Juridische aspecten bij een echtscheiding
Normand Jones
Juridische aspecten bij een echtscheiding
05/26/2015
2 min
0

Internationale echtscheiding

05/26/2015
2 min
0

Internationale echtscheiding is een lastig onderwerp. Scheiden in Nederland is al een onoverzichtelijk geheel. Scheiden als het buitenland erbij is betrokken, is nog een graadje moeilijker. Hoe kan je in Nederland scheiden als je in het buitenland bent getrouwd? Hoe kan je in Nederland een echtscheiding aanvragen als je met iemand van een andere nationaliteit bent getrouwd? Laat je goed informeren voordat je stappen onderneemt: stuur even een mailtje naar info@oprechtscheiden.nl voor gratis advies. 

Wil je de scheiding regelen vanuit het buitenland?

Als je de volledige scheiding wilt regelen vanuit het buitenland dan kan dat. Ook als je partner in het buitenland woont en liever niet naar Nederland komt, kunnen wij de scheiding voor jullie regelen. Lees daarover meer op deze pagina: kan ik scheiden zonder naar Nederland te reizen?

Gratis advies

Heb je te maken met een van bovengenoemde situaties? Dan is het verstandig om goed advies te vragen. Wat moet je precies doen in jouw situatie? Wij hebben al veel mensen geholpen met een internationale echtscheiding. Stuur ons even een mailtje, dan kunnen we je gratis van advies voorzien: info@oprechtscheiden.nl

Ben je in het buitenland getrouwd en wil je in Nederland scheiden?

Als je allebei Nederlander bent kan je in Nederland scheiden. Het maakt niet uit of je in Nederland woont of in het buitenland. Vanuit het buitenland scheiden is zelfs mogelijk zonder fysiek in Nederland aanwezig te zijn. Via skype, mail en post kunnen we je volledige scheiding voor je regelen. Zónder dat je naar Nederland hoeft te komen. En heeft 1 van jullie de Nederlandse nationaliteit en de andere niet? Dan moet 1 van jullie in Nederland wonen om de scheiding in Nederland te kunnen regelen.

Heb je een andere nationaliteit en wil je in Nederland scheiden?

Hebben jullie beiden een andere nationaliteit en je wilt in Nederland scheiden, dan kan dat een van beiden de gewone verblijfplaats heeft in Nederland. Als jullie allebei in Nederland wonen kan je in ieder geval voor de Nederlandse rechter scheiden. Daarvoor hoef je niet de Nederlandse nationaliteit te hebben. Ook als je een verblijfsvergunning hebt kan je in Nederland scheiden. Ook als deze vergunning tijdelijk is.

Internationale echtscheiding

Als je wilt weten of de Nederlandse rechter je echtscheiding kan uitspreken dan moet je bij een internationale scheiding, de echtscheiding onderverdelen in drie onderdelen.

1. de scheiding op zich. Dus de wettelijke status van de man en vrouw naar elkaar toe. Als partijen er voor kiezen kan de Nederlandse rechter uitspraak over de scheiding doen (over dit specifieke onderdeel van de echtscheiding).

2. de boedelscheiding. De economische verbintenis tussen beiden. Er moet een economische binding zijn met Nederland. Partijen kunnen er wel voor kiezen een uitspraak door de Nederlandse rechter te laten doen. Is er echter onroerend goed te verdelen tijdens de scheiding? Dan zijn er landen waarbij dwingend recht van toepassing is. De Nederlandse rechter kan wel uitspraak doen maar dat is dan misschien niet geldig in dat land.

3. ouderschap. Als je in het buitenland woont en wil scheiden in Nederland en je hebt kinderen, dan krijg je te maken met een lastige zaak. Het recht van het land waar de kinderen verblijven tijdens de scheiding heeft meestal voorrang.

Reacties
Categorieën