Je woont in Spanje en wil scheiden in Nederland? | Wat is er mogelijk?

Je woont in Spanje en wil scheiden in Nederland? | Wat is er mogelijk?

Je woont in Spanje en je denkt over een echtscheiding. Dat zou je natuurlijk bij een Spaanse advocaat en rechtbank kunnen doen. Maar makkelijker is om de scheiding in Nederland te regelen. Dat kan zonder dat je naar Nederland toe hoeft. En dat komt omdat we je volledige scheiding kunnen kunnen regelen via mail, post en skype. Bovendien kunnen we een vergoeding van de kosten voor je aanvragen. Je woont in Spanje en wil scheiden in Nederland? Wat is er mogelijk? Dat lees je hier. En als je nu alvast vragen hebt over je eigen situatie, dan kan je vrijblijvend even contact met ons opnemen. Onze contactgegevens vind je hier. We spreken Nederlands, Engels en Spaans.

Hoe moet je beginnen met de scheiding?

Misschien ben je het al een tijdje van plan. Maar de stap zetten om daadwerkelijk de echtscheiding te gaan regelen is best lastig. Hoe moet je beginnen? Er komt waarschijnlijk veel op je af. We kunnen je daar mee helpen door onze overzichtelijk stappenplannen. Zo krijg je op een hele makkelijke manier steeds de volgende stap van ons. En gelukkig hoef je dat niet allemaal te onthouden. We loodsen je er stap voor stap doorheen.

Wat zijn de punten waaraan je moet denken?

Een echtscheiding kan zeer onoverzichtelijk lijken. Alle punten hebben met elkaar te maken en daarom is het soms heel moeilijk om het overzicht te bewaren. Omdat wij je persoonlijk begeleiden bij je scheiding, zorgen wij er voor dat er geen dingen zijn die je kan vergeten. Wij regelen de hele dag scheidingen, over de hele wereld. We weten dus precies wanneer je welke stap moet nemen en waarover je beslissingen moet nemen.

Wij wonen al jaren in Spanje en we dachten hier samen oud te worden. Helaas is het anders gelopen. Wel makkelijker dat we bij jullie alles in het Nederlands konden regelen. We spreken wel wat Spaans, maar geen juridische taal. Ook de vergoeding kwam ons wel goed uit. Bedankt voor alles. Bernard, 22 mei

Stap voor stap door je echtscheiding heen

Om de scheiding zo overzichtelijk mogelijk te maken hebben we een stappenplan op papier gezet. Op het moment dat jullie het met elkaar eens zijn dat jullie willen scheiden kan je ons een mailtje sturen. Je geeft dan aan dat we kunnen starten met het regelen van de echtscheiding. We sturen je dan een link waarmee je een account kan aanmaken. Vanaf dat punt helpen we jullie stap voor stap door de echtscheiding heen. Dat gaat allemaal online, per post en per mail. Dus jullie hoeven niet naar ons kantoor in Nederland te komen. Ook niet naar de rechtbank trouwens. Jullie kunnen alles regelen vanuit Spanje.

Moet je naar de rechtbank in Nederland?

Omdat we de hele echtscheiding online, per post en per mail regelen, hoef je niet naar de rechtbank toe. De rechtbank behandelt de scheiding schriftelijk. Je hoeft ook niet naar ons kantoor te komen. Dat scheelt jullie reistijd en kosten. Je kan vanuit je eigen huis de hele scheiding rond krijgen. Wel zo makkelijk dus.

Heb je een Spaanse of Nederlandse advocaat nodig?

echtscheiding SpanjeJe hebt géén Spaanse advocaat nodig. En ook geen Nederlandse advocaat, want die hebben wij voor je. Omdat we de hele scheiding van A tot Z regelen, inclusief advocaat en rechtbank, hoef je zelf niet op zoek naar een advocaat. En omdat onze advocaten alleen maar echtscheidingen doen, kan je er zeker van zijn dat ze precies weten waar jullie op moeten letten. Na de scheidingsprocedure schrijft de advocaat de scheiding bij de gemeente in. Vanaf die datum is de scheiding definitief.

Wat zijn de voorwaarden om in Nederland te kunnen scheiden?

Jullie kunnen bij de Nederlandse rechtbank laten indienen als jullie beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook als je twee nationaliteiten hebt kan dat. Maar als  één van jullie niet de Nederlandse nationaliteit bezit dan kan de scheiding alleen in Nederland geregeld als een van jullie een adres in Nederland heeft. Twijfel je over de mogelijkheden? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Dan geven we je gratis advies over wat de mogelijkheden in jullie situatie zijn. Via deze link vind je onze contactgegevens.

Moeten jullie allebei de Nederlandse nationaliteit hebben?

Als je in Nederland wilt scheiden moet je beiden de Nederlandse nationaliteit hebben of 1 van jullie moet in Nederland wonen. Heb je geen de Nederlandse nationaliteit? Dan moet een van jullie in Nederland een adres hebben. Dus bijvoorbeeld: jij hebt de Nederlandse nationaliteit en je partner de Spaanse nationaliteit. We kunnen jullie scheiding dan wel in Nederland regelen, maar dan moet 1 van jullie ingeschreven staan in Nederland. Dat mag ook degene zijn die niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Verwarrend? We leggen het je graag even persoonlijk uit.

