt is moeder van twee puberzoons en sinds een jaar gescheiden. Haar bedrijf ‘ZijnZ’ begeleidt mensen in hun proces tijdens en na de scheiding. Dit doet ZijnZ door middel van gespreksgroepen en themabijeenkomsten. Wil je meer informatie over Linda kijk dan even op haar eigen pagina op deze site of vul ons contactformulier in.

Linda is trainer en systemisch coach. Website: www.zijnz.nl Email: Linda@zijnz.nl
Reactie plaatsen