Scheiden van buitenlandse partner? | alles over internationale echtscheiding

Scheiden van buitenlandse partner? | alles over internationale echtscheiding

Je hebt een buitenlandse partner en je wilt scheiden. Hoe pak je dat aan? In deze blog vertellen we je alles wat heeft te maken met internationale scheidingen.  Als je wilt weten of we ook jouw scheiding kunnen regelen, dan kan je even contact met ons opnemen. We regelen scheidingen over de hele wereld, iedere dag. Dus je bent in goede handen.

Wanneer kan ik in Nederland scheiden?

Of je in Nederland kunt scheiden hangt in de eerste plaats af van de bevoegdheid van de rechter. Dit betekent dat de rechter eerst gaat kijken of hij de scheiding wel mag gaan behandelen. Er zijn internationale afspraken tussen landen waarin ze hebben afgesproken welke land welke zaak mag doen. Een soort internationale taakverdeling dus. Kort gezegd komt dat hier op neer:

  • hebben jullie beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je altijd voor de Nederlandse rechtbank scheiden, maakt niet uit waar in de wereld je woont.
  • heeft 1 van jullie de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je in Nederland scheiden als 1 van jullie in Nederland woont (maakt niet uit wie).
  • hebben jullie beiden niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan je in Nederland scheiden als 1 van jullie in Nederland woont.

Mijn vrouw heeft de Russische en Nederlandse nationaliteit. We zijn getrouwd in Nederland. Onze zoon is geboren in Amerika en we wonen nu in Azië. Kunnen wij in Nederland scheiden? Jasper, Thailand

Maakt het uit welke nationaliteit we hebben?

Je nationaliteit is belangrijk om te kunnen bepalen of je in Nederland de echtscheiding kunt aanvragen. Maar daarnaast is ook je woonplaats van belang. Zo kan je beiden niet de Nederlandse nationaliteit hebben, maar toch in Nederland scheiden. Dat kan als 1 van jullie in Nederland woont.

We hebben beiden niet de Nederlandse nationaliteit, kunnen we hier scheiden?

Als jullie allebei een andere nationaliteit hebben dan de Nederlandse dan kan je ook de scheiding aanvragen in Nederland. Voorwaarde is dan wel dat 1 van jullie in Nederland woont. Als jullie hier allebei wonen is het natuurlijk ook goed. En ook als je geen Nederlands spreekt kunnen we de scheiding regelen. Alle contacten met jou en je partner kunnen in het Engels, Spaans of Arabisch. De stukken voor de rechtbank worden wél in het Nederlands opgesteld. De bespreking van de stukken is wel in de taal die je kiest. Je weet dan dus precies wat er in de stukken staat die naar de rechtbank gaan.

Moet ik Nederlands spreken om in Nederland te kunnen scheiden?

Je hoeft geen Nederlands te kunnen spreken om in Nederland te scheiden. De stukken voor de rechtbank maken we wel in het Nederlands, maar alle andere contacten met jullie kunnen in het Engels, Spaans, of Arabisch. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het niet zult begrijpen.

Wij zijn 3 jaar gelden uit Syrie gekomen en willen nu scheiden. Kunnen jullie ons helpen? groet, Hamid

Moet ik in Nederland wonen om in Nederland te kunnen scheiden?

Je hoeft niet in Nederland te wonen om hier de echtscheiding te kunnen aanvragen. Als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben kan je altijd in Nederland scheiden. Maakt niet uit waar je woont. Handig is ook dat wij je scheiding online kunnen doen. Je hoeft dan dus ook niet naar Nederland toe om de scheiding te regelen.

Moet ik naar Nederland toe voor de scheiding?

wereldbol van internationale vlaggenWij regelen heel regelmatig scheidingen waarbij een van de partners, of beiden, in het buitenland verblijven. Dat is geen enkel probleem. We doen dat via mail, skype en post. Jullie hoeven dus niet naar kantoor of de rechtbank te komen. De hele afhandeling is schriftelijk. We spreken jullie via ons online kantoor en de stukken gaan per post, zodat we wel jullie originele handtekeningen hebben.

Moet mijn partner naar Nederland toe komen om te kunnen scheiden?

Als je zelf in Nederland woont en je partner woont in een ander land, dan ook kunnen we jullie scheiding vanuit hier regelen. Je partner hoeft niet naar Nederland te komen voor de scheiding. Dat is omdat we de hele scheiding online, per post en per skype kunnen regelen. We kunnen zelfs een vergoeding van de kosten van de scheiding voor je partner aanvragen. Woont je partner bijvoorbeeld in India? En heeft hij of zij niet genoeg inkomen om een scheiding te kunnen betalen? Dan vragen we een vergoeding voor je partner aan. Je hebt daarvoor niet de Nederlandse nationaliteit nodig.

Mijn zoontje en ik wonen bij mijn moeder in Arnhem. Wij zijn getrouwd in India en mijn man is daar gebleven. Mijn man heeft niet genoeg inkomen om naar Nederland te komen. Kan ik toch van hem scheiden? Annika, 4 april

Is er een wachttermijn voordat ik kan scheiden?

Zolang je het beiden eens bent dat jullie gaan scheiden, is er geen wachttermijn. Je kan de scheiding direct aanvragen. Als je wilt scheiden, maar je partner wil dat niet? Dan moet je eerst een half jaar in Nederland wonen om de scheiding te kunnen aanvragen. Een belangrijk punt is dus of je het met elkaar eens bent. Dat heet ook wel een scheiding op gezamenlijk verzoek. Dus is jullie scheiding op gezamenlijk verzoek? Dan is er geen wachttermijn.

Welke papieren hebben we nodig voor de echtscheiding?

De rechtbank wil in ieder geval een bewijs zien dat jullie getrouwd waren. Dat kan je op twee manieren aantonen. Met de originele huwelijksakte, of met een uittreksel uit het huwelijksregister van de plaats waar je bent getrouwd. Meestal gebruiken we voor de scheiding een uittreksel uit het huwelijksregister. Soms is het echter niet mogelijk om een uittreksel op te vragen (bijvoorbeeld omdat er oorlog in je land is). Dan kan je de originele huwelijksakte gebruiken. En heb je die ook niet meer? Dan kan je bij de ambassade van je land een bewijs opvragen dat jullie getrouwd waren.

Mijn vrouw heeft de Chinese nationaliteit en heeft nooit in Nederland gewoond. Na zes jaar huwelijk ben ik verhuisd naar Dubai zonder haar. Ze wil scheiden. Hoe pakken we dat aan? Carlos, 2 mei.

Hoe zit het met de kosten van een internationale scheiding?

Voor een internationale scheiding rekenen wij hetzelfde bedrag als voor een ‘gewone’ Nederlandse scheiding. Je hoeft dus niet bang te zijn voor extra kosten. We kunnen zelfs een vergoeding van de kosten voor je aanvragen. Ook als jij of je partner in het buitenland woont. Om voor de vergoeding in aanmerking te komen hoef je ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben. Omdat de scheiding in Nederland wordt behandeld vallen jullie onder de Nederlandse regels voor de rechtsbijstandvergoeding. Wil je meer weten over de vergoeding en de standaard kosten? Kijk dan even op deze pagina: kosten van de internationale echtscheiding.

Hoe lang duurt een internationale scheiding?

Voor een Nederlandse scheiding rekenen we ongeveer 6 weken. Ook een internationale scheiding kunnen we binnen die tijd regelen. We zijn daarbij natuurlijk wel afhankelijk van de snelheid van aanleveren van de juiste stukken. Gaat de post vanuit jouw land erg langzaam, dan moet je die termijn ook meerekenen. Voordeel is wel dat we maar 1 maal per post stukken nodig hebben van je. De rest gaat via mail.

Is de Nederlandse scheiding geldig in mijn land?

online echtscheiding buitenlandAls de Nederlandse rechter de scheiding heeft uitgesproken kan je de echtscheidingsbeschikking laten inschrijven in je eigen land. Voor ieder land zijn hier weer aparte regels voor. Uitgangspunt is dat landen elkaars rechterlijke uitspraken accepteren. Wil je weten wat de regels voor jouw land zijn? Neem dan even contact met ons op.

Hoe kan ik starten met de scheiding?

Alle afspraken die jullie willen maken over de scheiding nemen we op in een echtscheidingsconvenant. Als jullie kinderen hebben maken we ook een ouderschapsplan. Deze stukken kan je gratis opstellen via onze site. Na het beantwoorden van een lange vragenlijst krijg je de op maat gemaakte stukken automatisch in je mailbox. Zodra je ons opdracht geeft om de scheiding te gaan afhandelen kijken wij het convenant na en gaan geven we jullie tips en advies. Tijdens een online-meeting bespreken jullie de stukken vervolgens met een van onze mediators. Daarna dienen we de scheiding in bij de rechtbank en regelen we de inschrijving bij de gemeente. Met deze link kan je een account aanmaken en starten met het opstellen van het convenant en ouderschapsplan

Kijk hier naar een interview in het Arabisch over scheiden


#بث_مباشرقضية الطلاق: الأسباب، التداعيات، و نسب الطلاق في أوساط اللاجئين والقادمين الجدد.مع الضيف: السيد عزت عزيزي مسؤول في المركز العلمي لحل الخلافات ويحاوره المقدم : يعقوب سعيد

Geplaatst door ‎New to the Netherlands هولندا الآن Net in Nederland‎ op Maandag 8 juni 2020

Gratis informatie over internationale echtscheiding

Wil je eerst even checken of je in jullie geval wel in Nederland kunt scheiden? Stuur ons dan even een mailtje. Wij reageren zo snel mogelijk, en meestal nog dezelfde dag. Vragen staat altijd vrij, dus je zit nergens aan vast. Wij zoeken dan even uit wat we voor jullie kunnen doen. Onze contactgegevens vind je hier: contact over mijn scheiding

Hoe kan je scheiden van een buitenlandse partner?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden in geval van een internationaal huwelijk? :


Om te kunnen scheiden in Nederland heb je bepaalde documenten nodig voor de rechtbank. Maar, over welke documenten hebben we het dan en komt er nog meer bij kijken?

Ik woon in het buitenland en wil scheiden in Nederland
Wat zijn dan de mogelijkheden? Als het buitenland is betrokken bij een echtscheiding gelden er speciale regels. Woon jij, of je partner, in het buitenland en wil je scheiden in Nederland? Of zijn jullie in het buitenland getrouwd?

Buitenland en alimentatie
Je ex-partner woont in het buitenland en de alimentatie moet worden betaald. Maar je ex heeft daar geen zin in. Wat doe je dan? Je bent samen verantwoordelijk voor je kinderen. Ook als een van de ouders in een ander land woont. Maar wat nou als je ex-partner de alimentatie niet wil betalen?

Alles over alimentatie vanuit het buitenland.
Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
c.ruiter
Door

c.ruiter

op 12 Jul 2023

dochter wil eenzijdig scheiden van zuid koreaanse man die expat is. Ze zijn twee jaar getrouwd. Hij is naar zuid korea terug gegaan en weigert papieren op te sturen. Wil ook haar mails niet meer beantwoorden. Kunnen jullie daar bij helpen? Mvg C.Ruiter

Francesco
Door

Francesco

op 24 Aug 2023

Met dezelfde vraag kwam ik via Google hier terecht maar ik zie uiteindelijk nergens informatie hierover op deze pagina. Zal wel een lokkertje zijn geweest.

Reactie plaatsen