Wat als je partner de Spaanse nationaliteit heeft?

vingerafdruk met spaanse vlagAls je partner alleen de Spaanse nationaliteit heeft, en jullie wonen allebei niet in Nederland, dan kunnen jullie niet in Nederland scheiden. Jullie zullen de scheiding dan in Spanje moeten regelen. Maar als 1 van jullie in Nederland woont, of binnenkort gaat wonen, dan kunnen we je scheiding wél in Nederland indienen. Dus ook als jij de Nederlandse nationaliteit hebt, en je partner de Spaanse, maar je partner woont in Nederland? Dan kunnen we de scheiding toch in Nederland indienen.

Is de plaats waar je bent getrouwd nog belangrijk?

Het maakt om te kunnen scheiden in Nederland niet uit in welke plaats jullie zijn getrouwd. Ook maakt het niet uit in welk land jullie getrouwd zijn. Hebben jullie de originele huwelijksakte nog? Dan is dat handig. En zijn jullie de akte kwijt? Dan kunnen we een uittreksel uit het huwelijksregister opvragen.

Is een Nederlandse echtscheiding geldig in Spanje?

Ja, zodra de scheiding is uitgesproken door de rechtbank in Nederland, schrijven wij de scheiding voor jullie in, in het internationale register in Den Haag. Een Nederlandse echtscheiding die is ingeschreven in Den Haag is geldig in Spanje. Vervolgens kan je er voor kiezen de echtscheiding te laten inschrijven bij de Spaanse Burgerlijke Stand. Je stuurt de echtscheidingsstukken dan op naar het consulaat van Spanje in Amsterdam. Twijfel je welke stukken dat precies moeten zijn? Dan kan je per mail even contact opnemen met het consulaat van Spanje te Amsterdam.  Alle stukken die zijn opgesteld in het Nederlands moeten worden voorzien van een beëdigde vertaling in het Spaans (klik hier voor een beëdigde vertaler). En hadden jullie het huwelijk niet in Spanje doorgegeven, dan kan je de echtscheiding inschrijven zonder vertalingen.

Hoe regel je het met jullie woning in Spanje?

huis verdelen spaanse echtscheidingHebben jullie een koopwoning in Spanje? Dan kan je de afspraken die jullie willen maken over de verdeling van de woning opnemen in het echtscheidingsconvenant. De Nederlandse rechter neemt deze afspraken dan mee in de beschikking. Belangrijk punt is wel: mochten jullie achteraf (dus na de echtscheiding) toch problemen krijgen over de verdeling van de woning, dan is het de Spaanse rechter die hier uitspraak over doet. Dit is alleen het geval als jullie er samen niet uitkomen.

Welke papieren moet je bij elkaar zoeken?

OM de scheiding te kunnen regelen hebben we de volgende stukken nodig:

 • De originele huwelijksakte of een uittreksel uit het huwelijksregister (op te vragen in de plaats waar jullie zijn getrouwd). De kosten van een uittreksel zijn ongeveer € 10,- per document.
 • Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan hebben we ook van ieder kind een uittreksel uit het geboorteregister nodig. Dit kan je opvragen bij de gemeente waar het kind is geboren.

Wat zijn de kosten van de volledige echtscheidingsprocedure?

De kosten van de hele echtscheiding zijn heel overzichtelijk. Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. Heb je niet zo’n hoog inkomen of vermogen? Dan kunnen we een vergoeding van de kosten van de scheiding voor je aanvragen. Het maakt daarbij niet uit in welk land jullie wonen. Je volledige scheiding hoeft dan maar € 56,- per persoon te kosten. Over de mogelijkheden van de vergoeding kan je meer lezen via deze link: vergoeding van de kosten aanvragen
 2. Heb je géén recht hebt op een vergoeding van de kosten? Dan kost de volledige scheiding € 795,- per persoon. Dat is voor de volledige echtscheiding. Ook hier komen geen kosten meer bij.

Hoe start je de echtscheiding op?

Wil je de vergoeding voor de kosten aanvragen? En/of starten met je echtscheiding? Stuur ons dan een mailtje. We kijken dan eerst of jouw scheiding in Nederland kunnen regelen. We checken gelijk ook even of we de vergoeding van de kosten voor jullie kunnen aanvragen. Dan starten we gelijke met de afhandeling van de echtscheiding. We kunnen dit binnen 6 á 8 weken rond hebben. En nogmaals: je hoeft daarvoor dus niet naar Nederland te komen. En ook de vergoeding kunnen we aanvragen als je niet in Nederland woont. Via het vragenformulier kan je aangeven dat je wilt starten: dit is het formulier: stel hier je vraag

Je woont in Spanje en wil scheiden in Nederland?|Meer informatie en adressen

Nederlandse scheiding en buitenlandse documenten

Kosten van een echtscheiding

10-stappenplan bij echtscheiding

Scheiden en buitenland

FAQ echtscheiding

Ministerio de asuntos exteriores, union europea y cooperacion

 • Dirección General de Españoles en el Exterior y de Asuntos Consulares
  C/ Pechuán, 1
  28002 MADRID
  Tfno: 91 379 17 00

Spaans Consulaat Amsterdam

 • Frederiksplein 34, 1017 XN Amsterdam, Telefoon: 020 620 3811

Gratis advies

Wil je gratis advies over jouw echtscheiding? Stuur ons dan vrijblijvend even een mailtje. We reageren bijna altijd nog dezelfde dag. Onze contactgegevens kan je hier vinden: Stichting Oprechtscheiden

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding.Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde.Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen