Scheiden of blijven | Een echtscheiding? of je relatie redden?

Scheiden of blijven? Er zijn maar weinig vragen die zo veel emoties oproepen. Ga je beginnen met een echtscheiding? Of geef je je relatie toch nog een kans? Hoe maak je deze keus? Het is misschien handig om eens precies te weten wat een scheiding nu eigenlijk betekent. Voor gratis advies over jouw eigen situatie kan je even contact met ons opnemen. We kunnen je alles vertellen over de voor- en nadelen van scheiden.

Inhoud van deze blog

 1. Een echtscheiding of je relatie redden?
 2. Wil je je huwelijk nog een kans geven?
 3. Echtscheiding van A tot Z?
 4. Hoe moet het met de kinderen als we gaan scheiden?
 5. Moet je alimentatie betalen?
 6. Moeten we ons huis verkopen?
 7. Heb ik een advocaat of een mediator nodig?
 8. De kosten van de scheidingsprocedure
 9. Hoe moet het met ons pensioen?
 10. Ik woon in het buitenland, wat nu?
 11. Scheiden vraag en antwoord
 12. Scheiden of blijven | Een echtscheiding of je relatie redden?

Een echtscheiding of je relatie redden?

Wat in jouw specifieke situatie de beste keuze is, is natuurlijk heel persoonlijk. Met onze jarenlange ervaring als scheidingsmediators kunnen we wel zeggen: denk er heel goed over na voordat je gaat scheiden! Weet goed waar je aan begint en zorg dat je over de juiste informatie beschikt. Met die informatie kunnen we je alvast een stukje op weg helpen.

Al 13 jaar ken ik mijn partner maar de laatste 3 jaar denk ik er regelmatig aan of het niet beter is om te gaan scheiden. We maken dagelijks ruzie over van alles. Ik ben bang dat ons dochtertje daar onder lijdt. Maar een scheiding lijkt met voor haar ook niet goed? Wat moet ik doen? Lizette, 34 jaar

relatie redden man en vrouw verliefd

Wil je je huwelijk nog een kans geven?

Als je nog niet zeker weet dat je wilt gaan scheiden dan kan je overwegen om relatietherapie te gaan volgen. Als je je relatie wilt redden zijn er talloze mogelijkheden. Je kan naar een psycholoog, en relatietherapeut, een mediator, maatschappelijk werk. Je kan aan jezelf werken, maar ook samen aan de relatie werken.

Echtscheiding van A tot Z?

Een goede afweging maken tussen scheiden of blijven is lastig. Om je op weg te helpen zetten we hieronder een aantal zaken over scheiden kort op een rij. Bij ieder onderwerp vind je een link waarmee je meer kunt lezen over dat specifieke onderdeel van de scheiding. En nogmaals: als je liever even persoonlijk contact hebt over jouw specifieke situatie, neem dan even contact met ons op. We kunnen je doorverwijzen naar de juiste persoon om je verder te helpen.

Hoe moet het met de kinderen als we gaan scheiden?

Vooral als je kinderen hebt is de keuze om te gaan scheiden bijzonder moeilijk. Iedereen kent de horrorverhalen over vechtscheidingen waar vooral de kinderen onder leiden. Gelukkig is het ook mogelijk om op een vriendelijke manier uit elkaar te gaan. Wat moet je allemaal regelen voor je kinderen bij de scheiding? Daarover kan je alles lezen op deze pagina: scheiden en kinderen
alimentatie spaarvarken

Moet je alimentatie betalen?

Hoe ga je het financieel redden na de scheiding? Moet er alimentatie worden betaald? Wie bepaald dat? En hoeveel moet er aan alimentatie worden betaald? Geldt dat alleen voor de kinderen? Hoe lang duurt de alimentatieverplichting? Allemaal vragen waarop we antwoord geven op de pagina: alles over alimentatie, scheiden en onderhoudsplicht.

Moeten we ons huis verkopen?

Wie blijft er na de scheiding in het huis wonen? Of moeten we het verkopen? Kan je wel een hypotheek krijgen? Hoe verdelen we de spullen? Wat is precies uitkopen? Op de pagina wonen en echtscheiding vertellen we je alles wat je moet weten.

Ik wil scheiden van mijn vrouw maar ik twijfel. Ik weet niet of ik het financieel wel kan opbrengen om twee huizen te financieren. Hoe kan ik een inschatting maken van mijn financiele situatie na de echtscheiding? Bert van Maanen

Heb ik een advocaat of een mediator nodig?

De keuze voor een advocaat of mediator is ook nog niet zo makkelijk. Wat past bij jullie situatie? Wat zijn de voordelen van een mediator? Of van een advocaat? Waar vind je uberhaupt een mediator of advocaat. En wat is het verschil. Als die vragen komen aan de orde op de pagina over mediation bij je echtscheiding.

De kosten van de scheidingsprocedure

Ook over de kosten van de scheiding gaan vreselijke verhalen rond. En natuurlijk kan een scheiding uitlopen in een gevecht tussen advocaten. Als je op een vriendelijke manier uit elkaar gaat, of in ieder geval met enige overeenstemming, dan hoeven de kosten niet zo hoog te zijn. Daarover leggen we je alles uit op de pagina kosten van de scheiding. Ook het aanvragen van rechtsbijstand, pro-deo advocaat en mediator wordt daar uitgelegd.

Hoe moet het met ons pensioen?

Een onderwerp wat nog wel eens vergeten wordt bij een scheiding is het pensioen. Ook daarover moeten duidelijke afspraken worden gemaakt. Doe je dat niet, dan kan het zomaar zijn dat je later weer afhankelijk van elkaar wordt. Hoe je dat allemaal goed en duidelijk moet regelen kan je nalezen op de pagina pensioen en verdeling bij scheiden.

Ik woon in het buitenland, wat nu?

Woon je in het buitenland? Of heb jij of je partner een andere nationaliteit? Of een verblijfsvergunning? Wij kunnen je scheiding voor je regelen zonder dat jij, of je partner, naar Nederland hoeft te komen. Hoe dat werkt kan je lezen via deze link: scheiden en buitenland.

Scheiden vraag en antwoord

Dit zijn zo maar een paar van de eerste vragen die belangrijk zijn als je gaat scheiden. En uitgebreid overzicht van nog veel meer vragen over scheiden vind je op onze pagina: scheiden vraag en antwoord. Hier vind je per deelonderwerp van de echtscheiding een overzicht van alle vragen met link naar de bijbehorende pagina’s voor meer informatie.

Scheiden of blijven | Een echtscheiding of je relatie redden?

Heb je liever even persoonlijk contact? Vul dan ons contactformulier even in of bel ons 0900 nummer. We geven je gratis advies en informatie.

Over de schrijver
Mijn naam is Mirjam Timmerman en ik ben jurist. Ik ben in 1993 afgestudeerd in het Internationaal recht. Samen met mijn collega, ben ik een van de initiatiefnemers van Stichting Oprecht Scheiden. In onze echtscheidingspraktijk hebben wij dagelijks met scheidingen te maken. Ook privé zien we het scheidingsleed om ons heen. Met onze stichting hebben wij ons ten doel gesteld mensen in een scheidingssituatie zo goed mogelijk te helpen. We houden van ons werk en proberen daarom altijd te streven naar de hoogste kwaliteit. We zorgen voor constante bijscholing en blijven in ons vakgebied op de hoogte van wat speelt. Met onze stichting willen we een platform bieden waar alle informatie over scheiden samenkomt. We vinden dat goed geïnformeerde mensen beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen. Dat voorkomt veel ruzie en beperkt ook de last die de kinderen hebben van een scheiding.
Reactie plaatsen