Internationale echtscheiding

Internationale echtscheiding is een lastig onderwerp. Scheiden in Nederland is al een onoverzichtelijk geheel. Scheiden als het buitenland erbij is betrokken, is nog een graadje moeilijker. Hoe kan je in Nederland scheiden als je in het buitenland bent getrouwd? Hoe kan je in Nederland een echtscheiding aanvragen als je met iemand van een andere nationaliteit bent getrouwd? Laat je goed informeren voordat je stappen onderneemt: stuur even een mailtje naar info@oprechtscheiden.nl voor gratis advies. 

Wil je de scheiding regelen vanuit het buitenland?

Als je de volledige scheiding wilt regelen vanuit het buitenland dan kan dat. Ook als je partner in het buitenland woont en liever niet naar Nederland komt, kunnen wij de scheiding voor jullie regelen. Lees daarover meer op deze pagina: kan ik scheiden zonder naar Nederland te reizen?

Gratis advies

Heb je te maken met een van bovengenoemde situaties? Dan is het verstandig om goed advies te vragen. Wat moet je precies doen in jouw situatie? Wij hebben al veel mensen geholpen met een internationale echtscheiding. Stuur ons even een mailtje, dan kunnen we je gratis van advies voorzien: info@oprechtscheiden.nl

Ben je in het buitenland getrouwd en wil je in Nederland scheiden?

Als je allebei Nederlander bent kan je in Nederland scheiden. Het maakt niet uit of je in Nederland woont of in het buitenland. Vanuit het buitenland scheiden is zelfs mogelijk zonder fysiek in Nederland aanwezig te zijn. Via skype, mail en post kunnen we je volledige scheiding voor je regelen. Zónder dat je naar Nederland hoeft te komen. En heeft 1 van jullie de Nederlandse nationaliteit en de andere niet? Dan moet 1 van jullie in Nederland wonen om de scheiding in Nederland te kunnen regelen.

Heb je een andere nationaliteit en wil je in Nederland scheiden?

Hebben jullie beiden een andere nationaliteit en je wilt in Nederland scheiden, dan kan dat een van beiden de gewone verblijfplaats heeft in Nederland. Als jullie allebei in Nederland wonen kan je in ieder geval voor de Nederlandse rechter scheiden. Daarvoor hoef je niet de Nederlandse nationaliteit te hebben. Ook als je een verblijfsvergunning hebt kan je in Nederland scheiden. Ook als deze vergunning tijdelijk is.

Internationale echtscheiding

Als je wilt weten of de Nederlandse rechter je echtscheiding kan uitspreken dan moet je bij een internationale scheiding, de echtscheiding onderverdelen in drie onderdelen.

1. de scheiding op zich. Dus de wettelijke status van de man en vrouw naar elkaar toe. Als partijen er voor kiezen kan de Nederlandse rechter uitspraak over de scheiding doen (over dit specifieke onderdeel van de echtscheiding).

2. de boedelscheiding. De economische verbintenis tussen beiden. Er moet een economische binding zijn met Nederland. Partijen kunnen er wel voor kiezen een uitspraak door de Nederlandse rechter te laten doen. Is er echter onroerend goed te verdelen tijdens de scheiding? Dan zijn er landen waarbij dwingend recht van toepassing is. De Nederlandse rechter kan wel uitspraak doen maar dat is dan misschien niet geldig in dat land.

3. ouderschap. Als je in het buitenland woont en wil scheiden in Nederland en je hebt kinderen, dan krijg je te maken met een lastige zaak. Het recht van het land waar de kinderen verblijven tijdens de scheiding heeft meestal voorrang.

Over de schrijver
Mijn naam is Normand Jones en in 2001 ben ik begonnen als zelfstandige en heb Jones Mediation en Coaching opgericht. Daarvoor heb ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als financieel specialist. Dit betekent dat ik in mijn mediations een gedegen financiele achtergrond meeneem. Ik ben aangesloten bij de MfN (voorheen NMI) en sta geregistreerd als registermediator. Daarnaast ben ik lid van de Mediators Federatie Nederland (MfN). Regelmatig werk ik als registermediator voor de Rechtbank Haarlem, de Rechtbank Alkmaar en het Hof van Justitie in Amsterdam. In mijn mediationpraktijk zie ik voornamelijk echtscheidingen, maar ook zakelijke conflicten zoals bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding. Mediator EN coach Naast registermediator ben ik ook Coach en als zodanig lid van de Nederlandse Orde voor BeroepsCoaches (NOBCO) en de European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Als coach begeleid ik mensen in diverse situaties. Dat kunnen privé-situaties zijn maar ook zakelijk. Soms liggen mediation en coaching in elkaars verlengde. Stichting Oprecht Scheiden In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen met problemen van allerlei aard. Vooral in geval van echtscheidingen zie ik veel moeilijke situaties. Een aantal jaar geleden heb ik daarom Stichting Oprechtscheiden opgericht. Het doel van deze stichting is om het echtscheidingsleed zo veel mogelijk te verzachten door een platform te bieden met goede en uitgebreide informatie op het gebied van scheiden. Op de site van Stichting Oprecht Scheiden kunnen mensen bovendien een groot deel van hun scheiding zelf voorbereiden zodat ze zelf de regie houden over hun leven.
Reactie plaatsen